Четири специални и една голяма награда излъчи журито на конкурса "Български архитектурни награди 2021"

(1 глас, средно 5.00 от 5)
7b7f7935348ddba2c14b5250a318e4cc-01
Винарско имение „Драгомир“ по проект на арх. Тодор Обрешков и Zoom studio получи голямата награда в третото издание на конкурса „Български архитектурни награди“       Източник: www.baa.kab.bg

Винарско имение „Драгомир“
по проект на арх. Тодор Обрешков и Zoom studio получи голямата награда в третото издание на конкурса „Български архитектурни награди“, организиран от Камарата на архитектите в България. Сградата е изградена в терена на бивша винарска изба в с. Брестник, Пловдивско. Новата винарна е на две нива, като на долното са техническите помещения, производственото пространство със съдовете и залата за отлежаване на бъчвите, а над тях са дегустационната зала, кухнята и кабинетите. Пространството съчетава бетон, метал и стъкло, а хладният промишлен дизайн се омекотява от красивите дървени мебели и облицовки. Стъклени прегради осигуряват видимост между различните зони в сградата. Посетителят има възможност да наблюдава производствения процес през просторни витрини дори отвън. Около имението е оформена богата паркова среда, която се вписва живописно в природния ландшафт. Една година след откриването, винарската изба е значим фактор за възраждането на района.

_.----.--_---1-624x481
Министър Комитова връчи голямата награда на арх. Тодор Обрешков и арх. Теодора Алексиева

Голямата награда бе връчена на победителя от министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова, която бе патрон на събитието. „Оценявам високо проектите, които участват в конкурса. Виждам модерна, зелена и устойчива архитектура. Поздравявам ви за това, което сте създали с вашия ум, креативност и усилията, които сте полагали. Защото сте уловили духа на съвременната архитектура, световните тенденции, насочили сте вашите проекти в посоките, в които трябва да се развиват всички модерни сгради. Това, което виждам ме изпълва с вяра и надежда за бъдещето на България“, обърна се към участниците министър Комитова. 

Още 4 проекта получиха специалните награди на международното жури:

_.--_--1-624x447
Арх. Лъчезар Николов от студио Nikart получи приза от арх. Карем Язган и Георги Кюрчиев, управител на Алумил България

Вила Гантиади по проект на арх. Лъчезар Николов и арх. Нели Стефанова от  архитектурно студио NIKART. Къщата е поместена в скалист склон, в непосредствена близост до морския бряг. Сградата е проектирана изцяло под нивото на улицата, което дава възможност за запазване на морската гледка и голяма част от растителните видове. Тази архитектура не демонстрира. Мащабите ѝ остават скрити, като е видима единствено от брега. Преходът от външната среда към интериора е решен с материали и структури, характерни за мястото. Темата за морето продължава и във вътрешността на вилата.

_.--_-49--Eclipse-hose-624x481
Арх. Георги Кътов от I/O Архитекти

Жилищна сграда “Бояна 49” с автори на проекта арх. Вяра Желязкова, арх. Георги Кътов и арх. Стефан Апостолов от I/O Архитекти. Сгpaдaта e cĸpитa в гopaтa и се забелязва отдалеч само като aбcтpaĸтни xopизoнтaли, отблясъци и cвeтлинa мeждy cтвoлoвeтe на дърветата. Проектът развива най-съществените характеристики на средата - изолираността и спокойствието на околната гора. Основен фокус е специалното отношение на сградата към пространството на гората, което осигурява едновременно максимална отвореност и уединение на жилищата. Проектът е номиниран за престижните европейски награди на Фондация "Мис ван дер Рое".

Eclipse house – автори на проекта отново са I/O архитекти - арх. Вяра Желязкова, арх. Росица Христова, арх. Георги Кътов и арх. Стефан Апостолов. Семплата кубична форма на сградата синтезира различни възможности и функции - неочаквани пространствени връзки, богата естествена осветеност, гъвкави плъзгащи се панели за зониране на помещенията. Основният фокус е контактът на човека с природата, който е постигнат по различни начини в трите нива на къщата.

_.----.--_--624x481
Арх. Алиреза Тагабони връчи наградата на арх. Мариана Сърбова и арх. Десислава Стоянова

Културно-туристически комплекс “Ченгене скеле” – автори на първия етап на проекта - арх. Десислава Стоянова и арх. Мариана Сърбова от архитектурно студио МОТО. Етнографският комплекс се намира на 15 км от Бургас, в близост до едноименното рибарско селище. Това е ново публично пространство със сгради за етнографски експозиции и кафене, което предлага възможности за богата културно – образователна и развлекателна програма. Целта е подпомагане и популяризиране на рибарския занаят чрез демонстриране на традиционни рибарски практики, обучения, срещи и обмен между рибарите и посетителите на комплекса.

За първи път в рамките на „Български архитектурни награди“ бе връчен приз за цялостно творчество от името на Камарата на архитектите в България. Отличието бе присъдено на големия български архитект Лозан Лозанов, сред чиито проекти са хотел „Плиска”, черквата на Ванга в Рупите, Държавната резиденция в Бояна, Пощенската палата в Русе и много други значими сгради.

------------.---624x433
Доц. Георги Лозанов прие наградата от името на баща си – арх. Лозан Лозанов

За конкурса:
В конкурса участваха общо 35 проекта, реализирани в периода от началото на 2019 г. до септември 2021 година
(събитието не се проведе през 2020 поради пандемията). Международен архитектурен борд номинира 15 от проектите, които продължиха на следващия тур. Във втория етап участниците трябваше да представят проектите си пред престижно международно жури с участието на световноизвестни архитекти. Членове на журито бяха арх. Христос Пасас – директор Zaha Hadid Architects, Великобритания; арх. Адриан Соаре – съосновател Cumulus, Румъния; арх. Брендан Макфарлан – партньор Jakob + Macfarlane architects Франция; арх. Алиреза Тагабони – основател NextOffice, Иран; арх. Адам Хатвани – основател Spora Architects, Унгария; арх. Карем Язган, управляващ партньор в Yazgan Design Architecture, Турция.

Конкурсът си поставя задачата да популяризира най-стойностните архитектурни проекти, реализирани от български архитекти в страната и чужбина. В състезанието могат да участват проекти на нови сгради без ограничение в площта, обема и функцията, реконструкции, модернизации и адаптации на стари сгради, интериори, градски пространства. Водещи критерии при разглеждането на проектите са приносът за подобряване качеството на живот, хармоничното вписване в средата, архитектурните качества, приложените иновации и устойчиви решения, отношението на местните общности.

Повече за правилата на конкурса и участниците в него можете да откриете на официалната интернет страница https://baa.kab.bg/

Вижте наградените проекти.

5b8670b850a887ceee09c2fcffeb1292-800530
d707f2b878887b940d5f810d3d1686d8-800530
6552595fca40d1fe8f5f2e1cb7c5abb1-800530
991bfb8c9a6ed22629fe831a69c7b0ac-800530
2b19f3f3765bdcc865b335e9453dfc48-800530

Сподели

Тагове: каб | конкурс

 
Уебсайт на автора: www.baa.kab.bg

Новини

03 Декември 2021, 15.00
Бизнес наживо. Изразът ще е сред ключовите на 2022г, за която се смята, че ще бъде...
02 Декември 2021, 11.13
Баумит отличи най-красивите фасади в конкурса "Фасада на годината 2020-2021". В...
30 Ноември 2021, 17.20
Министерството на културата обявява конкурс за кураторски проект по повод...
Медийни партньори
VIP медиен партньор