Многофамилна жилищна сграда в кв. "Бъкстон"

(1 глас, средно 5.00 от 5)
M_Nanova_17.5_Bakston_BUXTON_EX1-632465
Многофамилна жилищна сграда в кв. "Бъкстон"
Проектант: СТУДИО 17,5-М
Авторски колектив: арх. Милена Нанова,
Конструкции: инж. Антон Милчев, СИА ЕСБ

РЗП – 4 300 м2
Проект - 2018 г.

Проектът предвижда изграждане на многофамилна жилищна сграда на 6 етажа, с обекти за обществено обслужване в партерния етаж, подземен паркинг, технически и складови помещения в сутерена.

Сградата е разположена е в спокоен и богато озеленен жилищен квартал в южната част на София, с изглед към Витоша и Боянската река. Той се намира на границата между нискоетажно застрояване с еднофамилни къщи от юг и 8-етажни жилищни блокове от 70-те години на ХХ век от север. Напълно различна като мащаб и характер, жилищната среда и в двата съседни квартала е привлекателна с човешкия мащаб, интимитета на вътрешнокварталните пространства, с непосредствената връзка между сгради и околна среда.

M_Nanova_17.5_Bakston_BUXTON_EX2-624451

Архитектурната концепция търси да запази качеството на съществуващата жилищна среда и контакта с природата, като създава структурна решетка от плътни обеми и празни пространства. Ритмичното повторение, с разместване по етажите, подчертава индивидуалността на жилищните единици и намалява мащаба на масивния 6-етажен обем, без да нарушава целостта и спокойните му очертания.

Сградата включва апартаменти с различно разпределение и площ от 65 до 135 м2, предназначени да удовлетворят нуждите на различни по своя демографски и социален състав обитатели. На всеки типов етаж има по 6 двустайни, тристайни и четиристайни жилища, обслужвани от общо вертикално комуникационно ядро. По-малките апартаменти са едностранно ориентирани – на изток или на запад към улицата. Разпределението на големите жилища, разположени в южния край, позволява напречна вентилация и добро ослънчаване през целия ден. Дневният тракт във всички жилища е директно достъпен от входното пространство. Спалните са изолирани в по-спокойната част на жилището, със самостоятелни бани и дрешници. Жилищата имат тераси с изглед към Витоша или към вътрешнокварталното пространство. Предвидени са достатъчно на брой паркоместа за автомобили и велосипеди. В задната част на имота е обособена обща градина за обитателите на блока.

M_Nanova_17.5_Bakston_BUXTON_EX3-624450

В рамките на основната структура са създадени два вида типови етажи, които се редуват през един по вертикала. Това създава допълнително разнообразие от жилища, които се различават по броя и местоположението на терасите и позволява на бъдещите обитатели да индивидуализират своя избор. Последният терасовиден етаж има 3 апартамента с различни разпределения.

Разнообразието от жилищни единици е експонирано на фасадите. Непрекъснатата структура от шахматно разместени отвори обгръща цялата сграда. Контрастът между светла каменна облицовка и тъмна мазилка засилва експресивността на фасадната текстура. Дървените елементи - перголи, слънцезащити и декоративни решетки създават декоративни акценти.

M_Nanova_17.5_Bakston_BUXTON_EX4-624450
Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2019" в категория: "Многофамилни жилищни сгради".


Сподели

Тагове: арх инова 2019 | жилищна сграда | студио 17.5-м

 
Уебсайт на автора: www.studio17.info

Новини

03 Юни 2020, 13.45
Международен панаир Пловдив отново отваря врати, а първата стъпка на големия...
29 Май 2020, 10.34
Наградата Лайф Челиндж 2018 бе присъдена на архитектурния екип от Life Bonell i Gil &...
27 Май 2020, 15.40
СИНХРОН-С ООД разработи и внедри система за противопожарна защита на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор