Минералните бани във Валс се превръщат в световен хит

(1 глас, средно 5.00 от 5)
След реконструкцията на архитект Петер Зумтор 

Представя: арх. Анета Трифонова

   
Швейцарският архитект Петер Зумтор бе обявен за носител на наградата „Прицкер”, най-високото отличие в областта на архитектурата. Постепенно той става един от най-важните по своя принос в света, но е далеч от представата за „звезда” на международната архитектурна сцена. Всичките му сгради имат силно присъствие, неподвластно на времето. Той притежава редкия талант да комбинира „ясно и силно мислене с наистина поетично измерение, създаващо творби, които никога не спират да вдъхновяват”.

Зумтор е син на дърводелец, което придава особен „майсторлък” на работата му. Като тънък познавач на дървената къща в Европа, маркира възвръщането на интереса към традиционното екологично строителство. Сградите на Зумтор са описвани като „дръзки и смирени” едновременно. Без да е обвързан с никоя архитектурна школа или идеология, той се стреми да създава интериор, съобразен с времето и предназначението си, принадлежащ към „човешката архитектура”. В работата му по реставрационни проекти овладява традиционните конструкции и рустикалните строителни материали, което познание вгражда в модернистичните конструкции и детайли, като ги дообогатява със сетивните възприятия на пространствата и материалите, оставайки верен на минималистичното внушение.


Минералните бани във Валс, Швейцария, са определени от мнозина за неговия шедьовър. Зумтор преустройва съществуващия от 60-те западнал общински хотел и ресторант в близост до известния курорт с термални извори.

Хотелските крила, приемната и ресторантската част са обновени в рамките на съществуващата конструкция и сдържано експонирани сред зелените поляни на Алпите.
Новият СПА комплекс към тях, врязан в каменната снага на планината, донася световна слава на комплекса. Това е урок за комбиниране на смелост и естетика, най-уникалният и в същото време традиционен център за балнеолечение, последна дума на покоя и чувствеността. Архитектурната хореография на материалите е съобразена с емоциите, които те пораждат. Тя активира антиподи като глиц зидария с полирания камък, хромираните повърхности и оксидирана мед с кожа и кадифе, които са така подбрани, че да създават най-добрите усещания на посетителите.

Театрално изпаряващата се бълбукаща вода е осветена майсторски естествено или със скрити източници, редуващи се с мрак, композиран така интензивно, както и светлината. Изявявайки до крайност чувствената страна на материала, Зумтор има привилегията да ознаменува литургията на къпането чрез уместно предизвиканите емоции на архитектурната среда.

Проникновената интерпретация на темата създава световната слава на СПА комплекса във Валс от момента на неговото откриване. Това е и доказателството, че новите идеи и талантът на архитекта могат да допринесат в най-голяма степен за повишаване на оценката на подобен обект във висококонкурентния бранш на балнео- и СПА хотелите.
Сподели
 

Новини

19 Октомври 2020, 15.55
арх. Владимир Милков     Източник: www.kab.bgДелегатите на  двадесетото...
07 Октомври 2020, 16.33
Тази година архитектурния конкурс Арх Инова  ще протече под мотото...
04 Септември 2020, 08.20
Международната академия на архитектурата (МAA) обявява две международни...
Медийни партньори
VIP медиен партньор