Интервю с арх. Kарол Pос Барни, студио Ross Barney Architects

(1 глас, средно 5.00 от 5)
Chicago_Riverwalk_632x430_Build
Член на Американския институт на архитектите (АИА), архитект, урбанист и преподавател, включително и в Румъния. Работата на Карол е удостоена с над 100 големи награди за дизайн. У нас тя е поканена да бъде председател на журито, оценяващо проектите от провеждащия се за втора година конкурс на Камарата на архитектите Български архитектурни награди.

А като специален гост-лектор представи своя проект Chicago Riverwalk за възстановяване на речното корито на реката, която минава през центъра на Чикаго. В продължение на почти две десетилетия студиото на Карол - Ross Barney Architects работи по възстановяване на пространствата около реката и нейните ръкави, пълни с отпадъчни води, и превръщането им в оживено място за развлечение, където да може и да се лови риба.  Резултатът води до много награди, между които две от АИА – за архитектура и за регионален и градски дизайн.  И най-важното – то става любомо място за срещи, разходки и забавление на жителите на града.

METROPOLIS-Carol-Ross-Barney-11_www.metropolismag

-    Вашата мисъл, че “Добрият дизайн е право на всеки, а не привилегия” е една от най-цитираните тук – и аз също вярвам в това.
КРБ:
И той има действително важно значение. Добрият дизайн е нещо, до което трябва да имаш достъп и за това не трябва да си богат.

-    Имате предвид дизайна като цяло, но работите основно обществени проекти.
КРБ:
Почти цялата ни работа е в обществената сфера. Ние не правим никакви къщи. Това беше съзнателен ход от моя страна, защото обичам да участвам в проекти, където съм едновременно и клиент и архитект. Това е мястото, където мисля, че мога да бъда най-отговорна. Пространството е толкова важно за това как живеят хората, за качеството на живота им, което в крайна сметка е важно за тяхното щастие. Сега, когато половината от хората по света живеят в градовете, най-вероятно точно градовете са част от отговора на климатичната криза, която имаме, и мисля, че архитектурата и планирането са важен фактор. Дизайнът е важен.
И разказва, че когато в началото на кариерата си е взела това решение, тя се е водела „макар и малко наивно“ от стремежа да направи света по-добър.

-    Как виждате дизайна на обществените пространства тук, в България?
КРБ:
Аз съм само от 3 дни в България, но исках да бъда подготвена и след като кацнахме в София заминахме за Рилския манастир – смятам, че това е място, което всеки трябва да види. Спокойствието и одухотвореността. Аз все още се опитвам да се справя със сложността на вашата история и култура – толкова много слоеве и стойности, които се преплитат. След това посетихме Пловдив – бяхме в старата част и в центъра на града. Впечатлена съм от невероятното съжителство на античност и модерна среда. Бях изненадана да науча, че Античният театър и сега се използва за представления. Особено за американка като мен това е доста впечатляващо като имате предвид колко по-млада е нашата история. След това бяхме и във Велико Търново – вашата стара столица, нали? Там също разгледахме много старинни останки. Малко странен е начина на реставрация, който видяхме.

-    А впечатленията Ви от София?
КРБ:
Все още не са много, защото скоро пристигнах тук и съм за първи път, но това, което се забелязва веднага е многото зеленина – и тук, около центъра, където се провежда SHARE, и навсякъде, откъдето минахме. Страната ви е много красива и зелена. Имам още два дни в София и ще се радвам да разгледам повече.

Chicago_Riverwalk__Iwan_Baan_and_Kate_Joyce_Studios_624x430

-    Вие току-що приключихте и работата си като председател на журито на Българските архитектурни награди. Какви бяха представените проекти?
КРБ: Имаше много интересни проекти – и жилищни сгради, и административни и обществени пространства. Радвам се, че България има такава награда, която позволява работата на архитектите да получи признание, но още по-важното е това, че обществеността така може да види, че добрият проект има място в ежедневния живот на обществото.

-    Как мислите, какви са предизвикателствата пред българската архитектура?
КРБ: Като външен наблюдател, който идва от Чикаго, намирам, че това е една набираща скорост икономика, пред която предстоят значителни предизвикателства – много ще се строи оттук нататък и архитектите ще трябва да разработят добре пространствата. Тук съм за много малко време и не мога да дам конкретни отговори, но се вижда, че София е град, който е готов да расте. Впечатленията ми са, че българската група архитекти, с които успях да се срещна, наистина е прекрасна.

-    Темата за обществените пространства е една от най-важните – и във Вашата работа, а и тук, на това архитектурно събитие
КРБ: Мисля, че обществените пространства са особено важни в архитектурата и дизайна – те са лепилото, което обединява всички елементи. Добре проектираните обществени пространства дават живот на града. Инфраструктурата, парковете, местата за общуване обединяват града и карат жителите му да го обичат.

_SHARE_Architects_-___Chicago_Riverwalk_-01__Iwan_Baan_and_Kate_Joyce_Studios_460x580

-    Каква е добрата архитектура за Вас?
КРБ: Добрата архитектура е иновативна. Това не винаги се възприема веднага от клиентите, но всичко започва от идеята да направим света по-добро място. А това няма как да стане без да го променим, без да приемем нови идеи. Но, ако започнете с идеята, че тази сграда ще бъде по-добра от всичко, което е било преди това, защото ще създадем истинска стойност на това място, където е обекта, тогава мисля, че иновациите стават вълнуващи за почти всеки, с когото работите.

Chicago Riverwalk е проект, който е част от нарастваща световна тенденция - превръщането на старите индустриални инфраструктури в нови типове градски паркове и пространства за култура и развлечения. Да се надяваме, че разказът на Carol Ross Barney и лекцията ѝ ще вдъхновят младите архитекти за подобни реализации и у нас.

Интервюто взе: Теменужка Захариева


Сподели

Тагове: архитект carol ross barney

 

Новини

27 Юли 2020, 14.54
Съвременните сгради се изграждат на принципите на устойчивото строителство,...
21 Юли 2020, 14.43
След проведена процедура за избор на изпълнител, Недвижими Имоти Дивелъпмънтс...
08 Юли 2020, 16.20
Специализираната изложба „Стройтех“ остава една от най-предпочитаните  от...
Медийни партньори
VIP медиен партньор