Детска градина „Излез навън“

(0 гласа, средно 0 от 5)
Lusio_Detska_Gradina_01_dvor_632x400
Автор/Авторски колектив: арх. Мария Стайнова и арх. Виолетка Славова, арх. Красимир Крумов, арх. Деница Динчева, арх. Захари Мерджанов, арх. Иванка Иванова, арх. Даниела Славова, арх. Анета Славова

Конкурсен проект за нова сграда за детска градина в кв. Горна Баня, София. Посещението и проучването на терен на три различни детски градини за целите на конкурса потвърди, че най-любимият момент на децата в детската градина е времето, прекарано извън тях - навън, в игра. Ето защо този проект си поставя за цел да улесни това детско преживяване, както и да помогне на децата да отиват с желание и без страх в градината.
Lusio_Detska_Gradina_08_okolni_sgradi_624x412
Околни сгради

Иновативност
  • Откритието от проведеното задълбочено проучване на терен: децата не излизат навън достатъчно често, заради усложнения достъп до двора и позицията на филтърните помещения.
  • Иновиране на конкурсното задание - нова цел на проекта, която не е първоначално зададена: Как чрез дизайна на сградата да се увеличи максимално времето на децата навън, дори и при лошо време?
  • Разпределение с директен достъп на всички занимални до детските площадки са навън. Това улеснява възпитателите при извеждането на децата без страха да ги загубят, докато обикалят цялата сграда. 
  • Качване на спалните помещения на второ ниво, което въвежда нов тип ползване: когато не всички деца искат да спят, имат възможност за тихи игри на първи етаж, без да пречат на спящите на втория етаж деца.
  • Покрити дървени декове позволяват децата да си играят навън дори и при лошо време.
  • Анализ и подобряване на най-критичните моменти от детското преживяване на детската градина като институция: създаване на уют и стимулиране на любопитството още от входа, максимално много игра навън, възможност за тихи игри вместо сън следобед.

Lusio_Detska_Gradina_23_visual_sartze_sgrada_624x450

Функционалност
  • Нова функционална схема на излизане на децата в двора: филтъра за събличане и обличане на децата се позиционира в пряк контакт с двора, до занималнята (а не до нея), което улеснява бързото и лесно излизане навън, дори в мокрите сезони.
  • Подмяна на схемата “малко фоайе с коридори” чрез създаване на общо споделено пространство за игра и отдих (сърце), споделен кът за игра, салон за игра, който се отваря към общото пространства и служи за тържества и събрания и събития на кварталната общност.
  • Централно стимулиращо сетивата пространство решава проблема с адаптацията, както на деца, така и на родители и улеснява раздялата им - основен проблем на сградите детски градини.
  • Обзавеждането на централното пространство с меки люлки, батути и хълмчета спомага за развитието на психомоториката на децата. 
Lusio_Detska_Gradina_20_razrezi_624x450

Устойчивост
  • Дървена конструкция от панели (Cross Laminated Timber), произведени от сертифициран по произход и клас на носимоспособност дървен материал. Минимална употреба на бетон.
  • Екстензивен себумен зелен покрив на голяма площ, който изолира и намалява нуждата от климатизация и отопление с 30% спрямо стандартно изолиран плосък покрив.
  • Фотоволтаични панели, произвеждащи 100% от електричеството, нужно на сградата.
  • Покривни колектори за гореща вода.
  • Геотермална помпа, осигуряваща отопление, охлаждане и топла вода на сградата; затворена хоризонтална система въздух-вода, с включено водно подово отопление.
  • Система за събиране на дъждовната вода и употребата й за поливане на зелените площи.
  • Покривни прозорци за увеличаване на естествената светлина в помещенията.
  • Използване на покривните прозорци като клапи за стимулирането на естествена вентилация.
     
Lusio_Detska_Gradina_28_viz_vhod_624x400

Естетика
  • Умишлено надребняване на мащаба на сградата, за да се създаде близко до усещането за къща у децата. Фасадата от улицата е с височината на един етаж, за да намали усещането за плашеща, голяма институция и отчуждаване от домашната атмосфера.
  • Сградата “пълзи” надолу с терена - умишлено се цели силуетът да е занижен, в синхрон с естествения наклон на терена, за да се запази детския мащаб.
  • Умереното използване на цвят с цел ориентация - всяко дете знае кой цвят къщичка е неговата.
  • Единна цветова гама с цветове, близки до естествено срещащите се в природата; предимно успокояващи тонове, които да балансират естествената енергия на децата.
  • Силует на детската градина, съобразен със съществуващия силует на жилищната среда наоколо.
  • Използване на естествени материали в екстериора - дървената обшивка по фасадата създава още допълнителен уют в екстериора.
  • Естествени материали и в интериора - мебели от дърво, елементи от вълна и памук.

    Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2019" и бе номиниран в категория: "Обществени сгради". 
Сподели

Тагове: арх инова 2019 | детска градина | лусио архитекти

 
Уебсайт на автора: www.archinova.bg

Новини

27 Юли 2020, 14.54
Съвременните сгради се изграждат на принципите на устойчивото строителство,...
21 Юли 2020, 14.43
След проведена процедура за избор на изпълнител, Недвижими Имоти Дивелъпмънтс...
08 Юли 2020, 16.20
Специализираната изложба „Стройтех“ остава една от най-предпочитаните  от...
Медийни партньори
VIP медиен партньор