Лаборатория за малки иноватори - реконструкция на Център по природни науки и предприемачество, Първо ОУ "Никола Вапцаров"

(0 гласа, средно 0 от 5)
Lusio_Berkovitza_6_632x450
Автор/Авторски колектив:  арх. Мария Стайнова, арх. Виолетка Славова
Снимки: Светослав Анастасов

Проектът преосмисля пространството, пречупено през хората, на които ще служи, а именно учителите и учениците. Основното предизвикателство е децата да усетят училището като уютно място, богато на различни преживявания, и то не само учебни, а и сетивни - свързани с игра, с неформално общуване и с движение. 

Lusio_Berkovitza_9_stolova

Функционалност
Проектът дава ново преживяване в старите класни стаи: трите кабинета и коридора пред тях се преустройват в лаборатория, мултифункционална зала и релакс зона. 
За постигане на гъвкаво и обширно учебно пространство, кабинетите се обединяват, а стъклена плъзгаща се врата разделя лабораторията от залата. Масивните мебели се изтеглят по периферията, масите и столовете са леки и стифиращи се, за да могат да се местят от малки деца. По този начин средата подпомага различни режими на учене. Учителите и учениците сами и с лекота да могат да организират разпределението на класната стая, да заформят “кътове” и групи, които да им послужат в учебния процес. 

Lusio_Berkovitza_12_Pano_12_dnevna

Мащабът на пространството е съобразен с детското възприятие и какво вижда детето на нивото на очите си. Всички работни плотове са занижени, за да позволят на децата да са самостоятелни. Само шкафовете с химикали са недостъпни. Боята за рисуване по стените, която замества дъските стига до 50 см над пода, за да е удобна за писане за децата.

Достатъчната дневна светлина, качественото осветление, добрата акустика и зрителният досег с външния свят и природа са базови нужди, които допринасят за чувството за психологическа сигурност и отключват нуждата от знание и общуване. Тези нужди ръководят разположението на местата на учителите и разпределението в класната стая, както и поставянето на акустичен таван и осигуряване на достатъчно светлина в работните зони през прозорци откъм релакс зоната. 

Иновативност
Основна част от дизайн решенията в проекта се взимат на базата комфорта и чувството уют в класната стая и движението. Те не само създават подкрепяща среда, която кара децата да се чувстват като вкъщи, да носят свои неща, но и ги предразполага към споделена отговорност, уважение и спокойствие. Движението в класната стая спомага психомоториката и способността да учат при децата и затова възможността за движение е интегрирана в различни мебели във всичките пространства от центъра.

Lusio_Berkovitza_2_HDR_desat01_624x450
 
Релакс зоната се превръща от коридор в уютно място за игра, рисуване и почивка. За движението в училище допринасят и люлките, разположени в него.

В пространството изпъква т. нар. “хралупа” с вграден аквариум, която представлява детско скривалище и катерушка. Освен, че спомага за движението и уюта в класната стая, тя осигурява среда за третия режим учене в класната стая : голяма група; малка група; индивидуално.

Lusio_Berkovitza_8_624x450_akvarium
 
Мебелите осигуряват различни типове сядане: на столове самостоятелно или в групи, на килимите по пода, на пейките при прозорците, усамотени в “хралупата” на дюшече на земята, или върху нея.
В началото на проекта при задълбочено проучване на терен е установена нуждата на децата да се грижат за животни в класната стая - идея, която стои в основата на проекто-базираното учене. В следствие на това в стената с шестоъгълниците се интегрират два терариума и клетка за папагали, а в т.нар. “хралупата” е вграден голям соленоводен аквариум, с помощта на който учениците изучават акваристика. 

Lusio_Berkovitza_4_04_akv

Устойчивост и вписване в околната среда
  • Интериорните елементи, както и всички мебели в центъра са изпълнени от  сертифициран по произход дървен материал. Минимална употреба на ламинати и изделия от пластмасов произход. Интериорните елементи са произведени на местно ниво, свеждайки транспортните разходи до минимум. 
  • Проектът е подпомогнат от консултанти за дигитални технологии в образованието; в центъра има късофокусен проектор с преносима интерактивна функция, както и тъч екран, разположени на отделни места и подпомагащи различен тип обучение (както и едновременното им използване). Допълващи лаптопи за учениците им позволяват да прехвърлят образа на собствения си екран върху общия, споделяйки работата си с другите. Пространството и обзавеждането позволяват бързото прегрупиране на хората спрямо използваната технология.
  • Центърът подхранва идентичността на училището:
Освен, че децата участват в дизайна на пространството си в началната фаза на проекта, те взимат активно участие и в реализацията: В училището има кабинет със станове, където децата се учат да тъкат черги. За да се приобщи тази даденост в новия център, чергите, изтъкани в часовете се включват и в  интериорния дизайн. Друга даденост на училището, с която проектът е съобразен е “пчелната пита": акцент, който посреща посетителите във фоайето и е основен и в новия център. 

Lusio_Berkovitza_1_Pano_02_624x450

Естетика
Уравновесените монохромни цветове и дървото като материал внасят спокойствие и чувство за безопасност в центъра. Те са също фон, на който да изпъкнат детските проекти и рисунки, както и самите деца. Чувството за уют се допълва от илюстрация на стената, която балансира цветовете в пространството. 

Lusio_Berkovitza_11_11_kuhnia
 
Дървените мебели, както и чергите, вградени в шестоъгълните шкафове балансират материалите в класната стая и стимулират различните сетива, включително и тактилността, която е особено важна при децата. По стените, както и върху част от мебелите децата могат да рисуват, като по този начин трансформират пространството и го правят лично свое. 

Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2019" в категория: "Обществени сгради". 

 
Сподели

Тагове: арх инова 2019 | интериор | лусио архитекти

 
Уебсайт на автора: www.archinova.bg

Новини

03 Юни 2020, 13.45
Международен панаир Пловдив отново отваря врати, а първата стъпка на големия...
29 Май 2020, 10.34
Наградата Лайф Челиндж 2018 бе присъдена на архитектурния екип от Life Bonell i Gil &...
27 Май 2020, 15.40
СИНХРОН-С ООД разработи и внедри система за противопожарна защита на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор