Дунавски център за спорт и култура - Силистра 2016

(1 глас, средно 5.00 от 5)
2_Bojidar_Hinkov_BD-Arch_Arena_Dorostorum
Дунавски център за спорт и култура - Силистра 2016
Проектанти: БД - АРХ, арх. Божидар Хинков, арх. Даниела Славова

Град Силистра, като един от най-красивите градове по поречието на река Дунав има амбицията да стъпи на културната и спортна карта на Европа. Във връзка с реализацията на това намерение през 2015 г. нашият екип изработи Предпроектно проучване, а през 2016 г. Идеен проект за новият “Дунавски център за спорт и култура-Силистра”. Възможността за проектиране и изграждане на сграда в крайречната зона на река Дунав, определи нашето желание и усилие да създадем неповторим знаков образ. Трябваше да изберем подходяща “площадка” за новата зала както и визия, позволяващи вписването на сградата в уникалната среда. След предварително проучване беше избрана площадка на брега на река Дунав, свързана както с града, така и с реконструираната градска градина.

Заданието включваше две основни функционални пространства - основна зала за спорт и култрни събития и допълнителна зала за тренировки и други събития.

2_Bojidar_Hinkov_BD-Arch_Arena_Dorostorum

Екипът намери решение, в което двете зали са разположени в два отделни обема, свързани с общо фоайе, осъществящо визуалната и физическа връзка между града и реката.

Проектното решение интегрира още много функционални елементи като зали за фитнес и аеробика, ресторанти, лобита, администрация, като това не смущава основните събития в залите, а само ги допълва.

6_Bojidar_Hinkov_BD-Arch_Arena_Dorostorum

В проекта са заложени много енергоефективни мерки с цел намаляване на експлоатационните разходи като:

  •     Естествена вентилация на пространствата
  •     Изобилство от естествена светлина дълбоко в залите посредством покривно остъкляване
  •     Соларен парк от панели на покрива
  •     Използване на геотермална енергия
  •     Вентилирана фасада

7_Bojidar_Hinkov_BD-Arch_Arena_Dorostorum

Така предаденият от нас проект дава възможност на хората от град Силистра да използват залата за почти всички видове спорт, концерти, изложби и други културни мероприятия на достъпни цени. Високите експлоатационни разходи на подобни изградени съоръжения в страната не дават възможност на малки отбори, фирми и лица да се развиват и показват пред обществото. Предложеното решение позволява постигането на енергиен баланс, което води до намаляване практически до нула на експлоатационните разходи за функциониране на залата, което позволява практически свободното, лишено от високи такси, ползване на сградата от гражданите и посетителите на града.

4_Bojidar_Hinkov_BD-Arch_Arena_Dorostorum

Образът на “двете лодки” акустирали на брега на реката е красив, запомнящ се и единствен по рода си в България и Европа. Той помага за поставянето на град Силистра на картата на Европа и поречието на река Дунав.
Проектът бе номиниран в категория:  „Сгради с учебно и културно предназначение” в архитектурен конкурс АРХ ИНОВА 2017.

Сподели

Тагове: арх инова | бд арх

 

Новини

04 Септември 2020, 08.20
Международната академия на архитектурата (МAA) обявява две международни...
27 Юли 2020, 14.54
Съвременните сгради се изграждат на принципите на устойчивото строителство,...
21 Юли 2020, 14.43
След проведена процедура за избор на изпълнител, Недвижими Имоти Дивелъпмънтс...
Медийни партньори
VIP медиен партньор