Виена развива концепцията "споделено градско местопребиваване"

(0 гласа, средно 0 от 5)
Snimka2_ZOOM_visual_project_gmbh-632481
Снимка: ©ZOOMVP

Виена строи екологично "село" в ценралната част на града за 4000 души.  Община Виена и ARE AustrianRealEstate започват строителството на нов жилищен квартал в трети виенски район. Проектът, наречен "Село в трети район", ще бъде завършен през 2026 год. и ще предостави устойчиво жизнено пространство на 4000 виенчани, съобщи  Ойроком-ПР София, част от мрежата за
международни връзки на Община Виена.

На площ от 11 хектара в централния виенски трети район ще бъдат построени 1900 нови апартаменти. Общината финансира изграждането на 800 жилища. Освен традиционните за Виена субсидирани апартаменти, там ще бъдат реализирани изключително достъпни социални жилища за самотни майки или бащи, а така също по-големи споделени апартаменти, предназначени за млади хора. Съжителството, наричано още „споделено градско местопребиваване", обикновено се отнася до апартаменти с общи кухни и дневни. Най-често от такива жилища се възползват млади хора, които търсят достъпна цена и едновременно с това добри условия на живот и добра компания.
 Snimka1_ZOOMVP-624478
Снимка: © 2021 ZOOMVP/ARTEC

Основната концепция на проекта е екологичното устойчиво строителство като отговор на климатичните промени. Озеленяването на фасади и покриви, регулирането на температурата на сградите, създаването на сянка и добра вентилация е една от основните цели при строителството на новите сгради в комплекса.
Снабдяването с енергия, което също е част от концепцията за устойчиво, конкурентоспособно и достъпно снабдяване с енергия, ще става от възобновяеми източници. Новият квартал ще бъде нещо като „лаборатория", в която ще се тестват различни мерки за борба с климатичните промени, които от своя страна ще се превърнат в стандарт за бъдещото строителство.
 Snimka3_Patricia_Bagienski-624453
Снимка: Patricia Bagienski

В бъдещото "Село в трети район" ще има много общи съоръжения и тераси, паркове, системи и вентилатори за водна мъгла, фитнес зали, спортни игрища за всички възрасти и зони за домашни любимци. За да се улесни животът на бъдещите новодомци, в комплекса ще има и детска градина, а така също и различни социални институции, магазини и ресторанти. Новият комплекс се намира в близост до централната железопътна гара и двореца Белведере.
 
"В непосредствена близост до "Селото в трети район" се намира и най-голямото пасивно селище в Европа със 700 субсидирани апартамента, което е построено през 2007 г. Новият квартал е логичното продължение по пътя на устойчивото и достъпно жилищно строителство", заяви кметът на Виена Михаел Лудвиг.


Сподели

Тагове: виена | възобновяеми източници | село в трети район

 

Новини

22 Май 2023, 10.25
Посетители на Българския павилион.     Източник: www.kab.bgБългарският...
18 Май 2023, 14.01
На 18 май стартира десетото юбилейно издание на ARCHINOVA ARCHITECTURE AWARDS 2023 под мотото...
04 Май 2023, 10.37
Рекорден брой делегати участваха в 22-то Общо събрание на Камарата на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор