Комплекс от еднофамилни къщи в Банско

(0 гласа, средно 0 от 5)
D_Zahariev_Bansko_1-632480
Комплекс от еднофамилни къщи в Банско
Проектант: ОРТО-ДИЗАЙН ЕООД
Автор: арх. Димитър Захариев

Теренът, на който се разполагат еднофамилните сгради е разположен в периферията на града, далеч от активната градска среда, местност "Герачни улици". Желанието на инвеститора бе да се проектира комплекс от къщи с цел обособяването на зона за крайградско обитаване, с оптимално оползотворяване на терена и постигане на максимално качество на ползването на сградите. Част от задачата бе ползването на традиционни за региона материали като камък и дърво, комбинирани по съвременен начин.

D_Zahariev_Bansko_2-02

Комплексът е проектиран с два типа къщи: голяма (тип А) - дневно пространство със зона за хранене на първи етаж, три спални помещения на втория етаж със санитарни възли за всяка; и малка (тип Б) – дневно пространство със зона за хранене на първи етаж; с две спални помещения на втори етаж. Те са обособени в шест групи, редово разположени с изложение югозапад-североизток. Три от тях съдържат по три къщи от тип А (Група 1, Група 2 и Група 4),  една – четири къщи от тип А (Група 3) и две с по две къщи от тип Б (Група 5 и Група 6).

D_Zahariev_Bansko_3-03

Първият етап на изпълнението на проекта е Група 1, състоящ се от три двуетажни къщи, ситуирани в източната част на имота. Входовете им са ориентирани от североизток, от където е и автомобилният достъп до имота. Предвидени са три паркоместа в рамките на имота, в непосредствена близост, източно от сградите.

На първия етаж  на кота +0,00 на всяка от жилищните сгради в групата има дневна, кухненски бокс и трапезария, организирани в едно общо пространство, преддверие и стълбище за втория етаж, складово помещение и тоалетна. Всяка от тях разполага с южна веранда на терена.

D_Zahariev_Bansko_6-06

На втория етаж на кота +3,00 има съответно по три спални, всяка със самостоятелна баня. Две от спалните са с югозападно изложение и имат достъп до обща тераса. Третата спалня е разположена на югоизток.

Конструкцията на сградата е стоманобетонна, с тухлени вътрешни и външни стени. Покривите са едноскатни, с дървена покривна конструкция и с покритие от двойнофалцована ламарина с полиестерно покритие. Дограмата на сградата е алуминиева, осигуряваща с големите си отвори максимален контакт с околната среда. Фасадите са оформени с каменна облицовка, дървена обшивка и мазилка.

D_Zahariev_Bansko_7-07

Комплексът е построен през 2016 г.
Възложител: Рейнбоу Дивелопмънт ООД

Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2019" в категория: Еднофамилни жилищни сгради.Сподели

Тагове: арх инова 2019 | къщи в банско | орто дизайн

 
Уебсайт на автора: www.archinova.bg

Новини

01 Декември 2020, 11.20
През 2020 година стартира Отворена покана за разработване на концепция за...
24 Ноември 2020, 10.41
За предотвратяване на възможни опити за влизане с взлом Hörmann вече предлага...
05 Ноември 2020, 16.34
Фондация „Карин дом” отваря процедура за избор на строителна компания за...
Медийни партньори
VIP медиен партньор