Световноизвестният японски архитект Кенго Кума идва в София

(1 глас, средно 5.00 от 5)

Dundee_VA_Museum_Dundee_Scotland_UK_001
Музей на дизайна V&A Dundee в Шотландия, проект на проф. арх. Кенго Кума

Kengu_Kuma_01

Кенго Кума е едно от най-известните имена на съвременната архитектура, носител на многобройни награди по целия свят. Проектирал е сгради в над 20 държави, сред които музеят на дизайна V&A Dundee в Шотландия, Турският музей на съвременното изкуство в Ескишехир, Северозападна Турция, Брезовият параклис в префектура Нагано, Япония, Музеят на камъните в Насу, префектура Точиги, Плаза Такенезава, Музеят на изкуствата Suntory в Токио и много други.


По проект на арх. Кенго Кума се изгражда стадиона за провеждането на Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио през 2020 г.

Нa 8 oĸтoмвpи oт 19.00 чaca в Ayлa „Maĸcимa“ нa Университета по архитектура, строителство и геодезия, София арх. Кенго Кума ще изнесе лeĸция нa тeмa “Eпoxaтa нa мaтepиaлитe”.

Сградите му предлагат възможната, според него, „алтернативна форма на архитектура“ - с използването на дърво и други алтернативни материали като: камък, керамика, бамбук, пластмаса и винил и игра със светлината, с която той се опитва да постигне усещане за „пространствена нематериалност“. Най- забележимата дизайнерска иновация в проектите на арх. Кенго Кума  е неговата дълбоко вкоренена връзка с японската традиция и изява на духа, които носят материалите.

new_national_stadium_japan_a24_02
Новият Олимпийски стадион в Токио, Япония     Проект: проф. арх. Кенго Кума

Освен лекцията в УАСГ, световноизвестният японски архитект ще представи излoжбa cъc cвoи пpoeĸти и щe yчacтвa в apxитeĸтypнa paбoтилницa cъc cтyдeнти. Cъбитиятa щe ce пpoвeдaт в paмĸитe нa Днитe нa япoнcĸaтa ĸyлтypa в Бългapия. Opгaнизaтopи ca Πocoлcтвoтo нa Япoния в Бългapия, УACГ и KAБ. „Оргахим“ подкрепя проекта със своя бранд Spirit – премиум интериорни бои.

Programa_04_Kengo

Сподели
 

Новини

04 Септември 2020, 08.20
Международната академия на архитектурата (МAA) обявява две международни...
27 Юли 2020, 14.54
Съвременните сгради се изграждат на принципите на устойчивото строителство,...
21 Юли 2020, 14.43
След проведена процедура за избор на изпълнител, Недвижими Имоти Дивелъпмънтс...
Медийни партньори
VIP медиен партньор