Лили Чанг – „Аз не продавам имоти, аз продавам щастлив живот“

(2 гласа, средно 5.00 от 5)

________Lili_Chang_16
Общ куполен вход за двете сгради в общността

Тя нарича себе си ‚life designer’- ‚дизайнер на живот‘. Интериорен дизайнер и предприемач Лили Чанг е известна със своите проекти не само в Тайван, но и по света. „Аз не продавам имоти, аз продавам щастлив живот“, каза тя на представянето на един от последните ѝ проекти.
Поканена от бившите президенти на FIABCI BULGARIA (българската част от Международната асоциация по недвижими имоти) Антония Вирт и Ирена Перфанова, Лили Чанг разказа пред архитекти и специалисти за философията си и подхода на компанията ѝ при реализацията на всеки проект, която накратко може да се опише с три думи – грижа за хората. 

_______Lili_Chang_11
Зелената ограда около строящата се нова сграда

Най-напред те започват със засаждане на зеленина върху закупената площ – докато чакат лиценза за строителство (което при тях отнема около 6 месеца), мястото ще се облагороди с красива зеленина и ще създаде положително отношение на съседите. Създават зеленчукови градини за общо ползване, ремонтират за своя сметка съседния пазар – всичко това, заедно с грижата за самите собственици, които ще се нанесат след като сградите са готови, служи за непосредствена безплатна реклама на компанията. А спестените средства от реклама се влагат в подобни начини на облагородяване на средата на живот в околността.

______Lili_Chang_21
Част от красивата градина около сградата

При проектиране на сградите – обикновено високоетажни (за Тайван 15 етажа се счита за средна височина) се прави предварителен анализ на гледката от всеки етаж, както и на степента на огряване от слънцето. С компютърно моделиране се изследва как сянката на бъдещата сграда въздейства върху околните вече съществуващи сгради и се съобразяват с това. Заради климатичните условия се създава специално пространство за естествена циркулация на въздуха между първи и втори етаж.

Артистичността е отличителна черта на проектите на нейната компания – всяка общност, която съдържа сградите в даден проект, има своя красива градина с много скулптури, а в общите пространства вътре има много картини и артефакти, които след време се подменят.

Picture1_Lili_Chang_01
Дори и дръжките на вратите са със специален дизайн – Лили Чанг сама създава много от тези артефакти.

Picture2_Lili_Chang
Например на балкона на всеки от 88-те апартамента в последния им проект има по две птички и те всичките са различни.

___Lili_Chang_03

Басейн за всички 

Общите пространства във всяка от тези общности са 30% от площта. Те включват детски стаи за игра, басейн, зала за срещи и забавления на всички живущи, библиотека, зеленина на покрива, както и общо място за простиране там, гимнастически салон, място за барбекю и т.н. 

____Lili_Chang_23
Част от общите пространства

А в мазето, където има гараж за всички, достъпът за коли и колела е отделен в обособени платна. И понеже всички пазаруваме с колите си, до асансьорите е предвидено специално място за разтоварване. Има също така и място за миене на колите.
 
____Lili_Chang_07
Едно от обзаведените жилища

Апартаментите се продават обзаведени и със свежа зеленина – дори и цели дръвчета и храсти надничат от терасите. Проектите се правят лично от Лили Чанг и служителите ѝ. Показа ни интересен дизайн за шкаф за обувки и чехли, какъвто вероятно има във всеки дом – едната половина е за обувките, а другата за домашните чехли. Традицията изисква всеки да се събуе преди да влезе.

_____Lili_Chang_22_22
Шкаф за обувки и пантофи

Всяка година се проверява "здравето" на сградата и степента на удовлетвореност на обитателите ѝ, а между отделните общности си организират различни състезания, включително и за почистване. Направен е сайт, в който да се обменя информация и опит между отделните общности, издава се месечен вестник и списание на всеки 3 месеца. Празнуват се заедно рождени дни и официални празници, организират се кулинарни състезания и обмяна на рецепти. 

________Lili_Chang_17_na4alo
Самата Чанг участва във всички празници на общността

Средствата за управление на имота се събират от месечни вноски само по 1$/м2. Сградите са обезопасени за земетресения до 7-ма степен по Рихтер.

Компанията на Лили Чанг се отличава със своята корпоративно-социална отговорност. Избират се ученици от семейства с ниски доходи, които се включват в програми за обучение по дърводелство, зидарство и всички специалности, необходими за реализацията на проектите. Едновременно с това те се възпитават в усет към красивото. От тази група обикновено остават най-добрите и те се включват в колектива, изграждащ обектите като получават възнаграждение двойно по-високо от стандартното, което би получил един завършващ студент. С работниците по проекта пък се правят месечни сбирки, посветени на здравето и безопасността и за празнуване на рождени дни.

___Lili_Chang_12
Място за барбекю

Това е само част от интересния 30-годишен опит, който Лили Чанг сподели с нас, с много полезни идеи, от които можем да се възползваме.
На въпроса как започва всичко, тя отговаря, че когато съпругът ѝ преди 30 години е започнал своя предприемачески бизнес, като практична жена и интериорен дизайнер тя решила, че вместо само да продават празни жилища, е много по-добре да се предлага цялостен стил на живот.
Постепенно проектите ѝ стават толкова популярни, че винаги има опашка от чакащи да си закупят жилище в предлаганите от компанията ѝ жилищни общности.

Автор: Теменужка Захариева
Снимки: Архив на Лили Чанг, www.lpd.com.tw

_______Lili_Chang_06
___Lili_Chang_05
_____Lili_Chang_15_15
___Lili_Chang_14
______Lili_Chang_13
__Lili_Chang_18
_____Lili_Chang_20_20
___2_Lili_Chang_24

 
Сподели
 

Новини

01 Август 2022, 17.35
Срокът за участие се удължава до 10-ти август 2022 год.Календар на конкурсаНачало...
29 Юли 2022, 15.15
Изложбата „Дизайн по Дунав“ показва как урбанистите сближават хората в...
21 Юли 2022, 15.52
Интелигентният сензор за температура и влажност Shelly Plus H&T.     ...
Медийни партньори
VIP медиен партньор