Oriflame – дългият път към „дома”

(0 гласа, средно 0 от 5)

Invitation-Lead-BG_002_632x450Проектант: MoVe Architects
Автор/Авторски колектив: арх. Виктор Банарев, арх. Мая Йорданова и арх. Цветан Сираков

Клиент: Орифлейм България
Локация: Бизнес-сграда GrafiX, гр. София, бул. „Цариградско Шосе“ 54б
Обхват на проекта: Интериорен дизайн
Управление на проекта /Project Management/, Управление на преместването /Move Management/
Фотограф: Георги Палов


Стъклени прегради: Свего 99 ООД
С над 20 години опит в реконструкциите, използвайки най-съвременни технологии, изцяло подчинени на европейски стандарти за качество и безопастност, ние помагаме на клиента да реализира необходимите промени в офиса или дома си. Свего 99 ООД  изпълнява професионално всеки  етап от реконструкцията, независимо от вида и обема на работа. Като предлага комплексно изпълнение на целия проект, Свего 99 ООД оптимизира сроковете за завършване на обекта и бюджета за реконструкция.

Осветление: IKIS LIGHT
Осветителните тела са доставени и монтирани от IKIS LIGHT.
ИКИС ЛАЙТ е представител на ИКИС СЛ - български производител на осветителни тела. Предлагаме цялостни решения в областта на осветлението - лайтинг дизайн, доставка и монтаж на осветителни тела, управление на проекти, гаранционно и следгаранционно обслужване. За повече информация посетете www.ikis-light.com
 

Viktor_Banarev_Oroflame_2_624x450_02
Стъклените преградни стени са перфектно изпълнени от фирма Свего 99 ООД, Фотограф: Георги Палов

Отскоро шведският бранд се помещава в съвършено нова бизнес среда, недалеч от дългогодишното си местоположение. Вероятно мнозина все още си спомнят посрещането на висококачествената, вдъхновена от природата козметика в България през далечната 1994 г. и най-вече скептицизма, поради извънредно необичайната  маркетингова концепция на разпространение. В онези години на бурно разширяващи се пазари, нови и недотам познати продукти, будещи съмнение и недоверие в тепърва оформящия вкусовете си потребител, мрежовият маркетинг прокарва своя път,  движейки се в двете крайности.

Днес вече може да причислим тези времена към историята. Oriflame е сред най-бързо развиващите се козметични компании в iвета и за нея работят над 3,5 млн. консултанти. Развитието продължава, зад шведската марка стоят „Научно изследователски център” и ‘’Институт за изследвания на кожата”, пет завода и портфолио с над 1000 продукта. Стабилният дял в сектора предполага освен поддържане на високо качество и позиции, постоянно усъвършенстване и изваждане на новости, в условията на глобална конкуренция със сериозен ръст. Поверявайки продажбите си в ръцете на консултанти, основата на добрите резултати, както и най-сериозната инвестиция за постигането им, се полага още в самото обучение, както и с всички следващи опресняващи и нововъвеждащи обучения. 

В новото си обитание Oriflame  заявява категорично своята будеща респект формула на успеха.

Viktor_Banarev_Oroflame_3_624x450_03
Всички осветителни тела са доставени и монтирани от фирма ИКИС ЛАЙТ,  Фотограф: Георги Палов

С това сериозно предизвикателство се заемат MoVe Architects.  Проектът се случва в рамките на четири месеца, а избраната бизнес сграда GrafiX, освен ключова локация, носи и характерните черти на съвременната, модерна градска архитектура.  Строгата и красива геометрия на фасадата логично намира своето продължение и в интериорните пространства. Но суровата бизнес среда не кореспондира с елегантната естетика и ефирното звучене, което най-добре би подчертало философията на компанията за органична свързаност с природата.

Архитектите влагат усилия в няколкото взаимосвързани направления - функционално и органично вписване в конкретната даденост, като при това следва стриктно да съблюдават и визуалните стандарти, и правила за изграждане на нови обекти, разработени от световния бранд .  Не на последно място идва и обосновката на националното представителство на Oriflame, заедно с неговите принос и традиции, постигнати за близо 26 години. Всички тези фактори обуславят сложната  и доста противоречива в някои отношения база на заданието. Целеустремените усилия дават своя резултат. Налице е сложна, но ненатоварваща симбиоза между функция, фирмена философия и традиции с архитектурната даденост.

Viktor_Banarev_Oroflame_6_624x450_06
Фотограф: Георги Палов

Логично на около 200 кв.м. на ниво партер е разположен новият шоурум с прилежащ център за обслужване на Oriflame. На следващо ниво заемайки около 450 кв.м. се развива офисното пространство. Обширната зала за обучение е ситуирана в сутеренно ниво. Подбраните материали следват предначертаната концепция, допълвайки изразните визуални средства в абсолютен синхрон.

Доверието е изключително ценно за всеки един бранд, то се пази и отвоюва, без да се щадят средства, особено характерно за секторите за лична грижа и красота. За това всеки един детайл, всяко едно впечатление, и най-вече първото, трябва по категоричен начин да отговаря на философията и съградените вече очаквания. Лекотата, с която производителят иска да „награди” своите клиенти, трябва да се усеща, да се излъчва и да се асоциира индиректно и ненатрапващо се.  Пред  дизайнерите на централата на Oriflame за България стои точно тази задача. Връзката с природата е онази линия, която компанията неотменно следва още от самото начало на създаването си. Няма как тя да бъде пренебрегната и на подсъзнателно ниво внушенията се постигат от естествените декоридърво, зеленина, пастелни тонове и натурален бетон. На следващо място влияние оказва произходът – символите и ценностите на скандинавския дизайн. Комбинацията от зеленина, дървесни декори и плавни овални форми улавя  последните трендове в интериорния дизайн и архитектурата, добили популярност под обобщаващото название „биофилия“.  

Viktor_Banarev_Oroflame_4_624x450
Зала за срещи за 8 души,     Фотограф: Георги Палов

Доверието винаги предшества решението за избор, особено характерно за продукти, които човек използва директно върху себе си. Уютът, който произхожда от средата, се пренася индиректно върху всички обитатели, служители и партньори, затвърждавайки собствената им философия и кредит, гласуван на бранда. Тази изключително важна задача е решена с рационален подход  и безупречен вкус.

Viktor_Banarev_Oroflame_8-624450-08
Едно от офис помещенията,    
Фотограф: Георги Палов

Чисто функционално пространството е много добре организирано, съобразно необходимостите на вътрешно-фирмената структура. Обособени са пет индивидуални офиса, за ръководството на Орифлейм България. Освен тях други три офисни помещения помещават счетоводен отдел, отдел „Финанси” и „Обслужване на клиенти”. На това ниво са ситуирани и малка и голяма зали за срещи. Подходът е през централна „лоби“ зона с гардероб и оформен кът с мека мебел за неформални срещи. Отредено е и място за почивка на служителите с малка и уютна кухня.

Viktor_Banarev_Oroflame_17_624x450_017
Зала за обучения за 56 души,     Фотограф: Георги Палов

Английски двор на ниво сутерен, с директен достъп отвън, води до голяма зала за обучения и презентации с места за 56 души. Предвидени са различни сценарии за организиране на обучителните процеси, чрез сгъваема акустична стена, вградена в конструктивна ос на помещението -  с едно движение голямата зала може да бъде разделена на  две по-малки, съответно 24 и 31 души.  И тук оформлението следва гласуваната концепция - натурален бетон, зеленина, пастелни цветове от палитрата на Орифлейм. Залите са оборудвани с телевизори и проектор, както и бяла дъска. Допълнителни  повърхности, с нанесена боя „Ескрео”, предоставят възможност за многократно писане с маркер. Предвидено е и място за служителите в шоурума – помещение към по-малката от двете зали.
 
Viktor_Banarev_Oroflame_13_624x450_013
Сервизен център и шоурум на ниво партер,     Фотограф: Георги Палов

Въздушност и лекота завладяват от първата крачка при  влизане в шоурума. Още тук става ясна заявката за новия, но традиционно доказан имидж на Oriflame. За да затвърди още по-категорично своето заслужено място в Света на козметичните гиганти, още от входа, непосредствено до остъкляването са разположени декоративни щандове от метал и стъкло, в който са изложени продуктите на марката. На противоположната страна върху стената е мястото за гордото представяне на извървения дотук път - историята на марката, стратегическият план за успех на партньори и дистрибутори, както и класацията на най-успешните дистрибутори. Впечатляващото е, че тази класация е изградена от мултимедийни таблети и киоскът със сензорен екран, показва най-новия каталог на компанията. Внушението е грандиозно, категорична заявка за стремежа на Орифлейм да бъде в крак с технологиите и да предостави на своите партньори и дистрибутори модерно и адекватно обслужване в своя сервизен център.

Viktor_Banarev_Oroflame_11_624x450_011
Сервизен център и шоурум на ниво партер,     Фотограф: Георги Палов

Двойната височина на лобито на офис-сградата е умело оползотворена  посредством интелигентно зониране и разполагане на помещенията. Подбраните мебели, облицовъчни и довършителни материали са от висок клас, съответстващ на престижната позиция на марката.
Непосредствено до главния вход на приземно ниво с удобен директен достъп отвън са разположени сервизният център с шоурум. Складовото помещение към него е с достъп от противоположната страна на сградата. 

На входа потокът от гости,  дистрибутори бива поет от рецепция и чрез устройство, системата разпределя чакащите на опашките към съответните обслужващи гишетата. Екзпозиционните сектори за презентиране на портфолиото от продукти са разположени обширно и високо, еднопространствено помещение с обилна, естествена светлина и допълнително акцентно осветление. Постигнат е търсеният впечатляващ ефект и стилистика, подобаващи на „визитката на Oriflame”.  Пространството е рационално разпределено, като това дава възможност са съвместяване на няколко различни презентиращи групи, които да работят по едно и също време, невъзпрепятствано.


Viktor_Banarev_Oroflame_12_800x500_012_624x450

Кът с маси за сядане в шоурума     Фотограф: Георги Палов

В дъното на помещението са разположени касите, на които след сортиране от системата за опашки, дистрибуторите могат да получат своите поръчки. В междинната зона на залата е оформен кокетен кът с маси, плотове и места за сядане, както и хитов сектор за тестване свойствата кожата на лицето. И тук материалите, настилката, мебелите и осветлението „работят” в пълен синхрон  с посланието на марката, като на свой ред въздействат  с модерната си стилистика, в унисон с цялостната концепция за интериора и екстериора на сградата. Основен акцент са щандовете от метал и стъкло, мултимедийните елементи в интериора и обшивката от дървесни ламели, в контраст с таван в индустриален стил. Богатото озеленяване дава живителна свежест на цялата обстановка с интензивни и наситено зелени листа, които обгръщат цялото помещение и завършват в изцяло зелената стена зад касите. Идеалният фон, на който да изпъкне неоновото сияние на логото “Оriflame”. 

Постигнатият ефект на оформлението кара клиенти и партньори да се чувстват част от един световен и престижен лидер на козметичният пазар, а случайни посетители са неусетно привлечени да се докоснат до добре познатия, но и неизменно в крак с иновациите бранд.
 

Обща характеристика на проекта:

 •     Обща площ: приблизително 800 кв.м (разделена в три етажа);
 •     Брой работни места: в офис – 16; в център за обслужване и шоурум – 7;
 •     Продължителност: Интериорен дизайн – два месеца, изпълнение – четири месеца; 


  Viktor_Banarev_Oroflame_15-624450-015
  Зала за обучения,      Фотограф: Георги Палов

  MoVe Architects е компания основана през 2015 г. от Виктор Банарев и Мая Йорданова. "От основаването екипът ни проектира и управлява широка гама от проекти в България, Германия, Австрия и др.  В MoVe Architects ние целим да допринесем с добавена стойност към проектите, в които участваме, работим със страст и разум. Винаги се стремим да бъдем иновативни и да правим това, в което сме най-добри. Екипът ни е отговорен и фокусиран върху резултата, отборни играчи сме, действаме бързо и винаги се стремим да се забавляваме в работата си." споделя арх. Банарев.

  Всички членове на екипа са архитекти, като Мая и Виктор освен архитектурното си образование са и магистри по управление на проекти в строителството. Заедно с това целият екип е в процес на сертифициране по международните програми за управление на проекти PRINCE2 и PMP.  "Нашата основна мисия е да спестим времето на нашите клиенти, като ги оставим да се фокусират върху собствения си бизнес, докато ние правим това, в което сме най-добри" допълва арх. Банарев.

  Автор: Весела Маркова

  Viktor_Banarev_Oroflame_14_600x800_014
  Viktor_Banarev_Oroflame_10_600x800_010
  Viktor_Banarev_Oroflame_9-800500-09
  Viktor_Banarev_Oroflame_5_800x500_05
  Viktor_Banarev_Oroflame_7_600x800_07
  Viktor_Banarev_Oroflame_16_800x500_016

Сподели

Тагове: move architects | интериор на орифлейм

 

Новини

01 Декември 2020, 11.20
През 2020 година стартира Отворена покана за разработване на концепция за...
24 Ноември 2020, 10.41
За предотвратяване на възможни опити за влизане с взлом Hörmann вече предлага...
05 Ноември 2020, 16.34
Фондация „Карин дом” отваря процедура за избор на строителна компания за...
Медийни партньори
VIP медиен партньор