Великият египетски музей в Гиза очарова в пустинята

(1 глас, средно 5.00 от 5)
wGEM01_Render-Translucent_Stone_Wall_Night_632x380
Теренът на Великия египетски музей в Гиза е разположен на първото пустинно плато между пирамидите и Кайро. Характерно за него е 50-метрова разлика във височините, образувана от река Нил, която си прокарва път през пустинята към Средиземно море. Това е даденост, която е оформила Египет в продължение на над 3 000 години.

Пирамидите са разположени в пустинята върху платото 2 км от терена на музея, докато самият музей ще се разполага както върху платото, така и върху долината.
Дизайнът на новия музей използва тази разлика във височините и образува по този начин нов „ръб” на платото - повърхност, определяна като „воал от полупрозрачен камък” , който се възприема различно през деня и през нощта.

wGEM05_Model_Above_01_624x380

Музеят е разположен между нивото на р.Нил и платото, но никога не надвишава височината на платото. На приземния етаж все едно си на нивото на р.Нил, а по-горе посетителят вече има фронтален поглед към пирамидите в далечината. Така с този съзнателно търсен наклон на музея, посетителят може да наблюдава обекти, които са много далеч едни от други и са скрити именно заради наклона на платото.

Великият египетски музей е замислен като серия от слоеве, при които човек се движи през външен двор с паметници, входно антре, което е сенчесто и огромно стълбище, което се изкачва на нивото на платото. Това е нивото, в което галериите са разположени, и в което посетителят за първи път вижда пирамидите, докато се намира в сградата на музея.

wGEM03_West_8_Shuttle_Bus_Route_grey_624x380

Той е проектиран като културен комплекс, посветен на египтологията и ще има 24 хил. кв.м. площ за постоянни експозиции, което съответства приблизително на четири футболни игрища. Освен това е предвиден Музей за деца, конферентни зали за различни събития, образователни семинари, Център за опазване на околната среда и много градинска площ.

wGEM09_Model_Site_13a_624x380

Колекциите на музея ще включват артефакти на Тутанкамон, които в момента са изложени в Египетския музей в Кайро, както и Музея на слънчевата лодка, който сега се намира до пирамидите.

Новият шедьовър на пустинята е дело на heneghan peng architects - архитектурно бюро, основано в Ню Йорк през 1999 година. Сред известните им проекти са мостовете на Централния парк на Лондонското олимпийско село през 2012 г., библиотека и Факултет по архитектура на Университета в Гринуич, и не на последно място, мост над река Рейн.

Автор: Светлана Желева

Сподели

Тагове: гиза | египетски музей

 

Новини

29 Май 2020, 10.34
Наградата Лайф Челиндж 2018 бе присъдена на архитектурния екип от Life Bonell i Gil &...
27 Май 2020, 15.40
СИНХРОН-С ООД разработи и внедри система за противопожарна защита на...
22 Април 2020, 13.31
Обичаш кварталния си магазин, цветарницата на ъгъла, няколко художествени...
Медийни партньори
VIP медиен партньор