Стартира инициативата "Зеленият преход на Гарите" - "Станция София"

(0 гласа, средно 0 от 5)
Gradoscope-StationSofia-FacebookCover-0806-632x356Ако се вълнувате от устойчивото градско развитие, то това събитие е за Вас.

Преизползването на бивши индустриални терени е силно разпространена практика в много евопейски държави. Има многобройни примери за това как едно пост-индустриално пространство може да се трансформира и да привлече иновативни бизнеси или инвестиции. В София има много потенциал за подобни трансформации и моментът е подходящ да започнем да го развиваме, за да постигнем по-устойчиво използване на съществуващите терени.

ГРАДОСКОП, в партньорство със Столична Община, и с подкрепата на Аргус 01, е координатор на проекта "Зеленият преход на Гарите", който има за цел да стартира диалога за транформацията и бъдещото развитие на железопътната инфраструктура и големите, централно разположени терени с държавна собственост от Сточна Гара до Гара Подуяне в София.

Gradoscope-StationSofia-Steps_copy-624x300

Проектът стартира по-рано тази година като експертно предпроектно проучване, извършено от ГРАДОСКОП с урбанистите Павел Янчев и Теодора Стефанова, и продължава с академична колаборация между ETH Zürich, Universita degli studi di Napoli Federico II, Politecnico di Milano и Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). В рамките на международната работилница, студенти по архитектура и урбанизъм от четирите университета разглеждат паралелно проекти, свързани с адаптивната инфраструктура, като всеки университет се фокусира върху местния си контекст. Чрез интерактивна изложба в сградата на Сточна Гара ще бъдат представени разработените концепции за развитие на терените от студентите на УАСГ.

Gradoscope-StationSofia-Instagram-Post03_2-_624x530

Със събитието "Станция София" събираме местни и международни експерти, студенти, бизнеси и заинтересовани страни на едно място за един вдъхновяващ ден, изпълнен с идеи и интересни разговори.Заповядайте на 20.06. от 17:00 ч. в сградата на Сточна Гара на ул. Владайска река 2.

Ще можете да чуете презентации от опита на международни експерти в сферата на адаптивния урбанизъм и ревитализация на градски пространства, както и да участвате в обща дискусия за проекта до момента и идеи за бъдещото му развитие.

От международните експерти сме поканили:

Фрийк Персин - архитект, 51N4E, проект Gare du Nord, Brussels

Берт Хелинг - 1010 архитектура & урбанизъм, Брюксел, ревитализация на Port of Rotterdam, Gare de l’Ouest, Brussels

Маартен Гиелен - Ротор, Брюксел - кръгова икономика

Анна Немет - Денкщат Базел - активиране на неизползвани жп ареали

Отправяме специални благодарности към нашите приятели от Botanic Lab , които се погрижиха за озенеляването и декора и към Благичка - zero waste, които ще осигурят вкусен кетъринг с нулев отпадък.

Gradoscope-StationSofia-Location_MM-624x305

Ако искате да научите повече за ревитализация на бивши индустриални терени и имате желание заедно да обсъдим потенциала на тези терени в софийския контекст, ще се радваме да се видим там!Сподели

Тагове: градоскоп | зеленият преход на гарите | станция софия

 

Новини

01 Юли 2022, 08.37
Европейската комисия и организацията Европа Ностра обявиха тазгодишните...
27 Юни 2022, 15.50
Камарата на архитектите в България подкрепя проекта за изменение и допълнение...
24 Юни 2022, 14.29
Фотограф: Михаил НоваковСградата на Сточна гара отвори врати за всички...
Медийни партньори
VIP медиен партньор