Семеен хотел за сезонно ползване в гр. Созопол

(0 гласа, средно 0 от 5)
R_Parvanov_PAM_konsult_SemeenHotel_1_632x450
Проектант: ПАМ Консулт
Автор/Авторски колектив: арх. Румен Първанов

Предмет на настоящия проект е Семеен хотел за сезонно ползване, гр. Созопол. Предвижда се изграждането на един полуподземен монолитен етаж и четири хотелски етажа, изградени чрез модулна стоманена система със стоманена носеща конструкция.

Контекст на средата
Имотът е разположен в кв. Мисаря, гр. Созопол, който е в процес на застрояване. В района има предимно новопостроени жилищни сгради, вили и семейни хотели. Сградата ще бъде достъпна за автомобили и пешеходци от прилежащата улица на запад. 
Благоприятна роля за проекта играят  откриващите се гледки към града и созополските заливи. 

Ситуиране на сградата
Съществуващата среда и градоустройствените изисквания определят ситуирането на сградата и организацията на достъпа. В западната част на имота е пешехоният достъп от предвидената за изграждане улица, както и подходът за паркиране на ниво терен. Главният вход на хотела е разположен в полуподземния етаж и до него се достига посредством стълбище за преодоляване на денивелацията. Стаите на хотела са с изложение изток-запад. Незастроената част от имота се заема предимно от богато озеленен двор-градина.

Функционално решение
Проектът се състои от хотелска част с басейн и обществено-обслужващи звена (кафе-бар, рецепция, фоайе и обслужващи помещения). Проектът предвижда направата на един полуподземен  монолитен етаж и четири хотелски етажа, изградени чрез модулна стоманена система MSS TM с носеща стоманена конструкция. Вертикалната комуникация се осъществява посредством панорамен асансьор и еднораменна стълба на всяко ниво.  Има общо 13 стаи, всяка от които е изградена от един стоманен модул. Квадратурата на всяка е 29,7 кв.м. и се състои от дневна с кухня, спалня, баня и коридор. Достъпът до стаите е през отворена стълбищна площадка около вертикалната комуникация. 

Предвиден е басейн с дек за свободно разполагане на шезлонги в източната част. Достъпен е от първи етаж и има монолитна стоманобетонна конструкция с дълбочина 1.40 м. Под басейна са разположени техническо помещение и компесаторен резервоар към него. 
Покривът е неизползваем, с лека ажурна слънцезащита (дървена обшивка върху метална коснтрукция). Покривите на стоманените модули също са неизползваеми, като върху някои от тях ще бъдат разположени външни тела на климатици и слънчеви колектори. 
 
R_Parvanov_PAM_konsult_SemeenHotel_2_02
 
Устойчивост
Устойчивото развитие е в основата на всеки проект с Модулната стоманена система-MSSТМ и това се демонстрира от следните обстоятелства: 
  • Конструкцията на обекта е 70% рециклиран материал. По този начин се печели в максимален размер - използвани вече енергия и материал за производство = минимален въглероден отпечатък.
  • С доставката на изцяло сглобени единици се намалява въздействието на околната среда, количеството отпадъци и шумовото замърсяване.
  • Системата осигурява ниски въглеродни емисиии по време на обитаването, поради високата енергийна ефективност.
  • Дългосрочната устойчивост се осигурява от присъщата гъвкавост на системата.

Предимства на модулната система
  • Ниска цена
  • Тази модулна технология дава възможност времето за строителство да бъде многократно намалено от това на традиционните строителни техники и в същото време минимализира нарушаването на площадката и е значително по-щадящо за околната среда. 
  • Независимост от атмосферните условия
  • Използване на рециклиран и многократно рециклируем основен материал (Corе-TenТМ  стомана).
  • Ниско собствено тегло - 4100 кг за модул с площ 30 кв.м и височина 2,90 м (за сравнение, стоманобетонна конструкция със същия обем би тежала над 20 000 кг)
  • Намаленото тегло влияе положително за намаляване на земетръсните сили.

Образ
Архитектурният образ на сградата е съвременен и категоричен, осигуряващ идентичност на сградата. За изпълнението на хотела ще бъдат използвани общо 13 стоманени модула тип 40 ft.  Динамиката на обема се постига посредством разместване на стоманените модули. Всяка една фасада има своята характерност.  

Имотът е разположен във високата част на гр. Созопол, което дава възможност  за откриване на гледки към созополските заливи на Изток и на Запад. Поради тази причина са предвидени прозорци през цялата височина и широчина на помещенията. Парапетите са изцяло остъклени, триплексни. 
Проекът предвижда по-голямо дворно пространство в дъното на имота, което да осигури дистанция от съседните имоти от една страна и значителна озеленена теренна площ с благоприятно изложение от друга. 
 
R_Parvanov_PAM_konsult_SemeenHotel_3_03
Строително изпълнение, екстериорни и довършителни работи
Груб строеж: Конструкцията на сградата на сутерена е монолитен стоманобетонен скелет.  От първи до четвърти етаж  сградата се изпълнява от стоманени модули, като възможно най-голям обем от строително-монтажните работи ще бъдат извършени в заводски условия. Носещата конструкция е стоманена с греди и колони, върху които стъпват стоманените модули. Готовите модули ще бъдат транспортирани до площадката и монтирани с автокран . 
Екстериорни довършителни работи: Фасадите на стоманените модули са боядисани в бяло, цвят по RAL 9010, с цел намаляне натрупването на топлина.  Панорамният асансьор е със собствена носеща метална конструкция и облицовка от стъклени панели. Прозорците се изпълняват от алуминиева дограма и троен стъклопакет с външно триплексно стъкло и вътрешно закалено стъкло. 
Интериорни довършителни работи: По стълбищата и междуетажните площадки на всички нива се превижда поцинкована стоманена решетка с дебелина 3см. В хотелските стаи настилката е мокет, а в главното фоайе, кухнята, кафе-аперитива, камериерския офис и битовите помещения подовото покритие се изпълнява от висококачестевен гранитогрес. Във всички технически и обслужващи помещения в подземния етаж остава армирана настилка. Всички стени и тавани ще бъдат изпълнени с гипсокартон (циментофазер за баните) върху щендерна конструкция.

Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди  АРХ ИНОВА 2019" и бе номиниран в категория: "Ваканционни хотели".
R_Parvanov_PAM_konsult_SemeenHotel_4_A-SC_Razrez


 
Сподели

Тагове: арх инова 2019 | пам консулт | семеен хотел

 

Новини

27 Юли 2020, 14.54
Съвременните сгради се изграждат на принципите на устойчивото строителство,...
21 Юли 2020, 14.43
След проведена процедура за избор на изпълнител, Недвижими Имоти Дивелъпмънтс...
08 Юли 2020, 16.20
Специализираната изложба „Стройтех“ остава една от най-предпочитаните  от...
Медийни партньори
VIP медиен партньор