Български архитекти създават интериорите на водещи IT компании

(2 гласа, средно 5.00 от 5)
3_SiteGround_Madrid

Българското архитектурно бюро Cache Atelier създава и реализира интериорите на водещи български и международни компании в сферата на информационните технологии. Последните два проекта на Cache Atelier са най-големият офис в небостъргача Capital Fort - този на компанията Paysafe България, създадена след сливането на втория и третия играч в глобалната индустрия с онлайн разплащания Optimal Payments и Skrill, която през 2015 г. пренесе основната част от бизнеса си в България, както и първият офис на SiteGround в Мадрид - хостинг компанията, успешно конкурираща се на американския пазар с едни от най-известните фирми в нейната сфера на дейност и IT работодател №2 в България през 2015 г.

Първият офис на IT компанията SiteGround в Мадрид се намира в сърцето на града - срещу Арката на независимостта и входа на парка Ретиро - и е дело на българското архитектурно бюро Cache Atelier. Открит официално в края на миналата година, офисът представлява пространство, което съчетава духа на историческата част на Мадрид и ярките елементи на съвременните офис пространсва, характерни за IT индустрията.
“Изключително сме щастливи, че имахме възможността да работим в такъв тип пространство. Историческата натовареност на средата беше крайъгълен камък в проекта. Целта ни беше да я запазим и подчертаем. Това не е типичния IT офис с квадратен план и open space, запълнен с бюра. Решението на SiteGround да създадат първия си офис в Испания на такова място отговаря точно на духа им – смели, интересни и ярко различими.” - споделя Мила Иванова, един от създателите на Cache Atelier.
 
1_Paysafe-office-cache_atelier-interior_design-Sofia-Bulgaria-29

Отново през 2015 г. Cache Atelier приключват и друг знаков за IT индустрията в България проект - офисът на новата компания Paysafe България, създадена от сливането на две от най-големите компании за онлайн разплащания в света - Skrill и Optimal Payments. 
“Проектът Paysafe беше интересно предизвикателство – от една страна новото пространство трябваше да предостави работна среда за 600 човека, която да внушава сигурност и стабилност още от първите крачки на посетителя, а от друга да използваме всички онези елементи на съвременното работно място – интересно, удобно и забавно за служителите. Създадохме пространство, което представлява малък свят с шестандесетте си различни зали за срещи, посветени на различни държави и е любопитно да чуеш как хората си уговарят среща в Исландия, Япония или Австралия. Изключително разнообразната атмосфера – от строго корпоративен дух до почти домашна атмосфера предразполага всеки да намери мястото, където се чувства най-добре. Paysafe приеха предизвикателството да създадем заедно пространство, което да говори за индивидуалност чрез смели и изненадващи решения.” - разказва Цветомир Павлов, съдружник в Cache Atelier.

За реализиране на интериорния проект на Paysafe България са избрани водещи български компании като: Паркет Сенс - доставка и монтаж на паркет, Дорма България - остъкление и обков, Euromebel- мебели по поръчка, DEKKO - осветление и др.

Доставката и монтажът на  паркета в офиса на Paysafe България е възложен на Паркетсенс ООД. Фирмата е представител на едни от най-реномираните европейски производители на паркет. Предпочетен е паркет  Дъб, цвят Chestnut. Паркетът е трислоен със специална система за заключване CosLock 5G. Покритието е високотехнологично – керамичен лак CosNanoTech+ с 3 годишна гаранция на покритието за обществени помещения със засилен трафик и 25 годишна гаранция за жилищни помещения. Доживотна гаранция за конструктивна цялост. Паркетът е положен върху коркова подложка за по-добро звукопоглъщане. Производител е Coswick, Канада (www.coswick.com).

Други продукти, които са монтирани  в офиса на Paysafe България в сграда Капитал Форт са стъклени
подвижни преградни стени - Dorma HSW и обков Arcos Universal, чийто представител за нашата страна е Дорма България ЕООД.
Системата за стъклени подвижни стени –  Dorma HSW представлява изключително решение за витрини на търговски обекти, шопинг центрове, естетическо обособяване на отделни пространства в хотели, административни сгради, шоуруми и др. Системата дава възможност на подвижните стъклените стени да бъдат в елегантно извита конфигурация, под ъгъл или да запазят класическата права визия. Друго предимство е липсата на подов водач, което обуславя използването на еднородна настилка без да има прекъсвания в пода.
Dorma HSW стъклени подвижни стени са изработени от алуминиеви профили и закалено 10мм стъкло. Всички функционални компоненти са интегрирани в горния и долния стягащ профил, удобни за монтаж. В стъклената стена може да се интегрират отваряеми врати с горен автомат за вграждане ITS 96 или RTS 85. Крилата могат да се събират в паркинг позиция (гара), като първото крило най-често е отваряемо с подов лагер или подов автомат BTS. Така системата осигурява бърз, директен и максимално удобен достъп. Желаната визия се постига с алуминиеви или от неръждаема стомана капаци в цвят, допълващ архитектурните решения.

Обков Arcos Universal - Системи за интериорни стъклени врати и стени, великолепно съчетание на стъкло и метал. Arcos Universal със своята широка серия от основни и допълващи елементи покрива всички 24 пространствени варианта и предлага вдъхновяващ дизайн, съчетан с лесен и бърз монтаж.
Всички аксесоари се основават на модулна система, състояща се от основен елемент, функционални допълнения и капак с клипс. Високото качеството на продукта дава приложение на всички Arcos Universal фитинги да бъдат използвани за широки и тежки врати за външно или вътрешно приложение.
  • Максимално тегло на вратата 100кг.
  • Максимална височина на вратата 1100мм
Стандартно елементите се изработени за закалено стъкло с дебелина 10мм, с възможност за 8 и 12мм с подходящите уплътнения.

SITEGROUND-STARA-ZAGORA-11
SiteDround Стара Загора, Мокетени плочи от Biokarpet

Подовата настилка в такива големи офиси е от огромно значение, тъй като трябва да отговаря на определени технически характеристики. 
За мокетите в офисите на IT компанията Site Ground в България, Cache Atelier избира да работи с фирма Biokarpet, която също има голям опит в полагането на настилки в офиси на големи фирми от IT сектора, където високото качество на продуктите е от значение.
"Още от първата ни среща с Мила и Цветомир разбрахме, че това са от тези знаещи и можещи млади хора, на които ако се довериш и им дадеш  шанс, ще сътворят чудеса. Това което ги отличава от много техни колеги е, че освен добрия идеен проект, знаят как да го реализират на практика и то в най-големи детайли".
Настилката, която беше избрана  са мокетени плочи с размер 50 х 50см., с битумна подложка, 100% полиамид, с висока износоустойчивост – клас 33, с високо шумопоглъщане, антистатични, подходящи за офис столове на колелца, лесни за почистване, с устойчиви цветове и с Bfl  сертификат за горимост.
Схемата за монтажа на мокетените плочи беше доста сложна, понеже се разиграха 12 различни цвята, които трябваше да изглеждат като случайно разбъркани, но всъщност бяха точно подредени и изчислени от умовете на Cache Atelier.
 
4_SiteGround_Stara_Zagora_playroom_kitchen
 
Демократизирането на работната среда е процес, който започва преди няколко години с офисите на Google, Facebook, Skype и показа, че работното място не се ограничава до стола и бюрото. Днес креативността се разкрива във всеки елемент на работния процес и новите пространства трябва да я стимулират. Нуждата от моментно разтоварване и релаксация за „презареждане на батериите“ преосмислят офис пространствата, поставят им нови задачи, нова организация. Функционирането им е особенно любопитен и строго индивидуален процес за всяка компания. Затова и повечето големи компании в IT сектора отделят голямо внимание на работните си пространства, а това е допълнителен начин да се погрижат за своите служители.  
“Добрата новина е, че и у нас вече има такива работодатели. Премислено работно пространство се превръща в белег на успеха и стабилността на техните компании. Това е извод, който се налага от работата ни с нашите най-големи клиенти. Това, което несъмнено обединява клиентите ни и което ни прави изключително щастливи е че винаги на първо място застава служителят и той е централната фигура, около която се организира целия процес. Искренно вярваме, че тази тенденция ще се задълбочи и ще виждаме все по-любопитни примери около нас - оптимисти са Cache Atelier.
 

2_SiteGround_Sofia_The_Matrix

Cache Atelier
са младо архитектурно бюро, създадено от Мила Иванова и Цветомир Павлов през 2010 г. За себе си казват, че винаги търсят неочакваното и забавното в своите проекти. Цветомир и Мила са възпитаници на УАСГ, специалност Архитектура, а Мила продължава архитектурното си образование в Техническия университет в Бърно. След своето дипломиране, Цветомир трупа опит в създаването на обществени сгради (екип Архинекс), Мила - на интериори (екип PS Architects). В първите години след създаването си, Cache Atelier насочва усилия към решения за градската среда през различни публични инициативи, самостоятелно и в рамките на международните  фестивали One Аrchitecture Week и One Design Week. През 2013 г. Cache Atelier стартират първия си проект за голяма IT компания. Следват други поръчки в тази сфера,  които продължават и до днес, изграждайки уникална експертиза на младото архитектурно бюро.

056223
056899
05020061532_Obkov_za_staklo
05019961532_Obkov


Сподели

Тагове: арх.бюро cache atelier

 
Уебсайт на автора: www.cacheatelier.net

Новини

18 Януари 2019, 14.11
Как Общият устройствен план (ОУП) на София да се базира на данни; Как да се...
16 Януари 2019, 10.26
13% ръст на приходите за 2018 г. спрямо 2017-та отчита R&M БългарияR&M - световен...
10 Януари 2019, 16.17
Петнайстото издание на "Баня на годината" отново дава шанс на талантливите...
Медийни партньори
VIP медиен партньор