Бизнес комплекс ADVANCE BUSINESS CENTER – атрактивен силует от обеми в ротация

(2 гласа, средно 3.00 от 5)
e-TRIFONOV2019-0382_632x470
Advance Busines Center
Проектант: архитектурно студио ПЛАНИНГ 
Инвеститор: GTC България

Динамиката на съвременния град все по-трудно допуска статични и монотонни решения, особено що се касае до обемните попълнения в новоизграждащия се бизнес-архитектурен силует на столицата. Семплите сгради рискуват да бъдат не добре възприети, да останат незабелязани или още по-лошото, да бъдат просто подминати от компаниите търсещи офисни пространства под наем. На другия плюс остават не по-малко сложните задачи за максимално усвояване на даденостите и параметрите на терена и задължителното конструктивно и техническо обезпечаване на сградата, съобразно с най-съвременните, високотехнологични изисквания по отношение на комфорт и функционалност на бизнес средата.

e-TRIFONOV2019-9092_624x460

Всичко това събрано в едно и най-вече, пряко зависещо от концепцията и размера на заложената инвестиция, съставлява един сложен, дори 4 D пъзел, в който никой от участващите няма право на грешки. Успешното планиране изисква още в самото начало взаимосвързаните компоненти на проекта да се разработват в пълен синхрон, за да се стигне впоследствие до завършеното решение, без то да бъде възпрепятствано от изненади, забавящи процеса.

Наред с прецизното планиране и логична обосновка е необходима разбира се и доза смелост. Знаем, че столицата ни се намира в едно, относително постоянно ниво, близко до пренасищане на предлаганите под наем офисни пространства – от наличните 2.1 млн. кв.м. близо 10% остават незаети и към края на 2019 г. (пазарно проучване офис площи Q3 2019 – MBL).

                                                                                                                                         
C10A0-A_-SH01_-Location_400x400_Location
Локация 
Локацията отново се оказва важен и основополагащ фактор за такъв тип проекти.
Формулата на ADVANCE BUSINESS CENTER до голяма степен е подсказана още от заглавието и свидетелства за нивото на заложените високи нива и критерии спрямо технологии, материали и функционалност. Комплексът е разположен върху 1218,24кв.м в  кв.  "Младост-4", непосредствено до кръстовището на бул. „Александър Малинов“ и ул.“Самара“. Районът отдавна се е доказал като един от основните бизнес центрове в София. В близост са разположени централите на едни от най-големите компании в различни индустрии, като по този начин се създава атрактивна и оживена бизнес среда за съществуващите корпоративни наематели.

 
„Сграда  1” представлява първата част от бизнес комплекса и се състои от девет офисни надземни етажа, и техническо покривно ниво, три сутеренни нива, където са поместени подземни гаражи, сервизни и технически помещения, и партер с офиси и обекти за обществено обслужване.

Динамичното обемно решение в контраст с простите обеми, както и смело излизащите еркери, придават на композицията интригуващ и модерен облик. Въпреки, че на пръв поглед обемите са решени строго прагматично с изчистени линии, налице е раздвижване, следващо ясно изразена концепция на ротационно завъртане и баланс. Тялото на сградата се състои от редуващи се гладки и релефни, правоъгълни обеми, които сякаш левитират върху стъкления приземен етаж. Шестте хоризонтални обема са почти еднакви на височина, и са решени като три двойки аналогични офисни етажа и един намален етаж с покривна тераса. 

e-TRIFONOV2019-8989_624x450

Концепция
От тези обеми партерното ниво, 3-ти и 4-ти етаж и 9-ти и 10-ти етаж, следват контура на основната конструкция, отбелязвайки стъпването на сградата върху терена. Останалите три обема са издадени посредством еркери, като същевременно са завъртени спрямо стъпката на сградата, както и един спрямо друг. Това са 1-ви и 2-ри етаж, 5-ти и 6-ти етаж и 7-ми и 8-ми етаж и по двойки са с еднаква конфигурация. Тези обеми са подчертани и от бели вертикални жалузи, обрамчени с бяла хоризонтална рамка. Офисните етажи са проектирани на принципа на свободен план офисно пространство, и предоставят необходимата свобода за интериорни решения в четири типа на разпределение.

e-TRIFONOV2019-0364_624x450
 
Важен елемент за съвременното строителство е оформлението на прилежащата към сградите външна площ. Свидетели сме на все повече красиви примери как зоните за рекреация на открито в бизнес средата се третират с необходимото внимание, като симбиоза на естетика и функция. Тези пространства биват разглеждани като неделимо цяло от сградния комплекс и устроявани с подобаващо ниво. Възползвайки се максимално от допустимата за зоната височина и спазвайки градоустройствените изисквания, „Сграда 1” е разположена в дъното на имота като оптимално усвоява позволените площи и интензивност на застрояване, така се оформя малък богато озеленен площад, който е общодостъпен и има за цел социализиране и отдих на служителите, гостите и преминаващите минувачи наоколо. 
        
Конструкция
Основната носеща конструкция е монолитна, стомано-бетон. Вътрешните преградни стени са от газобетон и гипсокартон. 
Като акцент и подчертаване на ротираните обеми служи вертикалното отличителен растер, а хоризонталите и гладките обеми са с минимизирана силиконова фуга. 

e-TRIFONOV2019-9185_400x535_fasada 
Фасадата е от тип енергийно ефективна, слънцезащитна. Изпълнена е с алуминиева колонно-ригелна система за окачени фасади на Schüco. Отделните, предварително сглобени и остъклени с двоен стъклопакет елементи, са монтирани директно на място. Системата, освен изключително удобна и спестяваща време, отговаря на съвременните изисквания за енергоефективност, соларни и звукоизолиращи показатели. От всички страни сградата разполага с отваряеми прозорци. Монтажът е осъществен като комбинация от видима капачкова фуга и структурна силиконова фуга. Така е постигнат добър естетичен вид и отлична функционалност. „Сграда 1” разполага с възможно най-голям процент остъклени части, изпълнени с големи стъклени пана. Всичко това допринася за комфорта на служители и посетители.
Техническото помещение на покривния етаж, където са позиционирани обслужващи помещения – ревизионни отвори към асансьорите, ел. помещения и ОВКИ машини, е решено с плътни стени с мазилка и осигурен необходим брой отвори по фасада му. Покривната тераса е оградена от фасадни елементи с остъкляване, част от монтажната алуминиева фасада, които да прикриват от погледа инсталационните елементи.
 
i-TRIFONOV2019-0661_750x500_624x450
 
Правоъгълната форма и компактно решените вертикални комуникации позволяват разпределянето на етажа както като „open-space” на цял етаж, на половин или четвърт етаж, така и като кабинетна структура. Светлата височина е 3,00 м. Така сградата отговаря на високите изискванията на всеки наемател. За максимална гъвкавост в изграждането на офисните пространства е приложено решение с осем броя самостоятелни вертикални щрангове за канализацията, което предоставя различни опции за изграждане на санитарни възли на няколко места в офисното пространство. 
 
i-TRIFONOV2019-0578_624x450_kabinet
 
Основни подходи
Основният подход се осъществява от северната страна на сградата – през ул.“Самара“, осигуряващ достъп до двулентова рампа към подземния паркинг. Изграден е и допълнителен вход към имота, както и паркинг за посетители от изток, осигуряващ достъп до втора двулентова рампа с разнопосочни наклони на лентите.
 i-TRIFONOV2019-9276_750x500_624x450
 
В партерното ниво е разположено обширно, луксозно фоайе с рецепция, за посрещане на големия поток от хора в началото и края на работния ден.

LED екранът
с размери 14,4 х 4,8 м е уникален, тъй като в момента няма друг такъв в офис сграда, а показателите му са: 
                - 3mm pixel pitch
                - над 16.7 милиона цвята
                - резолюция на екрана – 4800*1600 пиксела
                - ново видео съдържание всеки месец

LED екранът е доставен и монтиран от KVANT Bulgaria  Go Big With Your Show!
"Наред с цялостния технически съпорт за концертите на Енрике Иглесиас, които осъществяваме в цяла Европа, реализирането на този проект беше едно от големите предизвикателства за Квант България през 2019 г. Целта ни винаги е била да направим така, че клиентите ни да станат герои в собствената си история." - сподели Димитър Марков, управляващ партньор в Квант България. За повече информация разгледайте сайта www.kvant.bg

Комплексът е обезпечен и с поместването на други необходими функции като аптека - дрогерия и заведения за хранене. Изградени са също така и три подземни паркинг етажа, чрез които броя на паркоместата надхвърля нормативните изисквания. Налични са места и за велосипедисти. Допълнителна екстра са и разположените в паркингите станции за зареждане на електромобили.

Използван е доста рационален подход за разпределяне на потоците от хора и избягване на скупчване и изчакване. Този максимален комфорт на работещи и посетители  е осигурен и при асансьорите от подземните нива до лобито, които са изцяло отделени от тези, които обслужват офис етажите. Това подобрява сигурността на сградата и оптимизира натоварването. Вземайки предвид площта, етажността и възможната бройка работни места, които сградата може да предложи, за надземните етажи са подсигурени 6 броя високоскоростни асансьора за по 21 пътника. Те са оборудвани с интелигента система за контрол на дестинацията, интегрирана в системата за контрол на достъп, която посреща посетителите на „Advance Business Center 1”. Така работата на асансьорите се подобрява неимоверно, а времената за изчакване са минимални. 

i-TRIFONOV2019-0559_6240x450_asansiori

За сградата е осигурена съответната достъпност на средата за хора в неравностойно положение. Има директен достъп на ниво терен откъм северната и източна улица. На партерно ниво има изградена тоалетна за инвалиди, която е с общ достъп.  В подземния паркинг и на ниво терен има осигурени 13 паркоместа за инвалиди. Етажните нива са проектирани без преходи и стъпала, за да осигурят максимално улеснен достъп за хора в неравностойно положение.  

Сградата е съоръжена с електросистеми за осветление, озвучаване, климатизация и вентилация, системи за видеоконтрол и наблюдение, както и за пожароизвестяване и автоматично пожарогасене на най-високо съвременно ниво. За енергоефективността и оптималната поддръжка гарантира изградения BMS. 
Първата сграда в комплекса, която е проектирана според изискванията на LEED за зелени сгради, е сертифицирана с LEED Gold сертификат.
 
Вътрешно разпределение и организация
На първото подземно ниво са разположени помещение за колоездачи – съблекални и душове, технически помещения за котелно, водомерен възел, слаботокови връзки, както и сервизни помещения за складиране на инвентар. На следващо ниво са разпределени 85 паркоместа. До южните рампи се помещават помещенията за два електрически трансформатори, помещението за дизел-генератор, както и помещение за измерване на ел. енергията. До всички тези помещения е осигурена естествена вентилация от вентилационни отвори по фасадата. 
 
Преминаването към второто подземно ниво е чрез двупосочна рампа в северната част на имота и отново две разнопосочни едно-лентови рампи. На второто сутеренно ниво са разположени въздуха над резервоара за разпръскващата система и пожарните хидранти, ревизионно помещение към резервоара за дъждовна вода, както и помпената група за сутерен B1, помещението за главно разпределително Ел. табло и сервизни помещения за складиране на инвентар. Тук са обособени 92 паркоместа.
 
По идентичен начин преминаваме и към трето сутеренно ниво. Там са разположени резервоарите за спринклерната система и пожарните хидранти, помпеното помещение, резервоара за питейна вода, резервоара за дъждовна вода и помпените групи към него, сервизни помещения. Тук също са поместени 92 паркоместа. Допълнителни места за паркиране в близост до сградата са планирани и на ниво терен като общият им брой е 13. Така проектът е обезпечен с общо 282 паркоместа.
И трите подземни нива са подсигурени с евакуационни стълбища и преддверия. 

i-TRIFONOV2019-0675_624x450_parking
 
На ниво терен се намира основното асансьорно лоби, в което се осъществява връзката от ниво терен и сутерените с офисните етажи. Сградата е решена с три вертикални ядра, в които са разположени вертикалните комуникации – две стълбищни клетки и централно ядро с 6 бързи големи пътнически асансьора. В ядрата са разположени и поредица от инсталационни отвори и шахти за осигуряване на свръхналягане и обездимяване. В същото лоби пристигат и двойката по-малки асансьори, които водят от сутерените. Двете групи асансьори са разделени от зона с рецепция и контрол на достъпа посредством турникети.
На този етаж са разположени отделенията за портиери – рецепция, обособен е и кът за изчакване на посетителите. На това ниво е изградена тоалетна за инвалиди, както и технически помещения за охрана, видео-наблюдение и BMS система, кафене и офисен кантина - ресторант. 
 
i-TRIFONOV2019-0666_750x500_624x450

Интериор
Оформлението на вътрешното пространство следва логиката на цялостната концепция – изчистен, съвременен дизайн с максимално ясно дефинирани функции и обеми. Строгият бизнес етикет на интериора, обаче позволява и разчупване посредством свежи декоративни включвания. Под внимание е взет фактът, че работата на служителите в офисите е предимно статична, което обуславя и необходимостта от отворени кътове за почивка, както за физическо раздвижване и отмора на сетивата. Свободните пространства лесно могат да бъдат превърнати и в работни, когато задачите налагат по-неформална обстановка за обсъждане на идеи и проекти.

i-TRIFONOV2019-0574_750x500_624x450
 
Мебелите са със семпла форма, подвижни и пластични, но с колоритно присъствие, могат лесно да бъдат размествани в различни конфигурации, спрямо целта на заданието. Обособени са и малко по-уединени кътове, разграничени с мебелни стени и елементи с интериорно озеленяване, които да подсигурят просторна гледка през остъклените фасади. Подовете и таваните в офисните площи, са решени с общоприетите и функционални окачен таван и повдигнат под с покритие елементи офисен мокет. Отделните зали са идентифицирани посредством фото – стени.

i-TRIFONOV2019-0545_750x500_624x450
 
Изградени са леки преградни гипс-картон стени, съгласно необходимите конкретни разпределения. Общите части – етажно лоби, преддверията, санитарните помещения, стълбищните клетки и централните фоайета, са проектирани с трайно износоустойчиви материали – технически камък, формован камък, декоративни стенни облицовки от неръждаема стомана и стъкло. Парапетите са изработени по детайл от метал.

Стилът на оформление на основното лоби на „Сграда 1” напълно съответства на цялостната идея и облик на комплекса – високотехнологични, но опростени геометрични форми и неангажиращ детайл. Голямо медийно табло с индикации, важна текуща информация и новини е разположено непосредствено над рецепцията.

Застроени площи 
РЗП над ниво терен   – 15732.65кв.м.
Общо разгъната площ на подземните нива     –   12767.79 кв.м.
Общо застроена площ на кота ±0.00                 –       1218.24кв.м.
 
 
i-TRIFONOV2019-0488_624x450_lobi

ПЛАНИНГ
 е частно архитектурно студио, основано през 1993 г. от архитект Илиан Илиев.  В наши дни в студиото работят 28 архитекти и проектанти от различни инженерни специалности.
Дългогодишният опит на екипа гарантира високото ниво на изработените проекти, получили редица български и международни награди, сред които и 12 признания в конкурса "Сграда на годината".
В ПЛАНИНГ се работи по различни по мащаб и предназначение обекти - от еднофамилни жилищни сгради до големи многофункционални комплекси в България и в чужбина. Студиото е сред малкото у нас, специализирани в проектирането на обществени сгради. Екипът е пионер за страната в областта на търговските сгради. Първият за България модерен търговски комплекс - City Center Sofia - открит през май 2006г., е изцяло авторски проект на студиото, без адаптации на труда на чуждестранни бюра.
Сред най-известните сгради на студиото са: City Center Sofia (понастоящем Park Center), The Mall, Paradise Center (интериор), Bourgas Plaza, City Mall Стара Загора, Largo Mall Благоевград, ЕТС, BSR   Sofia, Advance Business Center, сгради З и 4, "Левски Арена" в Garitage Park и много други.

Автор: Весела Маркова
Снимки: архитектурно студио ПЛАНИНГ
 
i-TRIFONOV2019-0554_750x500
i-TRIFONOV2019-0689_750x500
i-TRIFONOV2019-0667_750x500
Сподели

Тагове: advance busines center | студио планинг

 

Новини

08 Юли 2020, 16.20
Специализираната изложба „Стройтех“ остава една от най-предпочитаните  от...
03 Юли 2020, 15.17
Дизайнерският екип, състоящ се от Orange Architects, ECHO urban design, Moederscheim Moonen, More Architecture и...
16 Юни 2020, 14.26
Винербергер има удоволствието да Ви покани на убинар, специално посветен на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор