Реконструкция на културен център Ататюрк - Истанбул 2013

(0 гласа, средно 0 от 5)
78d607068cd064420401737e12f83bae_XL_XL
Реконструкция на културен център Ататюрк - Истанбул 2013
Проектанти: БД АРХ, арх Божидар Хинков, арх. Даниела Славова

Културният център, на името на Кемал Ататюрк е една от емблематичните сгради на Истанбул, градоустройствена задънка на също толкова известния площад Таксим.

Сградата, проектирана през 60-те години и функционирала като концертна, изложбена и оперна зала до пожара през 1970 г., който води до нейното затваряне и реконструкция. През 2008 г. сградата е отново затворена, във връзка с подготовката и за домакинството на Истанбул като европейска столица на културата през 2010. Намесите в сградата са минимални, като е изградена слънцезащитна система от сенници на главната фасада, проектирана от турското архитектурно студио Tabanlioglu Mamarlik.

През 2013 г. ни беше възложено да изготвим предпроектни проучвания и идеен проект за реконструкция на сградата в обем и обхват, позволяващи успешното ѝ интегриране и функциониране в променените реалности на XX-ти век.

15_Bojidar_Hinkov_BD-Arch_Kultur_Merkezi_15
Нашият екип се фокусира върху намирането и създаването на архитектурни елементи, които да продължат обществените пространства на емблематичния “Таксим” и помагащи за успешното вписване на сградата в динамичната заобикаляща я среда. Поставихме си за цел интегрирането на тези елементи към съществуващите зални пространства на голямата оперна и концертна зала с 500 места, концертната и конферентна зала с 500 места, камерния театър с 300 места и зала Азис Назин със 190 места и кинозалата с 206 места. Основното търсене в проектното предложение бе “преоткриването” на обществените, свързващи пространства на фоайета и експозиционни площи и намирането на нов външен облик, служещ за своеобразен “интериор” на площад “Таксим”.

Предложените функционални елементи са:

1. Площадна “въртележка” - продължение на откритото пространство на площада, отворена за свободен достъп, с кафенета и ресторанти за жителите на града и туристите. Към нея са ориентирани и входните пространства на по-малките зали.
2. Пространство за изкуства - разположено върху основната зала, свързано с “площаната въртележка”.
3. Сцена на открито - скулптиране на главна фасада, даващо възможност за провеждане на концерти на открито, превръщащи площад “Таксим” в голяма зала, а културният център Ататюрк в неговата голяма сцена.
4. Мултимедийна главна фасада, осигуряваща на площада постоянни прожекции на различни културни събития провеждащи се в Турция

16_Bojidar_Hinkov_BD-Arch_Kultur_Merkezi_16
Предвидените елементи са интегрирани в един нов, емблематичен образ, продължение на идеите на Ататюрк за светска, европейска Турция. Реализирането им бе възможно само чрез предвидените да промяна фасада и общи пространства на залата. Проектът беше високо оценен от възложителя.

Проектът участва в архитектурен конкурс АРХ ИНОВА 2018 в категория: "Учебни и културни центрове".


Сподели

Тагове: арх инова 2017 | бд арх | културен център ататюрк

 

Новини

08 Юли 2020, 16.20
Специализираната изложба „Стройтех“ остава една от най-предпочитаните  от...
03 Юли 2020, 15.17
Дизайнерският екип, състоящ се от Orange Architects, ECHO urban design, Moederscheim Moonen, More Architecture и...
16 Юни 2020, 14.26
Винербергер има удоволствието да Ви покани на убинар, специално посветен на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор