Халич Конгрес Меркези - Златният рог - Истанбул 2014

(0 гласа, средно 0 от 5)

3_Bojidar_Hinkov_BD-Arch_Kongres_Merkez

Халич Конгрес Меркези - Златният рог - Истанбул 2014
Проектанти: БД АРХ, арх. Божидар Хинков, арх. Даниела Славова

Халич Конгрес Меркези - нова сграда на известния Златен Рог - едно от най-красивите места в старата имперска столица - Истанбул.

2_Bojidar_Hinkov_BD-Arch_Kongres_Merkez

През 2014 година към нашия екип се обърнаха турски инвеститори с намерението да реализират нова сграда, част от вече изграден комплекс, която освен да допълва функционално комплекса, да осъществява нови функции. Въпросният комплекс има изграден голям конферентен център на мястото на старите казарми в Истанбул, но съществува необходимостта да се отговори на две нови функционални предизвикателства - изграждането и функционирането на експозиционни площи и възможност 4 хиляди души в рамките на комплекса да се съберат на едно място за почивка и рекреация, в подходяща банкетна или бална зала. Така собствениците на конгресния център стигат до извода, че им трябва нова сграда, с цел домакинство на различни изложения, концерти и други мероприятия, позволяваща разделяне на пространствата и даваща възможност да се събират хората след конференция или представление.

5_Bojidar_Hinkov_BD-Arch_Kongres_Merkez

Изправихме се пред предизвикателството да направим нова сграда, модерна в духа на Светска Турция, но същевременно осъществяваща препратка към великото минало на Османската империя. Поставихме пред себе си задачата да се запознаем с бита и традициите на турците, както от миналото и настоящето, така и да си поставим въпроса какви ще са те в бъдещето.

6_Bojidar_Hinkov_BD-Arch_Kongres_Merkez

Постигнатото решение дава възможност за ползване на пространството за изложби и експо и неговото делене на отделни по-малки зали, удовлетворяващи нуждите на ползвателите. Същевременно може да се ползва за рекреация, концерти и огромна банкетна или бална зала. Образът на сградата, разположена на поречието на Златния рог, е вдъхновен от образите на Въртящите се Дервиши, визуално проявление на едно от най-висшето направление на исляма - суфизма, известно с поезията на учителя Руми. В структурите на стъклената фасада са ползвани принципни конструктивни решения “заети” от принципа на изграждане на арабските арки и елементи от украсата на гробниците на султаните в Бурса - старата столица на Империята. Модерната интерпретация на завихрения класически образ на Въртящите се дервиши, в граничната зона между земята и водата, в средата и контекста на една от най-древните столици, се стреми към достигането до тази отделеност, която дервишите постигат посредством въртенето, превръщайки се в център на Вселената.

1_Bojidar_Hinkov_BD-Arch_Kongres_Merkez

Проектът  Халич Конгрес Меркези бе номиниран в архитектурен конкурс АРХ ИНОВА 2017 в категория „Сгради с учебно и културно предназначение”.

Сподели

Тагове: арх инова | бд арх | халич конгрес меркези

 

Новини

19 Октомври 2020, 15.55
арх. Владимир Милков     Източник: www.kab.bgДелегатите на  двадесетото...
07 Октомври 2020, 16.33
Тази година архитектурния конкурс Арх Инова  ще протече под мотото...
04 Септември 2020, 08.20
Международната академия на архитектурата (МAA) обявява две международни...
Медийни партньори
VIP медиен партньор