Известни са победителите в 9-то издание на конкурса „Годишни архитектурни награди ARCHINOVA 2022”

(0 гласа, средно 0 от 5)

_processed-632287
В „Годишните архитектурни награди ARCHINOVA 2022” бяха връчени 18 отличия.

Две нови направления бяха включени за първи път в конкурса: Категория за ландшафтна архитектура и категория за културно наследство.

В „Годишните архитектурни награди ARCHINOVA 2022”  участваха 114 проекти. Деветото издание на конкурса се проведе под мотото "Архитектура за по-добро бъдеще". Церемонията по награждаването на победителите се проведе на 12 октомври в Интер Експо Център в София в присъствието на много гости и водещ Ива Дойчинова. Организатори на конкурса са Ka6tata.com, The-building.bg и Citybuild.bg.

В направление „Архитектура“ журито беше в състав: арх. Пламен Братков (председател),  проф. д-р арх. Георгий Станишев, арх. Божидар Хинков, арх. Димитър Паскалев, арх. Екатерина Николова, арх. Искрен Галев, арх. Крум Сергеев, арх. Милица Петрова и арх. Петър Бубев.

__---_processed-624452
Арх. Пламен Братков - председател на журито в направление "Архитектура".


„Успяхме да обменим мнения, имахме интересни спорове, но излязохме с решение. В категорията с най-голяма конкуренция имаше много добри проекти, а в тези, в които имаше малко представяне, не успяхме да излъчим победител, тъй като не видяхме големи разлики. Много добрите проекти са на световно ниво, имаше и интересни разработки за сфери, в които досега не се е случвало да виждаме такива. По отношение на концептуалните проекти се оказа, че сме много приземени и не можем да намерим онази абстракция, с която да подходим с отговорност към задачата. Търсихме да откроим и интересни по-малки задачи“
, каза председателят на журито в направление „Архитектура“ арх. Пламен Братков.

В направление „Урбанизъм, градска среда и ландшафтна архитектура“ журито беше в състав: д-р ланд. арх. Григор Перчиклийски (председател), чл.-кор. проф. д.а.н. арх. Атанас Ковачев, доц. д-р арх. Ясен Кьосев, арх. Мартин Ангелов, ланд. арх. Добромира Лулчева, ланд. арх. Евдокия Борисова и инж. Илиан Милинов.

_.___-__-__processed-624477
Д-р ланд. арх. Григор Перчиклийски - Председател на журито в направление „Урбанизъм, градска среда и ландшафтна архитектура“.

„За първи път се провежда конкурс, в който е включена категория „Ландшафтна архитектура“. През годините ландшафтните архитекти се опитват да покажат необходимостта от по-добра градска среда. Всички говорят за това, има много опити в тази връзка от професионалисти от цял свят и България, но някак встрани остават ландшафтните архитекти, а те изучават и правят именно това. Устойчива и качествена среда се постига в екип, с компетенция и знания, а в него най-важен е опитът. Така че ако искаме да променим средата, първо трябва да променим себе си. Затова работете, развивайте се, давайте най-доброто от себе си, помагайте на хората и спрете непрекъснато да ги критикувате. Нужни са знания и добри намерения, за да се развиваме съвместно заедно“
, каза председателят на журито в направление „Урбанизъм, градска среда и ландшафтна архитектура“ д-р ланд. арх. Григор Перчиклийски.

За 9 години архитектурният конкурс ARCHINOVA успя да докаже своя авторитет, а спонсорите и партньорите ни от браншовите организации, университетите и медиите продължават да ни подкрепят.

__-_.__processed-624474
Арх. Мартин Христов – заместник-председател на УС на Камарата на архитектите в България


„Това е много важен конкурс, тъй като наградите се дават от доказани професионалисти и това ги прави много стойностни. Всяка година има все повече участници и интересни проекти и се надявам те да стигнат до възможно по-голям кръг от хора, които пожелаят добрата архитектура и качествената среда“, каза арх. Мартин Христов – заместник-председател на УС на Камарата на архитектите в България – партньор на конкурса.

_-_._____processed-624477
Проф. д-р арх. Тодор Булев – председател на Съюза на архитектите в България.

„За всички, които са в тази зала, поздравления за това, че продължават да вярват, че архитектурата е форма на творчество, лична изява, път  към израстване на обществото и тяхното собствено. От подкрепящите конкурса браншовите организации и учебни заведения много зависи качеството на архитектурата и фактът, че те са събрани в едно събитие като това  е пример как трябва да подходим към развитието на българската архитектура – в партньорство и сътрудничество. Нека отличията са стимул за наградените да израстват още повече“, каза проф. д-р арх. Тодор Булев – председател на Съюза на архитектите в България – партньор на конкурса.

_-_._.__-__processed-624477
Доц. д-р ланд. арх. Веляна Найденова – председател на УС на Съюза на ландшафтните архитекти.

„Церемонията по връчването на наградите ARCHINOVA е дългоочаквано събитие за архитектурната колегия и представителите на строителния бранш. Благодарим за включването за първи път на Съюза на ландшафтните архитекти като партньор и възможността да участваме с проекти, чиято професионална програма покрива широк кръг от теми с най-сериозните предизвикателства в проектирането, устойчивото строителство и развитието на архитектурата и ландшафтната архитектура“, каза доц. д-р ланд. арх. Веляна Найденова – председател на УС на Съюза на ландшафтните архитекти – също партньор на конкурса.

НАПРАВЛЕНИЕ „АРХИТЕКТУРА“ - ПОБЕДИТЕЛИ:

ПРОЕКТИ - ЕДНОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ

HOUSE N1
Проектант: NiMa Design
арх. Николай Марио

87b33e706a789e5819804329aba84d9710b62bd4-80bacb1153f3a31a3b48604750041036_House_1_624x377

„Благодаря за признанието, както и на нашия екип от прекрасни млади хора, с които много се обичаме и работим страхотно“, каза при получаването на наградата арх. Николай Марио.

„За нас е важно като част от семейна фирма да заложим на доверието – така, както вие като архитекти имате доверие на конкурса и на журито. За нас е чест да подпомогнем тази инициатива и да подпомагаме младите архитекти с технологии, know-how и знания. Това наше участие е знак, че в бъдеще ще бъдем постоянно до вас“, каза инж. Владимир Войнов, управител на „Рехау“ ЕООД – генерален партньор на конкурса, който връчи наградата в категорията. 


-NIMAD1-624479
Победителите - NiMa Design, арх. Николай Марио (вляво) и SIMPLE.ARCHITECTURE, арх. Александър Йончев, арх. Моника Стойкова и представителите на Генералния партньор Рехау - инж. Владимир Войнов

ЕДНОФАМИЛНА КЪЩА В ГЪРЦИЯ
Проектант: SIMPLE.ARCHITECTURE
арх. Александър Йончев, арх. Моника Стойкова

a1fa5094c61b03d04dd9315f402454b6-___-624x442
 
„Всяка година конкурсът става все по-голям и взискателен и това ни кара да се чувстваме все по-отговорни и внимателни с проектите, с които кандидатстваме“, каза арх. Александър Йончев.

„Продължавайте да творите все по-вдъхновени и с енергия, бъдете смели в решенията. Това е начинът, по който давате и на нас правилната посока, за да разработваме нови продукти и технологии. Бъдете с широко отворени очи към околната среда и ми се иска да постигате баланса, в който всички искаме да живеем“, каза инж. Невена Йончева – продуктов мениджър на „Рехау“ ЕООД – генерален партньор на конкурса.

ПРОЕКТИ – МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ 

ОБОРИЩЕ 26

Проектант: NiMa Design (второ отличие в конкурса)
арх. Николай Марио

e622e39c22365614e69ade7847546156-_26_624x476
 
„Отново огромни благодарности на екипа, с който дълго и мъчително проектирахме тази сграда и мисля, че накрая сме доволни от резултата… и от наградата също“, каза арх. Марио, който за втори път излезе на сцената.

___NIMa_Design__.___-__processed-624474
Арх. Николай Марио NIMa Design и инж. Петър Петров - Винербергер

„Гледайки номинациите в тази категория, си мислех, че хората, които правят проекти, са малко встрани от ежедневната конюнктура, която в момента е доста предизвикателна, но самата задача на проектантите е не по-малко такава, защото те трябва да погледнат напред за това какви ще са нуждите и желанията на хората, които ще обитават обекта, както и да следват принципите на устойчиво строителство и здравословна среда на обитаване. Ние също като фирма следваме тези принципи, когато избираме и разработваме решения, които да дадат необходимите инструменти на проектантите да постигнат целите си за стените, покрива и настилките“, каза при връчването на наградата инж. Петър Петров, мениджър „Продажби“ във „Винербергер“ ЕООД - Златен спонсор на конкурса.  

ПРОЕКТИ – ХОТЕЛИ, ВАКАНЦИОННИ СЕЛИЩА, АТРАКЦИОНИ, СПА ЦЕНТРОВЕ

BS594
Проектант: HORA
арх. Андрей Ходкевич

6e976daf165ac6ba339a4b08e6cfa589_BS594-624x481
 
„Радвам се, че до няколко седмици този проект ще излезе от категорията „Проекти“ и ще влезе в категорията „Реализации“. Благодаря на възложителите за доверието и вярата в нашите идеи“, коментира арх. Андрей Ходкевич.

__-_HORA__._________-___processed-624481
Арх.Андрей Ходкевич - HORA и арх. Йоана Петрова,  Идеал Стандарт - Видима АД

„Участниците в конкурса ни показват, че в България може да се прави качествена архитектура“
, заяви арх. Йоана Петрова, експерт „Дизайнерска програма“ в „Идеал Стандарт – Видима“ АД – Златен спонсор на конкурса.

ПРОЕКТИ – БИЗНЕС, АДМИНИСТРАТИВНИ И ИНДУСТРИАЛНИ СГРАДИ

ВИНАРСКА ИЗБА „ЛОЗЕНИЦА“
Проектант: DA ARCHITECTS
aрх. Мартин Ряшев, aрх. Юри Танов, aрх. Александър Асенов, със съдействието на GARTNERFUGLEN ARKITRKTER

10b3a8b21530014285313ea7fdaf3311-__-624x386
 
„Благодаря на журито за високата оценка, както и на всички колеги, които участваха в проекта, жертваха от времето си, влагаха идеите си и даваха всичко от себе си, за да постигнат тези резултати. Благодаря и на екипа на колегите от Норвегия, които бяха съществени участници в мултидисциплинарния проект в България. Може би най-предизвикателното в проекта е да се покрият големите очаквания, свързани с една винарска изба и с множеството съпътстващи незабележими функции в нея“, каза aрх. Мартин Ряшев, получавайки наградата.

a.____DA_ARCHITECTS__-_________processed-624450
Арх. Мартин Ряшев от DA ARCHITECTS и г-н  Неделин Василев, "Технопанел" ЕАД

Пожелавам на участниците в конкурса да бъдат здрави, все така успешни и да продължават да ни вдъхновяват с чудесните проекти, които реализират“, коментира Неделин Василев, мениджър продажби в „Технопанел“ ЕАД – Златен спонсор на конкурса.

ПРОЕКТИ - ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ - журито не номинира проекти и не присъди награда.

РЕАЛИЗАЦИИ - ЕДНОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ

ВЪЗДУШНА КЪЩА В ПОКРАЙНИНИТЕ НА СОФИЯ

Проектант: ХЕЛИКС СМ ООД
арх. Севдалина Недева, арх. Емил Пелитев, арх. Камен Неделчев
 
56530fd5a7f8c970f64e05b9c578543a-___-624x479
 
„Развълнувана съм, че видях такива красиви проекти. Надявам се, че все така ще работим с колегите и светът ще става по-красив“, каза арх. Севдалина Недева.

_____.________._________processed-624479
Арх. Севдалина Недева и  арх. Камен Неделчев от ХЕЛИКС СМ ООД и инж. Тодор Димитров,  „Алукьонигщал“ ЕООД

„Архитектурните състезания са хубави, защото в тях няма победени - всички участници се поощряват за по-добри постижения“
, заяви при връчването на наградата инж. Тодор Димитров – технически консултант в „Алукьонигщал“ ЕООД - Златен спонсор на конкурса.

Специална награда  
КЪЩАТА НА ГРАДИНАРЯ
Проектант: GINN STUDIO
арх. Игнат Тодоров, арх. Незабравка Тушнина

18fb1174e19e98cbd22410ed67e1c5c8-___624x483
 „Зад скромния проект стоят сериозни усилия и вашият избор го валидира“, коментира наградата арх. Игнат Тодоров.

GINN_STUDIO_.___.____._____________processed-624478
GINN STUDIO, арх. Игнат Тодоров, арх. Незабравка Тушнина и арх. Юлия Илиева, Декан на Архитектурния факултет във ВСУ "Любен Каравелов"

„Изключително ме зарадва фактът, че ARCHINOVA покани Висшето строително училище „Любен Каравелов” да участва в конкурса като партньор. Ще се радвам, ако видя наши възпитаници като участници, номинирани или победители“, каза арх. Юлия Илиева, декан на Архитектурния факултет във Висшето строително училище „Любен Каравелов” – партньор на конкурса.

РЕАЛИЗАЦИИ - МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ И ЖИЛИЩНИ КОМПЛЕКСИ

ЖИТНИЦА – ПРЕУСТРОЙСТВО И РЕКОНСТРУКЦИЯ

Проектант: SKICA Studio
арх. Кристина Радева, арх. Елица Панайотова

90e4533a887fe61382a0ca9c1db79a4c939d1248-c1d1f14b1bb7ea98e0dcb51b6c2c6d91-_624x483
 
„Вдъхновена съм от номинираните и спечелилите проекти в конкурса. Нашият рециклира стара изоставена сграда на популярно като локация място. Беше предизвикателство, защото имаше оптимален бюджет. Най-ценното беше партньорството и това, че постоянното противопоставяне между конструктори и архитекти тук помогна сградата да бъде с изнесена конструкция на фасадата“, каза арх. Елица Панайотова.

SKICA_Studio_-_.___.____.________processed-624478
SKICA Studio - арх. Кристина Радева, арх. Елица Панайотова и инж. Владимир Войнов – управител на „Рехау“ ЕООД

„От тези сгради се определя голяма част от облика на града. В тях трябва да се съчетават функция, дизайн, иновации“, смята инж. Владимир Войнов – управител на „Рехау“ ЕООД – Генерален партньор на конкурса.

РЕАЛИЗАЦИИ – ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ

КУЛТУРНО-ИНФОРМАЦИОНЕН ЦЕНТЪР ,,МЕЛНИЦАТА"

Проектант: STUDIO NADA
арх. Антонина Тритакова, арх. Георги Събев

25e975da3c0fb66943c902d593f59379--624x482
 
„Това е голямо признание за нас и за многото доброволци при осъществяването на проекта. Благодарим и на сдружение „Деветашко плато“, които са причината той да се случи“, каза арх. Георги Събев.

_____STUDIO_NADA__-_________processed-624478
Арх. Георги Събев от  STUDIO NADA и г-н Ивайло Иванов – управител на Интер Експо Център

„Радвам се за втора година да ви посрещнем тук. Знам какво е да организираш събитие – изисква много труд, и всеки от участниците в процеса е важен за крайния резултат“, отбеляза Ивайло Иванов – управител на Интер Експо Център – партньор на конкурса.

РЕАЛИЗАЦИИ - ХОТЕЛИ, ВАКАНЦИОННИ СЕЛИЩА, АТРАКЦИОНИ, СПА ЦЕНТРОВЕ

ХОТЕЛ "AMARA SUGAR"
Проектант: ПРОЕКТТА СТУДИО ООД
арх. Таня Митакева, арх. Андрей Арнаудов 

ae2cad61c3562a8e2ebe6af7ea262704-Hotel_Amara_Sugar-624x478
 
„Това е неочаквана награда, изключително много благодарим и е невероятно вдъхновяващо да сме част от този конкурс“, каза арх. Таня Митакева.

___-_.___.____.__________-___processed-624477
ПРОЕКТТА СТУДИО ООД - арх. Таня Митакева, арх. Андрей Арнаудов и арх. Александър Бояджиев, Идеал Стандарт - Видима АД

„Привилегия е за нас, че вече толкова години сме част от това събитие, което показва най-доброто от архитектурата в България, има значимо развитие и става все по-стойностно. Благодаря ви, и че в редица от тези проекти сме ваш партньор и работим успешно“, заяви арх. Александър Бояджиев, старши експерт „Дизайнерска програма“ в „Идеал Стандарт - Видима” АД – Златен спонсор на конкурса.

Специална награда  
РЕКОНСТРУКЦИЯ „ЗООПАРК СТАРА ЗАГОРА“
Проектант: АРХИТЕКТ КИРЯКОВ ЕООД
арх. Иван Киряков 

a5b6b9737e2decc8c2e3cefd5f02519c-__-624x480
 
„Благодарим много на организаторите. Като проектант мога да кажа, че животните са по-добри клиенти от хората“, каза лаконично и шеговито арх. Петър Киряков от екипа на „Архитект Киряков“.

_-_.____________._________processed-624481
Проф. д-р арх. Георги Георгиев, ръководител на Департамент Архитектура в Нов български университет и арх. Петър Киряков от екипа на Архитект Киряков ЕООД

„За първа година сме партньори на конкурса. Нашата програма „Архитектура“ е най-млада в България, но ние се радваме на нейното успешно развитие, като вече виждаме нашите студенти в ролята на победители“, заяви проф. д-р арх. Георги Георгиев, ръководител на Департамент "Архитектура" в Нов български университет – партньор на конкурса.

РЕАЛИЗАЦИИ - БИЗНЕС, АДМИНИСТРАТИВНИ, ТЪРГОВСКИ И ИНДУСТРИАЛНИ СГРАДИ

АДМИНИСТРАТИВНА СГРАДА „ХИДРОБЕТОН“

Проектант: MI CONCRETE LTD
арх. Михаела Димитрова 

3c94977530d088d2e7995d4f9ced805e-_624x478
 
„За мен това е много важна награда. Благодаря на екипа, който е неотлъчно до мен и ми помага непрекъснато“, сподели арх. Михаела Димитрова.

MI_CONRETE_-_.____.___-__processed-624481
MI CONRETE - арх. Михаела Димитрова и инж. Борис Главчовски - Хьорман България

„Животът в България се подобри през последните години, но заради негативизъм не виждаме положителното. Много неща се промениха в резултат на труда, положен от вас, за да достигне до нас и да може да предлагаме качествени продукти. Вярвам, че българите сме талантливи и пожелавам този дух да продължи да съществува. Извън България ни гледат вече по друг начин и ви благодаря за това, което правите“, каза инж. Борис Главчовски, управител на „Хьорман България“ ЕООД - Сребърен спонсор на конкурса.

РЕАЛИЗАЦИИ – РЕСТАВРАЦИЯ, КОНСЕРВАЦИЯ И РЕКОНСТРУКЦИЯ НА СГРАДИ

РЕСТАВРАЦИЯ НА КЪЩА НА УЛИЦА „СЪБОРНА“ В ПЛОВДИВ

Проектант: АТЕЛИЕ ДУО ЕООД
арх. Пламена Андонова, арх. Милена Крачанова  

a93374c415697f30667ab08815678911-___._-_624x424
 
„Вълнувам се, защото тази къща беше извадена от руините. Благодаря на инвеститорите, които вложиха много любов в нея, и в момента споделят с всички граждани и гости на Пловдив. Вътре те могат да видят прекрасни картини и красиви реставрирани мебели“, каза арх. Пламена Андонова.
„Много се радвам, че тази година в конкурса е включена категория за културно наследство, защото тя е много важна за изграждането на устойчива среда. Статистики на Европейския съюз показват, че над 70% от европейците живеят близо до недвижимо културно наследство, което означава, че за да опазим нашата историческа градска среда, трябва опазим паметта, и тази сграда е добър пример как може да се случи това“, коментира отличието и арх. Милена Крачанова.

_________.____._______processed-624480
Инж. Виана Витанова, главен проектант в Алукьонигщал ЕООД и арх. Милена Крачанова и арх. Пламена Андонова от АТЕЛИЕ ДУО ЕООД

„Конкурсът за поредна година показва, че архитектурните проекти не спират да се развиват въпреки времената, в които сме принудени да живеем. Поздравявам всички участници, че са дръзнали да се конкурират с толкова много блестящи проекти“, каза при връчването на наградата инж. Виана Витанова, главен проектант в „Алукьонигщал“ ЕООД – Златен спонсор на конкурса. 

КОНЦЕПТУАЛНИ ПРОЕКТИ „АРХИТЕКТУРА“ - журито номинира три проекта, но не присъди награда.

НАПРАВЛЕНИЕ „УРБАНИЗЪМ, ГРАДСКА СРЕДА И ЛАНДШАФТНА АРХИТЕКТУРА“

РЕАЛИЗАЦИИ – ОБЕКТИ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ПОЛЗВАНЕ

БЛАГОУСТРОЯВАНЕ НА УЛ. „АЛЕКО КОНСТАНТИНОВ” В БУРГАС

Проектант: АРХИТЕКТИ УРБАНА
арх. Росица Златанова, арх. Галина Милкова и арх. Владимир Милков

c21f8b8b157e6694d06358cfa325fe2a-.___-_-624x355

„В нашия екип се получи вдъхновяващо сътрудничество между майка и дъщеря. Много се надявам нашият възложител Община Бургас, който вече се гордее с този проект, да го види в нова, още по-ярка светлина, и да положи всички усилия за неговата поддръжка и разхубавяване, защото предстои озеленяване и на мястото ще има още повече аромат. Благодаря от сърце от името на целия ни екип“, каза арх. Росица Златанова.

__-_.____.___._____________processed-624481
АРХИТЕКТИ УРБАНА - арх. Росица Златанова и арх. Галина Милкова, инж. Цанко Миланов, управител на Винербергер ЕООД и Земелрок Щайн Унд Дизайн ЕООД

„Аз съм оптимист за бъдещето, защото виждаме все по-хубави проекти. Да променяме себе си и средата става с непримиримост към това, което обитаваме и което произвеждаме. Радвам се да връча наградата в тази категория, защото проектите са на световно ниво. Предстои новият конкурс на Wienerberger - Brick Award, и такива проекти имат място в него“, отбеляза инж. Цанко Миланов, управител на „Винербергер“ ЕООД и „Земелрок Щайн Унд Дизайн“ ЕООД – Златен спонсор на конкурса. 

РЕАЛИЗАЦИИ - ЧАСТНИ ОБЕКТИ

КЪЩА НАД ВОДАТА

Проектант: HOME GARDEN VT LTD
инж. Веселка Трифонова

b81a98588abfffc6234192fa7b07e30c-__-624x281
 
„Благодаря, че вече съществува награда в областта на ландшафтната архитектура и дизайн и много се радвам, че моята фирма ще носи първото отличие. Това е плод на наша дългогодишна дейност. Аз не съм ландшафтен архитект – инженер по горско стопанство съм, но откак съм се дипломирала, целият ми трудов стаж е минал в тази област и не мога да опиша какво признание е това за мен. Разбира се, зад гърба ми стои цял екип основно от ландшафтни архитекти“, каза инж. Веселка Трифонова.

HOMEGA1-624478
HOME GARDEN VT LTD - инж. Веселка Трифонова и проф. арх. Атанас Ковачев, ръководител на катедра Архитектура и урбанистика в Архитектурния факултет на ВСУ"Черноризец Храбър"

„Към всички се обръщам с апела - участвайте в конкурси, защото в тях човек сверява часовника си и вижда как са работили колегите му. Те са двигател напред“, коментира и членът на журито чл. кор. проф. д.арх.н. арх. Атанас Ковачев, ръководител на катедра "Архитектура и урбанистика" в Архитектурния факултет на Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ – партньор на конкурса.

ПРОЕКТИ – ОБЕКТИ ЗА ОБЩЕСТВЕНО ПОЛЗВАНЕ

ГРАДСКО ПРОСТРАНСТВО ЗА ПЪЛНОЦЕННО ЗДРАВЕ В БУРГАС
Проектант: THINK FORWARD
арх. Галина Милкова, арх. Моника Маринова, дизайнер Недко Николов

cb0c2554ec3ed2d1b406b777186491a2-623441 
„Благодаря на журито от името на нашия екип и най-вече, че оцени един бюджетен проект, в който човешкият фактор е първостепенен“, каза при получаването на своето отличие арх. Галина Милкова.

THINK_FORWARD_-.____-________processed-624476
THINK FORWARD -арх. Галина Милкова и г-н Неделин Василев, мениджър продажби в Техопанел ЕАД

„Виждайки номинациите, искрено не завиждам на журито, което е трябвало да избере победител в тази категория“, отбеляза Неделин Василев, мениджър продажби в „Технопанел“ ЕАД – Златен спонсор на конкурса.

ПРОЕКТИ – ЧАСТНИ ОБЕКТИ - журито номинира един проект и не присъди награда.

ЕЛЕМЕНТИ ЗА ГРАДСКА СРЕДА

ТИПОВ СПИРКОВ НАВЕС С ОЗЕЛЕНЕН ПОКРИВ

Проектант: А и А АРХИТЕКТИ
арх. Ангел Захариев

e0a41a14e813aa8175cef6d0a21a9f47-___-____-624x478

„Нашата компания има професионално отношение към жилищните проекти, но преди всичко сме граждани, затова се радвам да изляза от своите рамки и да връча тази награда в категорията за елементи за градска среда. Това е нашата среда за обитаване извън дома, която ежедневно потребяваме и за чието благосъстояние сме отговорни. Бихме искали да виждаме по-модерни, по-функционални и устойчиви елементи и решения в обществените пространства, а вие – архитектите, можете да ги сътворите. Пожелавам на екипа техният проект да бъде реализиран, за да видим как оживяват зелените покриви“, каза инж. Боряна Ангелова, мениджър проекти в „Рехау“ ЕООД – Генерален партньор на конкурса, която връчи задочно наградата на победителя.

1-AiA_architekts-624x478
Инж. Боряна Ангелова, мениджър проекти в „Рехау“ ЕООД

___-___processed-624473
Арх. Ангел Захариев - А и А Архитекти

КОНЦЕПТУАЛНИ ПРОЕКТИ – УРБАНИЗЪМ, ГРАДСКА СРЕДА, ЛАНДШАФТНА АРХИТЕКТУРА

В тази категория журито не излъчи победител, но определи Специална награда за „Обвързване на концептуалната идея със задълбочено проучване и провокиране на вниманието на гражданите към теми, за които те не подозират“.

ВОД НО?
Проектант: Анета Лазарова, Денис Камарски

e24aad93a3ace055f9e8319bee027989-__-624x472
 
„Наградата за нас е истинска чест, както и вдъхновение да сме сред тези професионалисти, на които се възхищаваме. Много се радваме да получим награда като все още недипломирани архитекти и си пожелаваме догодина да продължим с ентусиазъм да участваме и в много други конкурси“, каза Анета Лазарова.

-_-__P1-624478
Доц. д-р арх. Панайот Савов, зам. декан по учебната дейност на Архитектурния факултет в Университета по архитектура, строителство и геодезия и студентите Денис Камарски  и Анета Лазарова

„Обществените сгради и пространства, особено в техния концептуален зародиш, са един от най-важните маркери в нашето общество“, отбеляза при връчването на наградата на студентите доц. д-р арх. Панайот Савов, зам. декан по учебната дейност на Архитектурния факултет в Университета по архитектура, строителство и геодезия – партньор на конкурса.

Гостите разгледаха дигитална изложба с наградените и номинирани проекти във фоайето и продължиха вечерта в разговори с колеги, приятели и партньори.

„Годишните архитектурни награди ARCHINOVA 2022” се осъществиха със съдействието на:

ГЕНЕРАЛЕН ПАРТНЬОР
Rehau  

ЗЛАТНИ СПОНСОРИ
Ideal Standart

Wienerberger

Технопанел

Alukönigstahl

СРЕБЪРЕН СПОНСОР
Hörmann  

СПОНСОР СЪБИТИЕ
ETEM
OLYMPUS

ПАРТНЬОРИ

Съюз на архитектите в България (САБ),
Камара на архитектите в България (КАБ),
Университет по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ)
Варненски свободен университет "Черноризец Храбър" (ВСУ)
Съюз на ландшафтните архитекти (СЛА).
Архитектурно-строителна седмица ( АСС)
Интер Експо Център (ИЕЦ)
                   

МЕДИЙНИ ПАРТНЬОРИ  

Detaili.bgStroiteli.bg,  сп. Жилища,  Dibla.com1kam1.comСподели

Тагове: archinova 2022 | архитектурен конкурс | награди | победители

 
Уебсайт на автора: www.archinova.bg

Новини

01 Декември 2022, 17.55
Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява МРРБ да промени в кратки...
01 Декември 2022, 16.44
Заповядайте на 13 декември 2022 год. от 14:00 часа в Аула Максима на УАСГ София....
24 Ноември 2022, 16.15
Г-жа Татяна Карабоикова,  г-жа Джузепина Дзара - посланик на Италия в...
Медийни партньори
VIP медиен партньор