Отзвук от резултатите на международния архитектурен конкурс във Велико Търново

(2 гласа, средно 5.00 от 5)
__________Exspozic._center_01
Снимка на Експозиционния център от личния сайт на арх. Нарди, Източник: www.claudionardi.it

Екпозиционият център на одобрения проект на арх. Кладио Нарди ще се простира на 6000 кв.м. в „сърцето” на града
Когато става дума за архитектурен конкурс, трябва да бъде отложена първата реакция. Същината на архитектурата и градоустройството предполагат една дистанция във времето, тъй като това са проекти с перспектива. Обявяването на победителя е като хвърляне на камък в спокойна вода, която образува кръгове. Важно е да се успокоят първоначалните емоции, да се възстанови хармонията на водната повърхност.

Архитектурният конкурс за нов градски център във Велико Търново е най-мащабният в страната. Журито с председател проф. д-р арх. Георгий Станишев включваше деветима члена, основно международно признати експерти. Обект на надпреварата беше теренът на старото военно училище с територия близо 190 дка и изграждането на Експозицонен център в нея.

_____.__Juri_06_06

62 са подадените идейни концепции на архитекти от цял свят, като две от предложенията са представени след срока и са върнати на авторите им. По-голямата част от проектите са от чужбина – Италия, Русия, Франция, Германия, Швеция, Босна и Херцеговина, Турция, САЩ, Китай, Индия и др.

Победителят в престижният конкурс е арх. Клаудио Нарди от Италия, като въз основа на идейната му концепция ще бъде изграден Експозиционният център. Голямото колебание на журито е било между неговата визия и проекта на класирания на второ място негов сънародник Диего Терна. На трето място е авторски екип на „Stephen George International Bulgaria“ ООД, България. Наградата на победителя е 25 000 евро, като неговите подгласници получават съответно 15 000 евро и 10 000 евро.

Журито определи и пет поощрителни награди по 5000 евро, които се присъждат съответно на авторските колективи: OVO Grąbczewscy Architekci от Полша, ARENA SBASABE PALACIOS arquitectos от Испания, колектива от Мая Шопова, Дон Торманов и Борислав Ангелов, базиран в Канада, „Капс“ ООД -Турция „Имидж бюро“ ООД, България.

Средствата за наградния фонд от 75 000 евро ще бъдат осигурени в рамките на проект на старопрестолната община по ОП „Региони в растеж”. Наградените предложения са представени с изложбени табла, като всички 62 проекта са подредени в експозиция в изложбени зали „Р. Михайлов” и са на разположение на обществеността до септември.

__Otli4eni_proekti_03

Относно бъдещето на територията на старото военно училище, представителите на община Велико Търново в журито арх. Николай Малаков и арх. Лора Бъчварова коментираха, че ще се създаде компилирана визия, съчетаваща най-доброто от представените идейни концепции. Разбира се, след като се отчете и мнението на великотърновската общественост. От голямо значение е факта, че старопрестолната община има авторско право върху  проектите на участниците в конкурса.

„Община Велико Търново има „албум” от подадените градоустройствени предложения, които са своеобразни алтернативни визии за еволюцията на територията на старото военно училище. Какво по-хубаво от това „богатство” от възможности и различни погледи върху пространството, обект на конкурса", посочи председателят на журито проф. д-р арх. Георгий Станишев.
Той уточни, че дори и да бъдат взети най-подходящите фрагменти от най-добрите 62 предложения, те ще бъдат комбинирани хармонично и според особеностите не само на терена, но и от гледна точка на традициите и перспективите за развитие на Велико Търново. "Процесът прилича на това не само да „сглобиш” един динозавър от намерените кости и артефакти, а да го накараш да „оживее", метафорично  обобщи професорът.

С идейния проект на арх. Клаудио Нарди Община Велико Търново ще кандидатства за финансиране по Оперативна програма  „Региони в растеж“ 2014-2020.  Инвестиционното намерение е част от одобрената инвестиционна програма по приоритетната ос за градска среда и средствата ще са за изграждане на Експозиционния център. При благоприятно развитие на последяващите процедури, е възможно строителството на емблематичната сграда да започне в края на 2019 г., посочиха от община Велико Търново.

__._.________arch.Nardi_05

Акценти в концепцията на арх. Клаудио Нарди за Експозиционен център.
Ключовата за конкурса сграда ще се намира в зелената площ между пети корпус на Великотърновския университет и Областната управа. Едни от основните материали, които ще използва ще са стъкло и дърво, камък и др.
Експозиционният център ще е разположен на терен от 6000 кв. м. Интересна е формата му, която ще бъде амфитеатрална и „дискретно – овална“. Приземният етаж ще има различни свързани функции: пространства за обособяване на експозиционна зала, кафене, гардероб, книжарница, охрана, услуги, офиси, складови и санитарни помещения.
Първият етаж ще се състои от тяло, частично издадено напред, в което ще се помещават голяма зала с капацитет 1200 места и свързаните с нея функции. Пространството ще дава възможност за разделяне на залата на по-малки помещения – 2, 3, 4, 6, чрез използването на вертикално разположени мобилни панели с отлична изолация, а оборудването ще бъде мобилно, съобщават от Общината. Предвидени са места за системи за контрол и за осигуряване на симултантен превод, сцена и задкулисие, както и голяма зона за кафене с панорамен изглед към Стария град и паметника на Асеневци.

______Vatreshen_izgled_02

Овалният Експозиционен център ще се извисява над хълма, обърнат на изток, като ще бъде осигурен достъп до подземния паркинг. С каменна конструкция ще бъде оформен амфитеатралният изглед на сградата. За фасадата на сградата ще бъде използвана плътна вертикална дървена слънцезащитна система „Brise Soleil“.
Водещ мотив в проекта на арх. Нарди е хармонията между тенденциите в модерната архитектура с историята на Велико Търново и природната среда.
Акцент в неговото предложение е озеленяването както на целия терен, така и на самите сгради, което трябва да бъде 60%. Тъй като няма ограничения във височината, концепцията за сградите са вдъхновени от тосканските кули, като Сан Джиминяно. Те ще са с приземен етаж, на различните надморски височини на земята, до голяма степен свободни, което позволява преминаването към зелено оформление на пейзажа.

Италианският архитект предвижда „зелени покриви” за сградите в старото военно училище, висящи градини и тераси, потънали в цветя, които да се вписват в околния пейзаж. Всичко ще бъде свързано и обгърнато от идеята за парка, който ще е с алеи и паркинги, разположени предимно в сутерена, като доминиращо ще е присъствието на зеленина.

Основната идея на ландшафта е интегрирането на различните зелени площи, без да бъдат фрагментирани, за да може минувачите да се насладят на естествената среда. Пешеходните пътеки ще са свързани с близкия парк, както и стръмнината към река Янтра, на чийто отсрещен бряг се намира паметникът на Асеневци и галерията „Борис Денев”.

В концепцията са предвидени изграждането на широки стълби като на Монмартър, зони за почивка, които са моделирани в хармония с околните терени. Обособени са площадни пространства, които предпологат и възможности за организиране на арт и други събития, зони за отдих, панорамни площадки, от които посетителите да се наслаждават на Велико Търново. Както и на близки знакови сгради, които ще бъдат издигнати в старото военно училище - музей, изложбен център и др.
Арх. Нарди предвижда използването на естествени материали за изграждане на сградите, които са пресечна точка на модерната архитектура и традицията - стъкло, камък, гипс, дърво и др.

Кой е арх. Клаудио Нарди?
Арх. Клаудио Нарди е специалист с международен авторитет, известен с иновативните си идеи. Ръководител на архитектурно бюро, базирано във Флоренция, Италия, но развива дейност и в студиа в  Краков, Лондон, Хонг Конг, Истанбул и Ню Йорк. Това придава на неговия почерк както глобалност, така и локалност, от досега с местните и национални стилове в архитектурата на различни държави.
Роден е в Тоскана през 1951 г. и е ученик на известния италиански архитект и дизайнер Карло Скарпа. Завършва университета във Флоренция през 1978 г. Преподава в Архитектурен факултет на Флорентинския университет и провежда конференции и лекции в Италия и в чужбина.
Освен многобройните си архитектурни изяви,  е проектирал интериори, мебели и гама от продукти за известни италиански производители.

Творческото му портфолио включва архитектурни проекти за широк спектър от клиенти и сгради, включително държавни, корпоративни, търговски, развлекателни и жилищни и др.
Известен е и с проектите си, реализирани по целия свят за най-престижните италиански модни дизайнери, от Dolce&Gabbana до Papini и от Valentino до Tod's. Автор е на сградите на бутици на Dolce&Gabbana, Ню Йорк и Милано.
Във Флоренция създава различни по своето предназначение обществени сгради - мултиплекс кино Campi Bisenzio и впечатляващия Музей на мрамора.
Емблематични негови проекти са Музеят за съвременно изкуство (MOCAK) в Краков, новата кметска сграда в Краков, Музеят на корабостроителната индустрия (MUCA) в Монфалконе край Триест, централата на издателство "Мандрагора", Флоренция, централата на пристанищните власти в Марина ди Карара и Vertex Tower (офис сграда) в Аман, Йордания, както и много частни жилища в Дубай, Лондон, Мадрид, Ню Йорк, Парма, Рим и Тел Авив.

Успешно реализира своите идеи в различни точки на света благодарение на девиза си, че „архитектурата трябва да е глобална и местна, като същевременно остава уникална и изразителна”. От голямо значение е и фактът, че има афинитет както към новите технологии и материали, така и към класическите.
Община Велико Търново е поканила арх. Нарди да гостува в града, за да бъде обсъдена реализацията на отличената му идейна концепция.

Същевременно, макар и дни след обявяването на резултатите от архитектурния конкурс, отзвукът от тях в професионалните среди не стихва. „Хвърленият камък” в общественото съзнание продължава да предизвиква кръгове от коментари и дискусии. Всички некласирани участници очакват публикуването на протокола с решението на журито, в което то ще посочи мотивите за избора на претендента. Вече сред участниците в надпревара от Велико Търново и други градове се усеща неудовлетвореност от класирането и желание то до бъде оспорено по законов ред.
Реакциите в публичното пространство и професионалните среди, както и компилацията  от идеи за нов градски център на старата столица, ще бъдат по-обстойно представени в следващи публикации.

Автор: Лилия Лозанова, кореспондент от Велико Търново
Сподели

Тагове: арх. нарди | велико търново | конкурс

 

Новини

04 Септември 2020, 08.20
Международната академия на архитектурата (МAA) обявява две международни...
27 Юли 2020, 14.54
Съвременните сгради се изграждат на принципите на устойчивото строителство,...
21 Юли 2020, 14.43
След проведена процедура за избор на изпълнител, Недвижими Имоти Дивелъпмънтс...
Медийни партньори
VIP медиен партньор