Пазарен анализ на новото жилищно строителство в София през 2017 година

(0 гласа, средно 0 от 5)
Infographic_1_novo_stroit
Имотният пазар продължава да се развива с рекордни темпове и през 2017 година, като основен двигател остава новото строителство.
Само за второто тримесечие от годината  за жилищни сгради в София са издадени 207 разрешения за строеж, което е увеличение с 25% спрямо първото тримесечие за годината и 10% спрямо същия период на 2016 година.

В следващите няколко години на пазара за недвижими имоти се очаква да излязат над 816 000 квадрата жилищна площ, като това е статистика за жилищните комплекси и сгради, получили разрешение за строеж през последните две години. Интересът на строителите за инвестиция продължава да расте и приоритет е намирането на достатъчно голям парцел, с атрактивна локация, който да задоволи насрастващите нужди на пазара.

Infographic_1_02

Най-желаната дестинация остава центърът на столицата, но поради голямото пренаселване, трафика и липсата на паркоместа, фокусът и инвестиционните намерения значително се изместват към южните квартали на София. Кварталът, развиващ се с най-бързи темпове е Манастирски ливади - изток. До края на 2019 година само в района се очаква да се въведат в експлоатация 9 нови проекта, а още толкова очакват откриване на сторителна площадка.

Данните на ИМОТИКОН сочат, че търсенето на жилищни имоти продължава да нараства, а покачването на цените не плаши подготвения и добре информиран купувач, тъй като пазарът се развива с добра устойчивост и икономически показатели.

Infographic_2_Proekti

“Днешният купувач иска ново строителство, но не такова, което е завършено преди пет години, а такова, което той може да модифицира и довърши спрямо собствените си изисквания” казва Диньо Добрев, изпълнителен директор на Акционерно Дружество “СНД Кепитъл”, от което е част и ИМОТИКОН." Днес купувачът е изключително взискателен и добре осведомен, а банките се включват много активно при проверките и събирането на информация за обектите", допълва той.
По негово наблюдение над 90% от обектите, които в момента се строят в София, се реализират още преди Акт 16, като при взимане на Акт 16 нереализирани остават около 10% от апартаментите. “Всички очакват да се появи голям процент сгради, но тези сгради ще бъдат разпродадени предварително" категоричен е Диньо Добрев.

Такъв е примерът и с последния проект на компанията - Жилищен комплекс ARCADIA. Само за първия месец от стартирането на кампанията по продажбите, са резервирани 10% от апартаментите, като до края на годината се очаква да се открие строителната площадка.
Комплексът, разположен върху 6 300 квадратни метра площ, предлага над 160 апартамента, поместени в 22 700 квадратни метра разгъната застроена площ. Детски център, парк и прекрасни гледки към Витоша и София, са само част от удобствата предлагани от ARCADIA на най-конкурентни цени в района.
Плановете на инвеститори и строители е Манастирски ливади - изток да се превърне в образцов квартал, с уредена инфраструктура, множество удобства за живущите. Повишаващият се интерес и бързо реализиращите се сделки говорят само, че тази цел е напълно достижима.

Изготвено от ИМОТИКОН с партньорството на SND Capital по данни на НСИ, Национален регистър за ново строителство, БНБ и Агенция по вписвания.

Сподели

Тагове: жилищно строителство | имотикон | имотния пазар

 
Уебсайт на автора: www.snd.bg

Новини

13 Октомври 2021, 10.39
Винербергер вече активно започна да предлага на пазара една съвсем нова и...
12 Октомври 2021, 15.28
От 10 до 13 ноември секторът на материалите и машините за дървообработване и...
11 Октомври 2021, 15.02
„Бизнес на живо“. По всичко личи, че все по-често ще срещаме фразата в...
Медийни партньори
VIP медиен партньор