Лили Чанг – „Аз не продавам имоти, аз продавам щастлив живот“

(2 гласа, средно 5.00 от 5)

________Lili_Chang_16
Общ куполен вход за двете сгради в общността

Тя нарича себе си ‚life designer’- ‚дизайнер на живот‘. Интериорен дизайнер и предприемач Лили Чанг е известна със своите проекти не само в Тайван, но и по света. „Аз не продавам имоти, аз продавам щастлив живот“, каза тя на представянето на един от последните ѝ проекти.
Поканена от бившите президенти на FIABCI BULGARIA (българската част от Международната асоциация по недвижими имоти) Антония Вирт и Ирена Перфанова, Лили Чанг разказа пред архитекти и специалисти за философията си и подхода на компанията ѝ при реализацията на всеки проект, която накратко може да се опише с три думи – грижа за хората. 

_______Lili_Chang_11
Зелената ограда около строящата се нова сграда

Най-напред те започват със засаждане на зеленина върху закупената площ – докато чакат лиценза за строителство (което при тях отнема около 6 месеца), мястото ще се облагороди с красива зеленина и ще създаде положително отношение на съседите. Създават зеленчукови градини за общо ползване, ремонтират за своя сметка съседния пазар – всичко това, заедно с грижата за самите собственици, които ще се нанесат след като сградите са готови, служи за непосредствена безплатна реклама на компанията. А спестените средства от реклама се влагат в подобни начини на облагородяване на средата на живот в околността.

______Lili_Chang_21
Част от красивата градина около сградата

При проектиране на сградите – обикновено високоетажни (за Тайван 15 етажа се счита за средна височина) се прави предварителен анализ на гледката от всеки етаж, както и на степента на огряване от слънцето. С компютърно моделиране се изследва как сянката на бъдещата сграда въздейства върху околните вече съществуващи сгради и се съобразяват с това. Заради климатичните условия се създава специално пространство за естествена циркулация на въздуха между първи и втори етаж.

Артистичността е отличителна черта на проектите на нейната компания – всяка общност, която съдържа сградите в даден проект, има своя красива градина с много скулптури, а в общите пространства вътре има много картини и артефакти, които след време се подменят.

Picture1_Lili_Chang_01
Дори и дръжките на вратите са със специален дизайн – Лили Чанг сама създава много от тези артефакти.

Picture2_Lili_Chang
Например на балкона на всеки от 88-те апартамента в последния им проект има по две птички и те всичките са различни.

___Lili_Chang_03

Басейн за всички 

Общите пространства във всяка от тези общности са 30% от площта. Те включват детски стаи за игра, басейн, зала за срещи и забавления на всички живущи, библиотека, зеленина на покрива, както и общо място за простиране там, гимнастически салон, място за барбекю и т.н. 

____Lili_Chang_23
Част от общите пространства

А в мазето, където има гараж за всички, достъпът за коли и колела е отделен в обособени платна. И понеже всички пазаруваме с колите си, до асансьорите е предвидено специално място за разтоварване. Има също така и място за миене на колите.
 
____Lili_Chang_07
Едно от обзаведените жилища

Апартаментите се продават обзаведени и със свежа зеленина – дори и цели дръвчета и храсти надничат от терасите. Проектите се правят лично от Лили Чанг и служителите ѝ. Показа ни интересен дизайн за шкаф за обувки и чехли, какъвто вероятно има във всеки дом – едната половина е за обувките, а другата за домашните чехли. Традицията изисква всеки да се събуе преди да влезе.

_____Lili_Chang_22_22
Шкаф за обувки и пантофи

Всяка година се проверява "здравето" на сградата и степента на удовлетвореност на обитателите ѝ, а между отделните общности си организират различни състезания, включително и за почистване. Направен е сайт, в който да се обменя информация и опит между отделните общности, издава се месечен вестник и списание на всеки 3 месеца. Празнуват се заедно рождени дни и официални празници, организират се кулинарни състезания и обмяна на рецепти. 

________Lili_Chang_17_na4alo
Самата Чанг участва във всички празници на общността

Средствата за управление на имота се събират от месечни вноски само по 1$/м2. Сградите са обезопасени за земетресения до 7-ма степен по Рихтер.

Компанията на Лили Чанг се отличава със своята корпоративно-социална отговорност. Избират се ученици от семейства с ниски доходи, които се включват в програми за обучение по дърводелство, зидарство и всички специалности, необходими за реализацията на проектите. Едновременно с това те се възпитават в усет към красивото. От тази група обикновено остават най-добрите и те се включват в колектива, изграждащ обектите като получават възнаграждение двойно по-високо от стандартното, което би получил един завършващ студент. С работниците по проекта пък се правят месечни сбирки, посветени на здравето и безопасността и за празнуване на рождени дни.

___Lili_Chang_12
Място за барбекю

Това е само част от интересния 30-годишен опит, който Лили Чанг сподели с нас, с много полезни идеи, от които можем да се възползваме.
На въпроса как започва всичко, тя отговаря, че когато съпругът ѝ преди 30 години е започнал своя предприемачески бизнес, като практична жена и интериорен дизайнер тя решила, че вместо само да продават празни жилища, е много по-добре да се предлага цялостен стил на живот.
Постепенно проектите ѝ стават толкова популярни, че винаги има опашка от чакащи да си закупят жилище в предлаганите от компанията ѝ жилищни общности.

Автор: Теменужка Захариева
Снимки: Архив на Лили Чанг, www.lpd.com.tw

_______Lili_Chang_06
___Lili_Chang_05
_____Lili_Chang_15_15
___Lili_Chang_14
______Lili_Chang_13
__Lili_Chang_18
_____Lili_Chang_20_20
___2_Lili_Chang_24

 
Сподели
 

Новини

19 Октомври 2020, 15.55
арх. Владимир Милков     Източник: www.kab.bgДелегатите на  двадесетото...
07 Октомври 2020, 16.33
Тази година архитектурния конкурс Арх Инова  ще протече под мотото...
04 Септември 2020, 08.20
Международната академия на архитектурата (МAA) обявява две международни...
Медийни партньори
VIP медиен партньор