Световноизвестният японски архитект Кенго Кума идва в София

(1 глас, средно 5.00 от 5)

Dundee_VA_Museum_Dundee_Scotland_UK_001
Музей на дизайна V&A Dundee в Шотландия, проект на проф. арх. Кенго Кума

Kengu_Kuma_01

Кенго Кума е едно от най-известните имена на съвременната архитектура, носител на многобройни награди по целия свят. Проектирал е сгради в над 20 държави, сред които музеят на дизайна V&A Dundee в Шотландия, Турският музей на съвременното изкуство в Ескишехир, Северозападна Турция, Брезовият параклис в префектура Нагано, Япония, Музеят на камъните в Насу, префектура Точиги, Плаза Такенезава, Музеят на изкуствата Suntory в Токио и много други.


По проект на арх. Кенго Кума се изгражда стадиона за провеждането на Олимпийските и Параолимпийските игри в Токио през 2020 г.

Нa 8 oĸтoмвpи oт 19.00 чaca в Ayлa „Maĸcимa“ нa Университета по архитектура, строителство и геодезия, София арх. Кенго Кума ще изнесе лeĸция нa тeмa “Eпoxaтa нa мaтepиaлитe”.

Сградите му предлагат възможната, според него, „алтернативна форма на архитектура“ - с използването на дърво и други алтернативни материали като: камък, керамика, бамбук, пластмаса и винил и игра със светлината, с която той се опитва да постигне усещане за „пространствена нематериалност“. Най- забележимата дизайнерска иновация в проектите на арх. Кенго Кума  е неговата дълбоко вкоренена връзка с японската традиция и изява на духа, които носят материалите.

new_national_stadium_japan_a24_02
Новият Олимпийски стадион в Токио, Япония     Проект: проф. арх. Кенго Кума

Освен лекцията в УАСГ, световноизвестният японски архитект ще представи излoжбa cъc cвoи пpoeĸти и щe yчacтвa в apxитeĸтypнa paбoтилницa cъc cтyдeнти. Cъбитиятa щe ce пpoвeдaт в paмĸитe нa Днитe нa япoнcĸaтa ĸyлтypa в Бългapия. Opгaнизaтopи ca Πocoлcтвoтo нa Япoния в Бългapия, УACГ и KAБ. „Оргахим“ подкрепя проекта със своя бранд Spirit – премиум интериорни бои.

Programa_04_Kengo

Сподели
 

Новини

19 Февруари 2020, 12.01
Екологичността и естетиката са два водещи елементи в строителството....
18 Февруари 2020, 10.27
  „Ако има усилия, винаги има постижение“*. Отнасяйки думите към...
14 Февруари 2020, 16.31
Технологиите за противопожарна защита на сгради със специален риск се...
Медийни партньори
VIP медиен партньор