Тенденции в развитието на пазара на луксозни имоти през 2021 година

(1 глас, средно 5.00 от 5)

133654-01
През 2021 год. купувачите на луксозни имоти у нас ще се пренасочат към нови локации.

Компанията за луксозни имоти Unique Estates представи доклад на международната група Leading Real Estate Companies of the World (Leading RE), част от която е Unique Estates, относно развитието на пазара на луксозни имоти в световен мащаб във връзка с пандемията през 2020 год. Основните изводи са:

•  Клиентите търсят крайградски жилища за продажба или под наем, като се развиват нови локации
•   Новото строителство е атрактивен сегмент, който привлича нови спестявания и тази тенденция ще продължи и през 2021 г.
•  Наблюдава се ръст на цените при 68% от пазарите на жилищни имоти по света, но у нас не се наблюдава такъв ръст
•   Местното търсене ще “издърпа“ жилищния пазар нагоре през 2021, както по света, така и у нас
•   Отново най-устойчива се оказа инвестицията в луксозния сегмент

Глобалният пазар на жилищни имоти бе засегнат относително слабо от  коронавирусната пандемия, показва проучване на международната група Leading Real Estate Companies of the World (Leading RE), проведено на 273 пазара в света. Според него повечето пазари дори отбелязват покачване на цените за последните шест месеца. Там, където се наблюдава спад, той е смекчен от ниските лихвени нива и наличието на свободни капитали. Много инвеститори търсят стабилно убежище за парите си, а жилищният пазар обичайно се възприема като стабилна инвестиция в дългосрочен план.

Българският пазар на луксозни имоти не прави изключение от общите тенденции. Въпреки че глобалният индекс на Leading RE го нарежда сред пазарите с лек спад на цените, потенциалът за възстановяване е сериозен, продиктуван предимно от местното търсене и появата на нови, предпочитани от заможните купувачи локации.

ГЛОБАЛНОТО ПРОУЧВАНЕ
Световната карта на Leading RE от края на 2020 г. показва оптимистична картина. Според проучването, базирано на данни от компании членове на глобалната мрежа, 68% от пазарите регистрират по-голямо или умерено покачване на цените на жилищните имоти за шестмесечието. Едва в 18% от случаите сме свидетели на спад на цените, като в много случаи той се наблюдава в изявени туристически дестинации като Лисабон, Дубай, Бангкок, Панама. Друга причина за по-оптимистичната обща картина е големият дял на американския пазар, където в голяма част от локациите се наблюдава ръст или задържане на цените.

ДВИЖЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ НА ЖИЛИЩАТА В СВЕТОВЕН ПЛАН
 1330666-02-506316
Източник: Global Housing Price Index, октомври 2020 г.

Авторите на проучването отдават ръстовете и стабилните цени на финансовите стимули, както и ниските лихвени нива, които „смекчиха“ удара на коронавируса върху имотния пазар и задържаха спада на цените в приемливи граници. В глобален план най-масово движение на цените надолу регистрират пазарите в Азия и Тихоокеанското крайбрежие, където в 52% от случаите стойностите са надолу. В другия край на скалата са САЩ и Канада, съответно с 9% и с 20% от пазарите, отбелязващи ценови спад. В Европа той е по-умерен с намаление при 41% от пазарите, като в повечето случаи то е в рамките на 10%. София попада именно в тази категория.

ПАЗАРЪТ В БЪЛГАРИЯ
След временното „замръзване“ през пролетта на 2020 г., пазарът на луксозни имоти у нас показва устойчиво развитие. Обемът на транзакциите доближава миналогодишните нива, което е показателно за възвръщане на активността. Единствено в сегмента над 1 млн. евро има спад на транзакциите, тъй като хората, които могат да си позволят подобни имоти, очакват намаление на цените, поясняват от компанията.

Нараства търсенето на къщи с голям двор в околностите на София, което насочва вниманието към нови локации, които до момента са били извън полезрението на купувачите - Банкя, Горна Баня и Лозен. В някои случаи купувачите се насочват и към по-отдалечени локации, но с добър достъп, като голф игрищата в Правец и Разлог.

139949-03
Източник: www.ues.bg

Интересът е към къщи с голям двор, самостоятелни или в рамките на затворени комплекси. Има търсене и на парцели за строителство, но с квадратура над 3 дка. Желанието на хората, които купуват подобни имоти, е да си подсигурят място, където да избягат от града в случай на ново затваряне. В други случаи целта на покупката е да се смени апартаментът с по-голям, за да има повече пространство за обитателите му. При наемите се налага тенденцията за удължен престой – много често договорите са за сезонно ползване, например за 6 месеца.

„Промяната в ежедневието на по-заможните купувачи се отразява пряко върху изискванията им към жилището. Задължително става условието то да разполага с кабинет, особено при хората от корпоративния сектор. Клиентите държат също на обособена кухня и достатъчно лично пространство за всеки член на семейството. Модерните жилища отворен тип поетапно се трансформират в такива с по-обособени площи”, отбелязва Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates. .

Това води до оптимизиране на помещенията в дома според нуждите на членовете на семейството. Все по-търсени стават удобства като домашния фитнес, офис или басейн, които също създават различни опции за повече лично пространство на потребителите.

140452-05
Източник: www.ues.bg

ИНВЕСТИЦИЯ В ЛУКС
С ограничените възможности за пътуване и социален живот фокусът на заможните хора се измества от лайфстайл придобивки (автомобили, яхти, бижута) към инвестициите в дома и личното пространство. Това, отново според проучването на Luxury Portfolio International, е добра основа за стабилен имотен пазар през следващите месеци.

Според Весела Илиева подобни нагласи се наблюдават и на българския пазар. 
„Новото строителство е сегментът, който привлича много спестявания. Хората влагат парите си в такива имоти, тъй като се плаща разсрочено по време на строителството и първоначално трябва да направят само една вноска. Такива купувачи традиционно се насочват към затворени комплекси, както и към луксозните квартали на София – Изток, Лозенец, Иван Вазов, Витошката яка, Център“, допълва Весела Илиева.

Според нея пазарът на луксозни имоти в момента е по-предвидим в сравнение с първата половина на годината. За разлика от пролетта, при новите ограничителни мерки купувачи и брокери са много по-подготвени, реагират спокойно на ситуацията. Развитието около ваксините за болестта също прави пазара по-предвидим и реакциите – по-балансирани.
Прогнозите за 2021 г. са за стабилен в ценово отношение пазар и разумни очаквания от страна на купувачи и продавачи. Тъй като ограниченията за пътуване не се очаква да отпаднат веднага, основен двигател на сделките ще остане местното търсене.

Сподели

Тагове: unique estates | луксозни имоти | пазар на имоти

 

Новини

20 Май 2022, 16.11
KARE - немската марка за обзавеждане официално откри своя първи шоурум в град...
19 Май 2022, 10.56
Най-добрите проекти в 18-тото издание на конкурса Ideal Standard Баня на годината 2021...
18 Май 2022, 14.33
Конкурсът ARCHINOVA 2022 стартира на 11 април. Крайният срок за ранна регистрация е 22...
Медийни партньори
VIP медиен партньор