Изтънчената красота на балансирания интериор

(3 гласа, средно 5.00 от 5)

First_pic_na4alna_na4alna

Проект: DA Architects

Студио „DA architects” е основано през 2013г. от Юри Танов, Александър Асенов и Мартин Ряшев, като за скромните 5 години от своето съществуване, архитектите жънат множество успехи в сферата на архитектурното проектиране и интериорния дизайн. Едно от последните признания на младия екип е именно в сферата на офис пространствата, или по-точно първа награда за "най-добър офис/работна площ" в Dibla Design Awards 2017. Техния иновативен подход към всяко едно ново предизвикателство е изходната точка, от която се раждат идеи, способни да обърнат представите ни за оформяне на пространството на 360 градуса. Характерни за „DA architects” са смелите елементи, нестандартните решения и простора, който могат да създатат и в „най-неудобните” ситуации и всичко това съчетано с много стил и елегантност.

Инвеститор: Сектрон
Гранитогрес, санитарно оборудване: 
Ceramiche classic

Климатизация: Софклима
Климатизацията в Сектрон е изпълнена според всички критерии за поддържане на параметри в микроклимат на работното място, съгласно нормативните изисквания, а именно поддържане на температура, скорост на въздуха и относителна влажност.
Инсталираното оборудване се състои от високо ефективни рекуперативни блокове, отговарящи независимо за поддържане качеството на въздуха и ниските емисии на СО2 с минимална загуба на топлина. За дообработка се разчита на една от най-модерните, икономични и интелигентни системи, а именно така наречените VRF агрегати на TOSHIBA, позволяващи прецизно управление, измерване на температурата в работните зони и централизирано управление посредством BMS (Building Management Service) система.

"Благодарение на съвместна работа с колегите от DA architects, изпълнителите от B4 и ръководството на Сектрон се постарахме да интегрираме модерна и икономична система по уникален и дизайнерски начин, позволяващ изпълнението на този модерен и съвременен офис".

Поредният пример за доказания талант на младия екип архитекти, е новият офис на компанията Сектрон, разположен в самостоятелна сграда в столицата. Проектът има за цел реновация на съществуващите офис пространства, така че да се създаде един модерен и луксозен облик на фирмата, който да отговаря на водещата й позиция на пазара. Новото пространство позволява повече място за излагане на най-новите технологии при системите за сигурност и наблюдение, както и допълнително удобство за клиентите и служителите на фирмата.


Седалището на Сектрон се разполага в самостоятелна сграда на два етажа с обща площ от 2000кв.м, която съдържа рецепции, офиси, магазин за директни продажби, конферентна зала, експозиционна част и кабинет на управителя.

SCN_021_Crop_vm_sn_2_02

На входа на сградата ни посреща  вертикална градина с автоматизирана поливна система, като препратка към външната среда около сградата и чрез нея умело се размива границата между интериор и екстериор. Изобилието от дневна светлина в тази зона, позволява една добра осветеност на входа дори и в по-мрачните дни, като по този начин се създава усещането за простор и лукс. Това усещане се засилва в просторното фоайе, в единия край на което, се разполага широко стълбище свързващо двата етажа. 

Част от политиката на компания Сектрон, е освен да бъде в крак с най-актуалните продукти и технологии, да води непрекъснати обучения на своите клиенти и партньори, чрез т.нар Сектрон Академия, така че те да имат възможност да се специализират в работата с високо технологични системи за сигурност и да получат нужния сертификат след всеки курс. За тази цел, архитектите предвиждат две тренировъчни зали за обучение - всяка на отделен етаж и с различно разпределение, за да може максимално добре да се представи нужната информация.

Залата на първи етаж е тип аула, в която на няколко реда едно зад друго се разполагат бюра, обърнати към информационен екран. За разлика от нея, залата на втори етаж е тип конферентна, така че курсистите да имат пряк визуален контакт по между си и да могат да обсъждат представената вече информация.

SCN_016_016

На първи етаж ще намерим още магазин за директни продажби с пряк достъп навън, както и голямо open space пространство за работа с клиенти. Статичните елементи като стени, тавани и мебелите за съхранение са решени в бяло, а акцент тук са единствено столовете, комбинация между меко сядане и офисни, изпълнени в ярки цветове, така че пространството винаги да бъде изключително изчистено от ненужни детайли, просторно и стилно, а разнообразието в него да се дължи най-вече на хората, които ще го използват. Допълнителна красота и модерно излъчване придават конструктивните елементи разположени пред прозорците, които пряко свързват архитектурата с интериора на сградата.

SCN_007x_sn_4_4

На втория етаж намираме стилна рецепция изпълнена в мрамор и минималистичен черен плот, която е разположена пред ламперия от американски орех. Ламперията  преминава от декоративен елемент, към място за съхранение и вход за заседателна зала и зала за обучение. Така  архитектите обособяват един многофункционален елемент, като отделен обем от дърво, който се превръща в интересен акцент съчетаващ едновременно функционалност и красота и контрастиращ на светлите тонове в общите части. Целият етаж представлява комбинация от дърво, камък и мрамор – материали доказани във времето като актуални и не излизащи от мода. Интересно решение е как функцията на всеки един от тях се променя в различните помещения и така например, подът се превръща във врата, а мебелните облицовки в стени.

SCN_005_for_web_005

Американски орех намираме освен зад рецепцията, така и в заседателната зала и кабинета на управителя. Освен него, различно приложение намира и мраморът. Той например служи както за „лице” на рецепцията, така и за облицовка на стените в кабинета на управителя, придавайки типичния за него луксозен облик на помещението. Отново американски орех е използван като покритие на тапетната врата, водеща в този кабинет. Тук специално място е отделено на колекцията от спортни автомобили на управителя, като в синхрон с тях е избран и столът Recaro, озвучителната система и стенния часовник. 

SCN_004_04_divani

Впечатление правят иноксовите крака на бюрото, съчетани с тези на ниската маса, чиято тежест бива балансирана от тънките метални крачета на меката мебел, които я олекотяват и дават допълнителен въздух на стаята. Фрезованите, вертикални дръжки в комбинация с дървените повърхности, удължават пространството във височина и са поредния красив и модерен елемент, характерен за този проект.

SCN_00_Title_2_02_zala

В заседателната зала отново имаме игра на материали. Тук акцентът пада върху интериорната врата, която от външната страна е облицована с дървени плоскости, за да бъде част от мултифункционалния елемент зад рецепцията, а от страната на залата е покрита с каменна облицовка, подобна на тази на пода в общите части на сградата. Внушителния вид на дебелата 17 см врата, се допълва от вече позната кант дръжка с черен профил, повторена по стените от американски орех в стаята. Заседателната маса с модерна форма също е от дърво, като до нея е разположена зона с меко сядане,  на елегантни, минималистични крачета, където могат да се водят разговори в по-неформална среда.

Друго голямо преимущество на новият офис е по-голямото пространство за излагане на продуктите на различните фирми, които Сектрон представлява. Новото разпределение позволява да се обособят отделни зони за по-известните марки, с които компанията работи и на които иска да акцентира. Ходовите линии са предвидени така, че клиентите лесно да се ориентират и свободно да преминават между различните мострени продукти. Голяма видео стена в края на изложбената част, изградена от специални HD eкрани, демонстрира на клиентите в реално време различни решения за видео наблюдение и е следващият притегателен елемент на втория етаж на сградата.

SCN_019_019-019

Иновативните технологии, съчетани с изключително модерния дизайн на помещенията, правят новият офис на Сектрон един чудесен пример за това, как трябва да изглежда една бързо развиваща се, креативна компания, с фирмена политика, насочена все повече към иновациите и грижата към клиента.

Благодарение на архитектурно студио „DA architects”, работната среда придобива една добавена стойност, така че офисът вече да не е просто място, на което да намерим всичко необходимо и да „свършим работа”. Доказано е, че добрата работна среда, повишава не само качеството на работа, но и подобрява значително качеството на живот на хората, които прекарват по-голямата част от деня си в нея.

Автор: Вяра Алексиева (интериорен дизайнер)

Сподели

Тагове: daarchitects | офис | сектрон

 

Новини

12 Ноември 2018, 15.04
Какви са най-новите технологични възможности на Географските информационни...
09 Ноември 2018, 14.27
За втори път Група Бош се включва в популярната инициатива на...
01 Ноември 2018, 14.13
арх. Димчо Тилев, „Тилев архитекти“На организирано събитие в София, пред ...
Медийни партньори
VIP медиен партньор