"Осмият континент" бе отличен с Grand Prix

(1 глас, средно 5.00 от 5)

6753916_1200x_-m.smedata.sk-632x480
Един протитип за структура, която почиства пластмасовите боклуци от моретата и океаните предложи Ленка Петракова, която е от Словакия. Тя е водещ дизайнер в Zaha Hadid Architects. Нейната визия получи най-високата награда, която се дава за архитектонни форми, с които се предлагат  креативни решения на важни екологични въпроси, какъвто е замърсяването на световния океан.

Наречен "Осмият континент", тази плуваща станция предлага начин как да се реши един от най-наболелите проблеми на глобалното замърсяване: пластмасовите боклуци в океаните.

В момента тези отпадъци заемат вече площ от около 1.6 млн.кв.м. в Северния Пасифик. Тази грамада е позната под името Голямото океанско сметище. Петракова смята, че те могат да се нарекат "Осмият континент", именно заради размерите им.

The-8th-Continent-Floating-Station-3-www.wordlesstech-624x482
Източник:www.wordlesstech.com

Нейният проект бе награден с Grand Prix за морска архитектура и иновации от фондация „Жак Рожери" (Jacques Rougerie). Прочутият френски инстутит  подкрепя проекти, в които учени и дизайнери работят ръка за ръка и могат да се изпълняват постоянно.

Прототипът на Петракова наподобява облите части на растение, които са свързани помежду си в една платформа. Той има формата на пипала, подобни на тези на октопод. И те са приспособени да събират всички пластмасови боклуци от водната повърхност и да се рециклират.

The-8th-Continent-Floating-Station-4-www.wordlesstech-624x483
Източник: www.wordlesstech.com

Платформата разполага също с научен Център, който изследва морското пространство, но в него също има и зали да се преподава. Предвидено е в подобни на оранжерии пространства да се отглеждат растения по метода на хидропонична култивация, т.е. растения, които се отглеждат без почва и химикали, а само се напояват с вода. В станцията са предвидени и жилищни площи за учените, които проучват океана.

The-8th-Continent-Floating-Station-5-www.wordlesstech-580x550
Източник: www.wordlesstech.com

Концепцията е станцията да се самоподдържа, но и да е приспособима към живот в океаните. Самият плаващ строеж е проектиран така, че вятърът да минава през него, да издържа силните ураганни ветрове в открито море, да събира вода за напояване на растенията, и да ползва както енергията на приливите и отливите, така и на слънцето.

Въпреки, че е само проект, Петракова припомня една крилата фраза на Жул Верн, че всичко, което един човек може да измисли, друг може да го осъществи.

„Вярвам, че сега е време да си представяме едно по-чисто бъдеще, което се поддържа екологично и пътищата, по които можем да го достигнем, са с технически архитектонни и арт способи", казва Ленка Петракова.

Превод: Десислав Паяков

The-8th-Continent-Floating-Station-7-www.wordlesstech-855x481
The-8th-Continent-Floating-Station-6-www.wordlesstech-856x550Сподели
 

Новини

17 Февруари 2021, 10.22
Веднъж  в годината авторитетното икономическо издание  WirtschaftsWoсhe...
10 Февруари 2021, 15.11
Официалното откриване на новия магазин на Паркетен Свят в Перник ще бъде на...
09 Февруари 2021, 12.13
ГРАДОСКОП е нова платформа с фокус върху развитието на градската среда, която...
Медийни партньори
VIP медиен партньор