Виртуална реалност съживява Бузлуджа като мултифункционален център

(1 глас, средно 5.00 от 5)
vhoda_na_Buzludga
Дипломният проект на двама студенти представлява иновативна технология, която ще се ползва в архитектурата.
Бузлужда оживява като архитектурно чудо чрез уникална технология, пресъздаваща виртуална реалност. Проектът „Бузлуджа VR” е на двама студенти от университета „Напиер” в Единбург - Тодор Русанов от град Горна Оряховица и полякът Рафал Чарновски. Това е тяхната дипломна работа във връзка с бакалавърска им степен по специалността „Дигитални медии и дизайн”.

Технологията е нова не само за България, но и за света, защото позволява виртуалната реалност да бъде изживяна, твърдят младежите. „Бузлуджа VR” представлява първата визуализация на паметника, показана с контролери и очила за виртуална реалност от последно поколение. Тъй като тези атрибути все още са неразпространени поради високата си стойност, предстои да пуснат безплатна версия за настолни компютри.

Така всеки потребител може да се пренесе в  паметника и да го разгледа отвътре, 
обаче обновен, като мултифункционален център. „Основната идея на този проект е да представи концепция на нашето виждане за това как Бузлуджа може да изглежда като една модерна сграда и комплекс, който същевременно е символ на България. Чрез този дизайн на монумента, ще се опитаме да привлечем вниманието на хора от всички краища на света към критичното му състояние. Това е една уникална от архитектурна гледна точка сграда, която трябва да има своето бъдеще”, посочи Тодор Русанов. Той уточни, че двамата не свързват паметника с политиката, защото са родени след 1989 година. Затова петолъчката на върха е заменена с лъв.  Вместо лозунгите, на входа звучи националния химн на Република България.

Иновацията предлага възможност за незабравимо изживяване – потребителите да отворят врата и да се разходят из обекта по начин, по който това би се случило в действителност. Вградено е високо ниво на интерактивност, като реалните движения, които човек извършва или действията с контролерите, се пренасят във виртуалния свят. Освен това е възможно и телепортирането в паралелния свят, като човек отбелязва къде иска да отиде. Това е сред иновациите и в световен мащаб. Ефектът се постига чрез залагане на 90 кадъра в секунда.

kafeto_s_panoramen_izgled

Виртуалната разходка започва от входа на сградата. Ако се избере с контролера надписа, веднага се активира електронен гид, който разказва за монумента на английски език. Първоначално се влиза в рецепция, в която създателите на проекта виждат като модерен лоби бар. Има възможност посетителите да се изкачат на второто ниво, където е театрална зала с роял в центъра.
Студентите са поставили в панорамния коридор 16 картини,  които показват най-забележителните места в България. 
Отново чрез докосване, посетителят получава повече информация за тях. 

koridora_s_kartini__na_zabelegitelnosty
 
Съседният тъмен коридор пък е превърнат в музей на Бузлуджа. Чрез интерактивни снимки е представено настоящото и бъдещото състояние на монумента. Те предоставят допълнителна и различна информация на английски език. Още данни за сградата се  подават, когато потребителите  изберат малък макет на паметника.
Гостите могат да се насладят на впечатляващи панорамните изгледи. Пейзажът е пресъздаден на базата на сателитни снимки на Бузлуджа, като чрез тях е точно локализиран. "За съжаление не намерихме оригиналните планове на сградата, обаче използваме точните мащаби, което е важно за пресъздаване на виртуалната реалност", сподели Тодор Русанов.

Buzludga_zala

През юни м.г. двамата младежи посетили паметника и само с обикновен метър свалили всички мерки на обекта. Пресъздали всеки детайл толкова прецизно, че на места се виждат дори контактите.  В лоби бара всеки може да мине зад него и да разгледа предлаганите напитки.
 
 „Виртуалната реалност е толкова съвършена, че улавя всяко движение, докато човек е с очилата. Възможна е и телепортация на различни места в монумента, а докосвайки всички надписи, моментално получаваме с глас и английското им звучене. Също можем да се надвесим над парапета, да погледаме в далечината или да клекнем, за да прочетем някои от надписите”, обясни Тодор Русанов.
Този проект е технологична революция, особено в приложението й в архитектурата. 
"Виртуалната реалност има бъдеще в тази сфера, защото дава възможност да се види нещо непостроено, да се избегнат грешки, да се изживее пространството, което още не съществува. Тази иновация дава възможност да се пестят ресурси и средства в строителството”, посочи студентът.
Двамата младежи са представили преди дни „Бузлуджа VR” на архитектът на паметника арх. Георги Стоилов. Той бил искрено възхитен, но им дал някои полезни насоки.

На 14 април била и презентацията пред преподавателите им, които също били изключително впечатлени. Дипломантите провели и своеобразен експеримент и се оказало, че около 30% от хората, видели проекта знаят за Бузлужда. Те признали, че  това е уникална архитектура, а някои го смятали за подобие на летяща чиния и се учудвали, че има реална сграда.

Rafal_s_o4ila_za_virtualna_realnost-_02

Тодор Русанов отбеляза, че днес са единици хората, които притежават подобни устройства за виртуална реалност. Очилата и контролерите се произвеждат от две компании в световен мащаб, а цената им възлиза на 700 паунда. „Но това е технологична революция и както преди години навлязоха смартфоните, така и тези технологии ще станат достъпни за всички”, смята студентът. Двамата дипломанти са разработили и версия за десктоп компютър, подобна на компютърна игра.
Хора от цял свят ще могат да посетят виртуалния свят на българския монумент и така родният паметник да има нов живот, но в паралелната реалност.

Повече информация за проекта може да видите тук

Автор: Лилия Лозанова
Сподели
 
Уебсайт на автора: www.BuzludzhaVR.com

Новини

19 Октомври 2020, 15.55
арх. Владимир Милков     Източник: www.kab.bgДелегатите на  двадесетото...
07 Октомври 2020, 16.33
Тази година архитектурния конкурс Арх Инова  ще протече под мотото...
04 Септември 2020, 08.20
Международната академия на архитектурата (МAA) обявява две международни...
Медийни партньори
VIP медиен партньор