Реконструкция на културен център Ататюрк - Истанбул 2013

(0 гласа, средно 0 от 5)
78d607068cd064420401737e12f83bae_XL_XL
Реконструкция на културен център Ататюрк - Истанбул 2013
Проектанти: БД АРХ, арх Божидар Хинков, арх. Даниела Славова

Културният център, на името на Кемал Ататюрк е една от емблематичните сгради на Истанбул, градоустройствена задънка на също толкова известния площад Таксим.

Сградата, проектирана през 60-те години и функционирала като концертна, изложбена и оперна зала до пожара през 1970 г., който води до нейното затваряне и реконструкция. През 2008 г. сградата е отново затворена, във връзка с подготовката и за домакинството на Истанбул като европейска столица на културата през 2010. Намесите в сградата са минимални, като е изградена слънцезащитна система от сенници на главната фасада, проектирана от турското архитектурно студио Tabanlioglu Mamarlik.

През 2013 г. ни беше възложено да изготвим предпроектни проучвания и идеен проект за реконструкция на сградата в обем и обхват, позволяващи успешното ѝ интегриране и функциониране в променените реалности на XX-ти век.

15_Bojidar_Hinkov_BD-Arch_Kultur_Merkezi_15
Нашият екип се фокусира върху намирането и създаването на архитектурни елементи, които да продължат обществените пространства на емблематичния “Таксим” и помагащи за успешното вписване на сградата в динамичната заобикаляща я среда. Поставихме си за цел интегрирането на тези елементи към съществуващите зални пространства на голямата оперна и концертна зала с 500 места, концертната и конферентна зала с 500 места, камерния театър с 300 места и зала Азис Назин със 190 места и кинозалата с 206 места. Основното търсене в проектното предложение бе “преоткриването” на обществените, свързващи пространства на фоайета и експозиционни площи и намирането на нов външен облик, служещ за своеобразен “интериор” на площад “Таксим”.

Предложените функционални елементи са:

1. Площадна “въртележка” - продължение на откритото пространство на площада, отворена за свободен достъп, с кафенета и ресторанти за жителите на града и туристите. Към нея са ориентирани и входните пространства на по-малките зали.
2. Пространство за изкуства - разположено върху основната зала, свързано с “площаната въртележка”.
3. Сцена на открито - скулптиране на главна фасада, даващо възможност за провеждане на концерти на открито, превръщащи площад “Таксим” в голяма зала, а културният център Ататюрк в неговата голяма сцена.
4. Мултимедийна главна фасада, осигуряваща на площада постоянни прожекции на различни културни събития провеждащи се в Турция

16_Bojidar_Hinkov_BD-Arch_Kultur_Merkezi_16
Предвидените елементи са интегрирани в един нов, емблематичен образ, продължение на идеите на Ататюрк за светска, европейска Турция. Реализирането им бе възможно само чрез предвидените да промяна фасада и общи пространства на залата. Проектът беше високо оценен от възложителя.

Проектът участва в архитектурен конкурс АРХ ИНОВА 2018 в категория: "Учебни и културни центрове".


Сподели

Тагове: арх инова 2017 | бд арх | културен център ататюрк

 

Новини

11 Октомври 2019, 10.43
Hoval е водещ производител на ОВК оборудване. За своя клон в България, с офис в...
10 Октомври 2019, 14.51
На 8  октомври 2019 г.  в София, Бош - водещ световен доставчик на технологии и...
09 Октомври 2019, 15.47
•    След огромния успех през 2018, тази година състезанието осигурява...
Медийни партньори
VIP медиен партньор