Карин дом организира архитектурен конкурс за иновативен център за деца и семейства във Варна

(0 гласа, средно 0 от 5)

71550393_2477262099032326_1346045636784422912_n_01

Теренът, на който ще бъде изградена новата сграда на Карин дом     Източник: www.karindom.org

23 години след своето създаване Карин дом се свързва с иновациите, с внасянето на международен опит и експертиза, с работещия модел за предоставяне на качествени услуги за деца със специални нужди и техните семейства.
Карин дом подкрепя годишно над 300 деца и семейства и обучава над 1200 специалиста от страната и региона. Организацията предава своя опит и чрез обучения, възпитава в социална ангажираност и толерантност.

Към момента дейността на Карин дом се реализира в семейната вила (построена през 1908г.) на фамилия Станчови, предоставена за ползване за създаването на първия по рода си център за деца със специални нужди още през 1996г. За съжаление сградата все по-трудно отговаря на потребността на организацията да развива обучителните дейности, както и да въвежда нови подходи и услуги за по-пълноценното развитие на децата със специални нужди и тяхното приобщаване.

Във връзка с това, в началото на 2019г. Общинският съвет на Община Варна одобри предоставянето на терен, на който да може да се изгради нова сграда за нуждите на дейността на организацията. Парцелът е с площ 2450 кв.м, разположен в разширената централна част на Варна в непосредствена близост до идеалния център на града - между улиците “Дойран” и “Кирил Шиваров”. Финансирането на тази нова сграда, която да съчетава обучителен център и център за услуги за социално включване и независим живот на деца със специални нужди и техните семейства, се предоставя на Карин дом от датските Фондации ВЕЛУКС.

За да избере най-вдъхновения и иновативен облик за новата сграда, Карин дом ще организира международен конкурс за архитектурен проект, който се очаква да стартира в средата на месец ноември. Той ще се реализира с подкрепата на Камарата на архитектите в България, а за жури са поканени утвърдени професионалисти от страната и чужбина. В конкурса могат да участват български и чуждестранни лица или техни обединения с архитектурна проектантска правоспособност в съответната държава на регистрация.
Повече информация за конкурса за проектиране на новата сграда на Карин дом следете на сайта на организацията: www. karindom.org

С цел проучване на общественото мнение и набиране на идеи и предложения във връзка с изграждането на новия Карин дом са проведени фокус-групи с родители, представители на институциите и на бизнеса. Резултатите показват, че очакванията са организацията да продължи дейността си, като я надгради с ранно диагностициране и оценка на развитието, организиране на спортни занимания и обучаване на треньори как да работят с деца със специални нужди, да има терапевтичен басейн, както и занималня за деца. Представителите на институциите поставиха акцент върху значението на обученията за педагози и родители, както и разширяване на съществуващите услуги. От страна на бизнеса също има подкрепа за засилване на обученията, както и за пространство за игротека и събития за деца, родители и доброволци.

За Фондациите VELUX
Фондациите VELUX се състоят от двете благотворителни фондации VILLUM FONDEN и VELUX FONDEN. Сред техните грантове са научни, екологични, социални и културни цели в Дания и в международен план. През 2018 г. двете фондации дадоха съвместни безвъзмездни средства в размер на приблизително 168 милиона евро. Двете фондации са създадени от дипломирания инженер Villum Kann Rasmussen – основател на VELUX и други компании от VKR Group, чиято мисия е да внесат дневна светлина, чист въздух и по-добра среда в ежедневния живот на хората.


Сподели
 
Уебсайт на автора: www.karindom.org

Новини

04 Септември 2020, 08.20
Международната академия на архитектурата (МAA) обявява две международни...
27 Юли 2020, 14.54
Съвременните сгради се изграждат на принципите на устойчивото строителство,...
21 Юли 2020, 14.43
След проведена процедура за избор на изпълнител, Недвижими Имоти Дивелъпмънтс...
Медийни партньори
VIP медиен партньор