A3 – замислена като актуална, контекстуална и авангардна

(5 гласа, средно 5.00 от 5)
6

Обект: A3 - Advanced Architecture Apartments - жилищна сграда на бул. „България“, гр. София
Клиент: Sofbuild 
Конструкции: АЕС ЕООД  

Предпоставки, местоположение, идея на А3 
A3 - Advanced Architecture Apartments е поредният обект на инвеститора Sofbuild, създал няколко запомнящи се сгради през последното десетилетие. Проектът за всяка от тях е избран вследствие на вътрешен конкурс на който са поканени изявени архитекти, затова авторите им са различни според мястото и задачата. В конкретния случай определената жилищна функция, дългият парцел и височината до 18 етажа дават възможност да се създаде най-голямата по разгъната площ жилищна сграда в столицата (31 218 кв. м), както и отговорността да се овладее този значителен обем с подходящите средства. 

Проектът на архитектурното бюро STARH за А3 е предпочетен поради неговите преимущества. Варненското бюро, ръководено от архитект Светослав Станиславов, остава вярно на своя стил – да бъде вярно на модернизма, но и да доразвива и разнообразява неговия език в новата технологична, забързана епоха. От тези общи позиции, архитектите анализират мястото, което изисква по-специално отношение за да бъде успешно усвоено. Усилията им са увенчани с вдъхновено изведените обеми от характеристиките на самия терен.
Situacia
А3 е вълнуваща жилищна сграда хармонично вписана в конкретната среда на една от най-развиващите се зони на гр.София – бул. „България”. Мястото, отредено за А3, се намира на граничната зона, в която градът и планината се преливат един в друг. Тук, където линиите и ясните граници се размиват в плавни и меки форми, съществува възможността всеки сам да реши как да възприема формата и пространството. Двете отправни точки - планината и градът определят цялостната архитектурна идея. Като се съобразяват с близостта на планината, която тук сякаш може да се докосне с ръка и комбинирайки двата силни елемента, STARH създават вълнуваща динамична сграда, при това с добре изведена функция. 
Отговаряйки на предизвикателства, те дават своя многозначителен отговор - А3 е замислена да бъде актуална, контекстуална и авангардна. 

Функционалната основа на дизайна.
Създаването на А3 се извършва отвътре - навън, тоест дизайна следва функцията, какъвто е подходът в основата на правилно проектираните жилищни сгради. Следвайки най-добрите традиции на модернизма и секционния модел за мащабно високо жилищно строителство от края на 20 век, е предложена благоприятната функционална схема. Тя не допуска компромиси с удобството, качеството, нито с чистото провеждане на идеята. От една страна функционалната схема е съобразена с програмата на инвеститора и характеристиките на градския живот в началото на 21-ви век, а от друга, въплъщава по-висока степен на организация чрез която може да се изрази нова идея. В план ясно се четат правилни, ортогонални форми. Преобладават общи дневни пространства, доставящи комфорт на обитаване и гъвкавост при организация на интериорното пространство. 

Конкретното решение разделя дългата над сто метра сграда на пет тела, всяко със собствена вертикална комуникация. Две от тях съдържат по два апартамента на етаж, а останалите имат по три жилища. Сравнително малкият брой апартаменти на етажа повишава усещането за луксозно обитаване близо до индивидуалното жилище. Намалените общи части до 11 % осигуряват повече лично пространство. Постигнати са добри технико-икономически показатели за 158 апартамента с отлична функция и благоприятно изложение. Намерен е точният баланс между площта на апартаментите, съобразен с броя спални (една, две или три) и размера на санитарните и складови помещения.

Всички дневни пространства са ориентирани на изток-югоизток с богато остъклени фасади. Освен прекрасните гледки към планината Витоша и градския силует, те са оптимално осветени без опасност от пре-ослънчаване. Едно-пространствената дневна с кът за сядане, трапезария и кухня на достатъчна площ предполага възможности за индивидуални решения и детайлиране. Това се отнася в най-голяма степен за апартаментите в секции А и Б, където дневната част е разположена в две оси по дължина на фасадата. Партерният етаж е предвиден за търговски площи с големина 50-100 кв.м. Паркирането е обезпечено в двете подземни нива, което освобождава терена за озеленяване и рекреация в спокойната от активно движение западна посока.
5-3
Обемно изграждане.
Обособените в план секции са основата на петте обема свързани в общ ансамбъл, определящ крайния ù силует. Всеки от тях е очертан с меки форми, като е оставена свободата да се асоциират съобразно въображението на наблюдателя като: пет планински върха; силует на семейство с три деца; морените на Витоша или нещо друго. По-дълбокият замисъл на идеята е да се преодолее отчуждението на архитектурата от субекта (ползвателя), като стимулира съпричастност със сградата и загубеното желание да съпреживяваме ново-изградената жизнената среда. Характерната за класическите градове способност - да вдъхновяват и подтикват към съзидателност, е постигната с нови средства. Дизайнът на А3 съчетава в себе си строгата елегантност на остъклената фасада с меки органични форми. Освен това, сградата се възприема еднакво добре като цялостен силует от различните ракурси. 
9
Детайли и материали: Решението на силуета е обезпечено от съвременно и прецизно детайлиране на остъклената фасадна плоскост, обрамчена с плътен заоблен контур и Г образно подчертаване на балконите пред стъклото. Тази форма на балконите оживява строгостта на фасадата още веднъж, но не като стерилен техничен елемент, а по-скоро като пърхащи крила на птици гравирани върху фасадата. 
Усещането за елегантен ред се създава от формата и се подчертава от предвидените фасадни материали - стъкло и Fiber C: Стъклото създава единната плоскост на фасадата към булеварда. То е прозрачно или графитен Lacobel;
8
Балконският детайл съчетава двата елемента - плътния ъгъл, постигнат чрез обединяването на пода с едната станица, със стъклен парапет на останалата част; Fiber C е избран за плътния обрамчващ контур. Той е иновативен, високотехнологичен материал. Представлява стъклофибърен бетон, който дава неограничени възможности и точност при формоването на прави и огънати повърхности, както и богата цветова гама. Освен естетика и функционалност, предвидените материали осигуряват дълговечност и лесна поддръжка на сградата във времето.
IMG_1892
Конструктивно решение.
A3 е проектирана с монолитна стоманобетонна конструкция съгласно най-съвременните европейски строителни нормативи ЕВРОКОД. Използването на високоякостни бетони клас C30/37 и армировъчна стомана клас B500 се налага за осигуряване на максимално добри качествени показатели на конструкцията – висока якост и ниска деформации. Фундирането на сградата с обща фундаментна плоча с дебелина 1.40 м. гарантира, че няма да се получат дефекти в стени, подове и тавани от неравномерни слягане на земната основа. Етажните плочи с дебелина 25 см, осигуряват добра шумо-изолация между отделните етажи. Колоните са разпределени така, че да попадат предимно  в носещите стени между отделните апартаменти, което дава възможност за свободна архитектурна планировка на помещенията.
IMG_1902
Липсата на деформационни фуги между отделните секции осигурява тяхна съвместна съпротива при сеизмични въздействия. Това е най-съвременната тенденция в сеизмично проектиране на големи сгради. Преимуществата на конструкцията в сеизмично отношение са уникални. Според конструктора инж. Илия Алашки, А3 е достатъчно устойчива и при най-силното възможно земетресение, като не се очакват напуквания по стени, подове и тавани. 
Сградата А3  е в начален строеж, но заедно с нейното изграждане ще се усилва и нашето нетърпени да я видим в завършен вид, защото заявката на STARH за създаване на нещо стойностно вече е направена. Пожелаваме ù успешно изграждане, от което силно се нуждае нашата мащабна жилищна архитектура.

A3-logo_02
Обект: A3 Advanced Architecture Apartments
Жилищна сграда на бул. „България“, гр. София
Автор: STARH 
Конструкции: АЕС ЕООД,  инж. Илия Алашки
Клиент: Sofbuild, www.sofbuild.com  
Година на проектиране: 2014, Победител в архитектурен конкурс на Възложителя

Технико- икономически показатели:
Площ УПИ: 6 684 кв.м
Плътност на застрояване: 24,5%
Кинт: 3,48
Озеленяване: 42%
ЗП: 1 576кв.м
РЗП: 31 218 кв.м
Апартаменти: 158 броя

Проектът участва в годишния архитектурен конкурс Арх Инова 2016 в категория: Многофамилни жилищни сгради.

Автор на текста: арх. Анета Трифонова
A3_plan_8_etaj
A3_plan_8_etaj_vh_B
Vtori_podzemen_etaj


 
Сподели

Тагове: a3 жилищна сграда | sofbuild | starh

 
Уебсайт на автора: www.starh.bg

Новини

20 Май 2019, 10.38
На 15 май в София в шоурум The Bathroom беше открита изложба с реализирани проекти...
15 Май 2019, 12.09
Tретото издание на SHARE Sofia ще се проведе на 30 май 2019г. Заповядайте в НДК–...
14 Май 2019, 13.52
След придобиването преди една година на мажоритарен дял от NCL Wintech –...
Медийни партньори
VIP медиен партньор