Интервю с арх. Kарол Pос Барни, студио Ross Barney Architects

(1 глас, средно 5.00 от 5)
Chicago_Riverwalk_632x430_Build
Член на Американския институт на архитектите (АИА), архитект, урбанист и преподавател, включително и в Румъния. Работата на Карол е удостоена с над 100 големи награди за дизайн. У нас тя е поканена да бъде председател на журито, оценяващо проектите от провеждащия се за втора година конкурс на Камарата на архитектите Български архитектурни награди.

А като специален гост-лектор представи своя проект Chicago Riverwalk за възстановяване на речното корито на реката, която минава през центъра на Чикаго. В продължение на почти две десетилетия студиото на Карол - Ross Barney Architects работи по възстановяване на пространствата около реката и нейните ръкави, пълни с отпадъчни води, и превръщането им в оживено място за развлечение, където да може и да се лови риба.  Резултатът води до много награди, между които две от АИА – за архитектура и за регионален и градски дизайн.  И най-важното – то става любомо място за срещи, разходки и забавление на жителите на града.

METROPOLIS-Carol-Ross-Barney-11_www.metropolismag

-    Вашата мисъл, че “Добрият дизайн е право на всеки, а не привилегия” е една от най-цитираните тук – и аз също вярвам в това.
КРБ:
И той има действително важно значение. Добрият дизайн е нещо, до което трябва да имаш достъп и за това не трябва да си богат.

-    Имате предвид дизайна като цяло, но работите основно обществени проекти.
КРБ:
Почти цялата ни работа е в обществената сфера. Ние не правим никакви къщи. Това беше съзнателен ход от моя страна, защото обичам да участвам в проекти, където съм едновременно и клиент и архитект. Това е мястото, където мисля, че мога да бъда най-отговорна. Пространството е толкова важно за това как живеят хората, за качеството на живота им, което в крайна сметка е важно за тяхното щастие. Сега, когато половината от хората по света живеят в градовете, най-вероятно точно градовете са част от отговора на климатичната криза, която имаме, и мисля, че архитектурата и планирането са важен фактор. Дизайнът е важен.
И разказва, че когато в началото на кариерата си е взела това решение, тя се е водела „макар и малко наивно“ от стремежа да направи света по-добър.

-    Как виждате дизайна на обществените пространства тук, в България?
КРБ:
Аз съм само от 3 дни в България, но исках да бъда подготвена и след като кацнахме в София заминахме за Рилския манастир – смятам, че това е място, което всеки трябва да види. Спокойствието и одухотвореността. Аз все още се опитвам да се справя със сложността на вашата история и култура – толкова много слоеве и стойности, които се преплитат. След това посетихме Пловдив – бяхме в старата част и в центъра на града. Впечатлена съм от невероятното съжителство на античност и модерна среда. Бях изненадана да науча, че Античният театър и сега се използва за представления. Особено за американка като мен това е доста впечатляващо като имате предвид колко по-млада е нашата история. След това бяхме и във Велико Търново – вашата стара столица, нали? Там също разгледахме много старинни останки. Малко странен е начина на реставрация, който видяхме.

-    А впечатленията Ви от София?
КРБ:
Все още не са много, защото скоро пристигнах тук и съм за първи път, но това, което се забелязва веднага е многото зеленина – и тук, около центъра, където се провежда SHARE, и навсякъде, откъдето минахме. Страната ви е много красива и зелена. Имам още два дни в София и ще се радвам да разгледам повече.

Chicago_Riverwalk__Iwan_Baan_and_Kate_Joyce_Studios_624x430

-    Вие току-що приключихте и работата си като председател на журито на Българските архитектурни награди. Какви бяха представените проекти?
КРБ: Имаше много интересни проекти – и жилищни сгради, и административни и обществени пространства. Радвам се, че България има такава награда, която позволява работата на архитектите да получи признание, но още по-важното е това, че обществеността така може да види, че добрият проект има място в ежедневния живот на обществото.

-    Как мислите, какви са предизвикателствата пред българската архитектура?
КРБ: Като външен наблюдател, който идва от Чикаго, намирам, че това е една набираща скорост икономика, пред която предстоят значителни предизвикателства – много ще се строи оттук нататък и архитектите ще трябва да разработят добре пространствата. Тук съм за много малко време и не мога да дам конкретни отговори, но се вижда, че София е град, който е готов да расте. Впечатленията ми са, че българската група архитекти, с които успях да се срещна, наистина е прекрасна.

-    Темата за обществените пространства е една от най-важните – и във Вашата работа, а и тук, на това архитектурно събитие
КРБ: Мисля, че обществените пространства са особено важни в архитектурата и дизайна – те са лепилото, което обединява всички елементи. Добре проектираните обществени пространства дават живот на града. Инфраструктурата, парковете, местата за общуване обединяват града и карат жителите му да го обичат.

_SHARE_Architects_-___Chicago_Riverwalk_-01__Iwan_Baan_and_Kate_Joyce_Studios_460x580

-    Каква е добрата архитектура за Вас?
КРБ: Добрата архитектура е иновативна. Това не винаги се възприема веднага от клиентите, но всичко започва от идеята да направим света по-добро място. А това няма как да стане без да го променим, без да приемем нови идеи. Но, ако започнете с идеята, че тази сграда ще бъде по-добра от всичко, което е било преди това, защото ще създадем истинска стойност на това място, където е обекта, тогава мисля, че иновациите стават вълнуващи за почти всеки, с когото работите.

Chicago Riverwalk е проект, който е част от нарастваща световна тенденция - превръщането на старите индустриални инфраструктури в нови типове градски паркове и пространства за култура и развлечения. Да се надяваме, че разказът на Carol Ross Barney и лекцията ѝ ще вдъхновят младите архитекти за подобни реализации и у нас.

Интервюто взе: Теменужка Захариева


Сподели

Тагове: архитект carol ross barney

 

Новини

24 Февруари 2020, 16.28
От 25 до 28 февруари Интер Експо Център отваря вратите си за строителното бизнес...
19 Февруари 2020, 12.01
Екологичността и естетиката са два водещи елементи в строителството....
18 Февруари 2020, 10.27
  „Ако има усилия, винаги има постижение“*. Отнасяйки думите към...
Медийни партньори
VIP медиен партньор