"Архитектурно училище" гр. Пловдив

(1 глас, средно 5.00 от 5)
621af29360685f88fae4c26f96ed9d8c_XL_na4alo
"Архитектурно училище" гр. Пловдив
Проектант: арх. Вяра Запрева

Този проект е концептуален. Той няма инвеститор. Има автор, изразяващ позициите и мечтите си, свързани с архитектурното образование и цялостната среда на обучение - чрез проекта си.

Устойчивост и вписване в околната среда:
Намирайки се на остров Адата, ти приемаш подсъзнателно ролята на наблюдател и изследовател на заобикалящата те среда. Имаш възможността да мислиш необезпокояван, концентрирайки себе си в посоката, която пожелаеш. Архитектурата има нужда именно от това - среда, в която да наблюдаваш и да анализираш случващото се около теб. Разполагайки с иновативния двигател на едно общество, а именно децата, в индиректна изолация от външния свят, концентрирайки умът и усилията им в конкретна посока е основната причина да избера остров Адата на река Марица в гр. Пловдив за мястото на архитектурното училище.


2_Vyara_Zapreva_Arch_School

Целта на проекта е да бъде създадена контекстуална сграда - сграда, която е динамична и развиваща се - каквото е и самото образование. За да бъде устойчива във времето тя трябва да има способността да се променя, спрямо нуждите на ползвателите си.

Иновативност на проектното решение:
Функцията на сградата е основна предпоставка за иновативната си визия. Тя трабва да провокира, да създава общуване, да ражда идеи. Пространствата трябва да вдъхновяват и да създават необходимия уют на всеки един творец. Тук природата и архитектурата са приятели - сградата сякаш се намества между растителността на острова, без да нарушава целостта му.

3_Vyara_Zapreva_Arch_School

Функционалност на архитектурното решение:
Напълно естествено е при такъв подход да бъдат посочени десетки функционални несъвършенства, като дълги пътища, сложни връзки, необоснован разход на обслужващи площи и тн. Ако разгледаме детайлно изграждането на общия ансамбъл и цялостното усещане на пространството ще открием, че на пръв поглед функционалните дефекти на сградата се превръщат в основен ефект.

4_Vyara_Zapreva_Arch_School

Естетика:
В този проект естетическите качества на сградата трябва да се поставят на последно място, като критерий за оценка. Не защото не вярвам в нейната естетическа стойност, а защото вярвам, че нейната най-голяма сила се крие в пространствената връзка и организация. Сградата създава усещане за движение, усещане за "анти"гравитация, усешане за полет - полет на въображението, от което всеки архитект има нужда.

За концептуална яснота на замисъла и безкомпромисна логика на неговото провеждане в проекта Специална награда в архитектурен конкурс АРХ ИНОВА получи и "Архитектурно училище в Пловдив" с проектант арх. Вяра Запрева в категорията “Сгради с учебно и културно предназначение”.

Arch_Vyara_Zapreva_arch_Maria_Davcheva_Building
Доц. арх. Мария Давчева, член на журито връчи наградата на арх. Вяра Запрева.
 
Сподели

Тагове: арх инова | арх. вяра запрева

 

Новини

19 Октомври 2020, 15.55
арх. Владимир Милков     Източник: www.kab.bgДелегатите на  двадесетото...
07 Октомври 2020, 16.33
Тази година архитектурния конкурс Арх Инова  ще протече под мотото...
04 Септември 2020, 08.20
Международната академия на архитектурата (МAA) обявява две международни...
Медийни партньори
VIP медиен партньор