Дизайнерските екипи на Orange Architects, Echo urban design, Moederscheim Moonen, More Architecture и Studio Nauta печелят конкурса за ZOHO - новия квартал в Ротердам

(0 гласа, средно 0 от 5)
orange-architects-zoho-rotterdam-28-scaled_632x580_posl
Дизайнерският екип, състоящ се от Orange Architects, ECHO urban design, Moederscheim Moonen, More Architecture и Studio Nauta, по поръчка на клиентите от Ротердам Leyten и Stebru, спечели търга за Zomerhofkwartier (ZOHO) - новия квартал в Ротердам!

ZOHO е забележителна част от „почти вътрешния град“ на Ротердам,  който има своя собствена идентичност, оформена от съвременното предприемачество, социалните инициативи и жизнените общности. Въз основа на оригиналната концепция, която засилва съществуващите качества на ZOHO, печелившата конструкция свързва зелените структури и генерира устойчив и оживен квартал.

orange-architects-zoho-rotterdam-10-scaled_624x550_posledno

Районът Zomerhofkwartier е разположен между центъра на града и квартал Agniese в Ротердам. През последното десетилетие жителите и предприемачите превърнаха тази област от търговски сгради в оживен район от работни пространства. В търга община Ротердам изрази амбицията си да увеличи гъстотата на района и да го превърне в район със смесено предназначение, без да се засяга творческата му идентичност. С цялата енергия, генерирана от бавния урбанистичен подход през изминалото десетилетие, районът Zomerhofkwartier ще продължи да се превръща в „новия оживен квартал“ на Ротердам. Област, в която животът и работата са достъпни, където има място за стартиране на инициативи, участие и влияние върху развитието. Пространственият дизайн зачита и свързва ДНК на областта с нови пространствени и програмни интервенции. Възстановява връзката с околните квартали и създава постепенен преход от градски район към приятен жилищен квартал.

orange-architects-zoho-rotterdam-27-f_370x520

КОНЦЕПЦИЯ Три жизнени среди са подредени една върху друга в проекта: Лабораторен слой, Земен слой и Градски слой. Схемата не само подрежда различни жизнени среди, но и ги изплита заедно с поредица от забележителни обществени и колективни пространства.

ZOHO LAB Структурата на търговските сгради ще бъде запазена, доколкото е възможно. Те са построени постепенно във функционалистичния стил на следвоенния период, като основни материали са бетонът и стоманата. При преобразуването на съществуващите сгради ZOHO, настоящата височина от шест до девет метра ще бъде използвана за разпределяне на пространство за предприемачески експерименти, социални цели и иновативни форми на жилища.

Zoho_04-619550

ZOHO LAND Торфеният парк формира климатично адаптивен буфер, който може да абсорбира повърхностни дъждове и да съхранява водата, за да позволи напояването през сухи периоди. Този зелен покрив също свързва различните слоеве в проекта. Паркът предлага широки възможности за колективни дейности (градинарство, поддържане на ландшафта) и места за отдих (игри, разходки, свободно време).

orange-architects-zoho-rotterdam-22-scaled_624x450

ZOHO CITY Градският слой формира декора за областта. Жилищните структури излизат от наземния слой като поразителни градски блокове. Градският слой съдържа осем различни градски блока с различна големина. Те предлагат място както за обитаване на собственици, така и за жилища под наем, а също така улесняват колективните форми на живот. Освен това пространството за социални жилища е запазено на две места. В допълнение хотел Co-Living привлича целева група, която засилва взаимодействието в рамките на квартал Zomerhofkwartier и връзката с околния квартал.

orange-architects-zoho-rotterdam-17-scaled_624x280


ZOHO HEART Проектът се откроява, поради богатото разнообразие от частни, колективни и обществени места. Лобито за мобилност, всекидневната, колективните градини с дворове и общи пространства вътре в сградите създават неформални връзки между слоевете Лаборатория, Земя и Град. Светът без трафик в рамките на ZOHO е проектиран с множество социални удобства, както и входове и фоайета за различните жилищни сгради. Съдържащ жива програма и изпъстрен с обществени и колективни пространства, новият квартал ще бъде устойчив квартал в центъра на Ротердам.  Добре дошли в ZOHO!
orange-architects-zoho-rotterdam-18-b-scaled_624x450_posl

Име: ZOHO - новият оживен квартал
Дизайнерски екип: Orange Architects, ECHO urban design, More Architecture, Studio Nauta и Moederscheim Moonen Architects
Координация на търговете: ECHO urban design
Предприемач: Leyten & Stebru
Инвеститор: Bouwinvest
Жилищна асоциация: Havensteder
Партньори: Boomvanmourik, Groos, Kickstad, Next Urban Mobility, New Horizon, Rebel Group
Проект : 2019 г.
Брутна площ: 67 000 кв.м
Визуализации: VERO Digital

Автор: www.orangearchitects.nl


Сподели

Тагове: orange architects | zoho | амстердам

 
Уебсайт на автора: www.orangearchitects.nl

Новини

22 Май 2023, 10.25
Посетители на Българския павилион.     Източник: www.kab.bgБългарският...
18 Май 2023, 14.01
На 18 май стартира десетото юбилейно издание на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023 под мотото...
04 Май 2023, 10.37
Рекорден брой делегати участваха в 22-то Общо събрание на Камарата на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор