Дизайнерските екипи на Orange Architects, Echo urban design, Moederscheim Moonen, More Architecture и Studio Nauta печелят конкурса за ZOHO - новия квартал в Ротердам

(0 гласа, средно 0 от 5)
orange-architects-zoho-rotterdam-28-scaled_632x580_posl
Дизайнерският екип, състоящ се от Orange Architects, ECHO urban design, Moederscheim Moonen, More Architecture и Studio Nauta, по поръчка на клиентите от Ротердам Leyten и Stebru, спечели търга за Zomerhofkwartier (ZOHO) - новия квартал в Ротердам!

ZOHO е забележителна част от „почти вътрешния град“ на Ротердам,  който има своя собствена идентичност, оформена от съвременното предприемачество, социалните инициативи и жизнените общности. Въз основа на оригиналната концепция, която засилва съществуващите качества на ZOHO, печелившата конструкция свързва зелените структури и генерира устойчив и оживен квартал.

orange-architects-zoho-rotterdam-10-scaled_624x550_posledno

Районът Zomerhofkwartier е разположен между центъра на града и квартал Agniese в Ротердам. През последното десетилетие жителите и предприемачите превърнаха тази област от търговски сгради в оживен район от работни пространства. В търга община Ротердам изрази амбицията си да увеличи гъстотата на района и да го превърне в район със смесено предназначение, без да се засяга творческата му идентичност. С цялата енергия, генерирана от бавния урбанистичен подход през изминалото десетилетие, районът Zomerhofkwartier ще продължи да се превръща в „новия оживен квартал“ на Ротердам. Област, в която животът и работата са достъпни, където има място за стартиране на инициативи, участие и влияние върху развитието. Пространственият дизайн зачита и свързва ДНК на областта с нови пространствени и програмни интервенции. Възстановява връзката с околните квартали и създава постепенен преход от градски район към приятен жилищен квартал.

orange-architects-zoho-rotterdam-27-f_370x520

КОНЦЕПЦИЯ Три жизнени среди са подредени една върху друга в проекта: Лабораторен слой, Земен слой и Градски слой. Схемата не само подрежда различни жизнени среди, но и ги изплита заедно с поредица от забележителни обществени и колективни пространства.

ZOHO LAB Структурата на търговските сгради ще бъде запазена, доколкото е възможно. Те са построени постепенно във функционалистичния стил на следвоенния период, като основни материали са бетонът и стоманата. При преобразуването на съществуващите сгради ZOHO, настоящата височина от шест до девет метра ще бъде използвана за разпределяне на пространство за предприемачески експерименти, социални цели и иновативни форми на жилища.

Zoho_04-619550

ZOHO LAND Торфеният парк формира климатично адаптивен буфер, който може да абсорбира повърхностни дъждове и да съхранява водата, за да позволи напояването през сухи периоди. Този зелен покрив също свързва различните слоеве в проекта. Паркът предлага широки възможности за колективни дейности (градинарство, поддържане на ландшафта) и места за отдих (игри, разходки, свободно време).

orange-architects-zoho-rotterdam-22-scaled_624x450

ZOHO CITY Градският слой формира декора за областта. Жилищните структури излизат от наземния слой като поразителни градски блокове. Градският слой съдържа осем различни градски блока с различна големина. Те предлагат място както за обитаване на собственици, така и за жилища под наем, а също така улесняват колективните форми на живот. Освен това пространството за социални жилища е запазено на две места. В допълнение хотел Co-Living привлича целева група, която засилва взаимодействието в рамките на квартал Zomerhofkwartier и връзката с околния квартал.

orange-architects-zoho-rotterdam-17-scaled_624x280


ZOHO HEART Проектът се откроява, поради богатото разнообразие от частни, колективни и обществени места. Лобито за мобилност, всекидневната, колективните градини с дворове и общи пространства вътре в сградите създават неформални връзки между слоевете Лаборатория, Земя и Град. Светът без трафик в рамките на ZOHO е проектиран с множество социални удобства, както и входове и фоайета за различните жилищни сгради. Съдържащ жива програма и изпъстрен с обществени и колективни пространства, новият квартал ще бъде устойчив квартал в центъра на Ротердам.  Добре дошли в ZOHO!
orange-architects-zoho-rotterdam-18-b-scaled_624x450_posl

Име: ZOHO - новият оживен квартал
Дизайнерски екип: Orange Architects, ECHO urban design, More Architecture, Studio Nauta и Moederscheim Moonen Architects
Координация на търговете: ECHO urban design
Предприемач: Leyten & Stebru
Инвеститор: Bouwinvest
Жилищна асоциация: Havensteder
Партньори: Boomvanmourik, Groos, Kickstad, Next Urban Mobility, New Horizon, Rebel Group
Проект : 2019 г.
Брутна площ: 67 000 кв.м
Визуализации: VERO Digital

Автор: www.orangearchitects.nl


Сподели

Тагове: orange architects | zoho | амстердам

 
Уебсайт на автора: www.orangearchitects.nl

Новини

19 Октомври 2020, 15.55
арх. Владимир Милков     Източник: www.kab.bgДелегатите на  двадесетото...
07 Октомври 2020, 16.33
Тази година архитектурния конкурс Арх Инова  ще протече под мотото...
04 Септември 2020, 08.20
Международната академия на архитектурата (МAA) обявява две международни...
Медийни партньори
VIP медиен партньор