Българската градина в Китай символизира важното в човешкия живот

(1 глас, средно 5.00 от 5)
DSC01178
Създадена е в рамките на Световното Зелено Експо 2010 в Република Китай в световен нов парк в Джънджоу, провинция Хънаан.
Единствената в Китай българска градина е създадена по проект на арх. Веселин Василев – зам.-председател на Съюза на ландшафтните архитекти. Тя е изградена само за три месеца в рамките на Световното Зелено Експо в Страната на изгряващото слънце през 2010 г. Намира се в провинция Хънан, където е и популярния манастир Шао Лин.  Вписана е в парка Джънджоу, който преди е бил пустеещ терен. Мащабите на зелената територия са огромни – разположена е близо на 4000 ха, като само езерото в нея е с площ от 250 ха. Част от нея беше предоставена за облагородяване по време на международния форум, разказа арх. Василев.

Balgarska_gragina-_02

След кандидатстване с проект на л.арх. Василев пред международния комитет на Световното Експо, проектът е харесан много и одобрен. Предложено е парка да бъде изграден за сметка на Китайската държава.

Реализацията на българската градина в източната страна е доказателство, че родното парково изкуство е на световно ниво. Идеята за обекта е плод на продължително проучване на добрите практики у нас и в Китай в оформлението на дворовете. Проектът представлява съчетаване между модерните тенденции и установеното от векове. В концепцията й съм вложил символика, възприемана като вечна метафора на важното за човека – духовното, традициите, историята, труда, почивката, обясни той.

DSC01192

В градината се влиза през нашенска порта от дърво, чийто аналог са китайските портици. Източният народ възприема преминаването през тях като преход от физическото към духовното измерение.
 Зад нея са пресъздадени български шевици от цветни фигури, като знак на непреходността на традициите. От тях започва алейна мрежа, образуваща триъгълник, в чийто връх е водно око – стар кладенец. Той е метафора на Вселената и началото на живота. От него извира поточе, оформено от сини камъчета, което се влива във фигура от цветя с небесен цвят. След това стилизираната течаща вода преминава в розова градина. Тя е емблема на българското, но и на труда като важна част от нашия живот.  Вече столетия прекрасната ни родина е известна по света с уникалното масло, посочи архитектът.
От нея кръгообразните алейни връзки отново се връщат в кладенеца, за да означат важността на творческото и съзидателно начало у човека.

DSC01189

Символът на историята в българската градина е Мадарския конник, „нарисуван” с цветя и ниски храсти. Проектиран е да се появява като жива картина пред минувача, който току що е влязъл през портата.
 Почивката като възможност за зареждане от природата е пресъздадена чрез дървена пергола, обрасла с асмалък. Това е мястото за отдих и съзерцание, защото лозата е един от християнските символи.

DSC01185
 
За китайците пък това е свещеното място за провеждането на важната чаена церемония.
Погледната отгоре, българската градина в Китай представлява пъстър килим от стилизирани фигури, всеки наситен с дълбока символика. Тя успява да въздейства на съзнанието на посетителите от различни националности чрез полета на фантазията и общочовешките послания.

Автор: Лилия Лозанова

DSC01164
DSC01180
DSC01181
DSC01191
DSC01194

 
Сподели

Тагове: българска градина | китай

 

Новини

01 Август 2022, 17.35
Срокът за участие се удължава до 10-ти август 2022 год.Календар на конкурсаНачало...
29 Юли 2022, 15.15
Изложбата „Дизайн по Дунав“ показва как урбанистите сближават хората в...
21 Юли 2022, 15.52
Интелигентният сензор за температура и влажност Shelly Plus H&T.     ...
Медийни партньори
VIP медиен партньор