Клуб за водни спортове - малка крачка в правилната посока

(1 глас, средно 5.00 от 5)

254c3cc689d37ef922f441ddb45ea59f-632478
КЛУБ ЗА ВОДНИ СПОРТОВЕ
Проектант: "АРХИТЕКТУРНО СТУДИО ДИАГОНАЛИ", арх. Николай Давидков, арх. Петър Бубев, инж. Асен Страшимиров

„Обживяването“ на район „Панчарево“ и територията около едноименното езеро е дългогодишна мисия на Архитектурно студио „Диагонали". Любовта към това природно и архитектурно богатство архитект Николай Давидков успява да вдъхне и на своите студенти. Запазването и възстановяването на облика на езерото, възвръщането на предишната му слава, години наред подхранва творческите търсения на т.нар. „архитектурна работилница”. Дейностите датират далеч назад, свързани с проучване и ландшафтно планиране на зоната около „Панчаревското езеро“ и разработването на цялостната концепция за съхраняването и развитието на района, и ние сме свидетели на последвалите резултати.

Едва ли има столичанин, който да не е свързан сантиментално с езерото и природните дадености около него. Незаслуженото забвение, довело до видими, физически белези на разруха върху съоръжението и прилежащите към него обекти, обаче се превръщат в своеобразен феномен. Цялата тази енергия, която се генерира от носталгия се превръща в обединяваща интереси и усилия, а въздишките по слънчевото минало, запечатано на фотоси, пораждат желание за връщане на комплекса към нов живот.

a2ef42512361fc8e0b47f60c3f4f507d-624480
Част от тази положителна вълна откриваме близо до езерото, в обширен имот, потънал в обилна зеленина и с излаз към река „Искър“. Сградата по проект на Архитектурно студио „Диагонали" е построена през 2020 г., за да подпомага дейността на малък клуб за водни спортове и рекреация. Цялостното отношение към природните дадености на района е водещият мотив за щадящото ситуиране както и елегантното вписване на силуета така, че да не спира погледа на минувачите към горския масив и реката.

Целият проект е обмислен и осъществен на базата на устойчиви прийоми с оптимално усвояване на теренните дадености и влагане обратно на „отпадналите“ от строителните процеси естествени материали. Идеята е за изграждане на обект, който не засяга по никакъв начин хармонията на средата, а представлява нейно максимално добро допълнение в услуга на спорта и рекреацията. Всички необходими по заданието функции и обеми са реализирани в рамките на един етаж. Там са поместени три самостоятелни помещения - хале за съхранение и подръжка на плавателните съдове и инвентар, съблекални със санитарен възел и зала за почивка с кухненска зона за приготвяне на храна и складиране на провизии.

45d199eb553dcc476d905576475b74c4-624478

Изходната концепция е заложена за постройка с оптимална функционалност, която лесно да се адаптира към околното пространство, без да нарушава облика на естествената среда. Поради тази причина конструкцията е поставена в най-ниската точка на терена и непосредствено до брегоукрепващата дига. Oбемно-пространствената структура е изградена чрез равномерна сглобяема стоманена носеща конструкция и ограждащи елементи, изпълнени чрез послоен монтаж. По този начин тя може лесно и бързо да се трансформира в различна конфигурация или, ако се наложи да се премахне с минимални усилия и строителни отпадъци.

9b13de9df7fcfbc50a2a2589220c9d9a-624483

Проектът обхваща и укрепването на съществуващата дига чрез габиони и стоманени пилоти. Фундирането на сградата е чрез единични стоманобетонни стъпки, положени върху уплътнения терен. След това те са засипани с изкопаната от мястото баластра, а с предварително отнетия и депониран в имота, хумусен слой е изпълнена окончателната вертикална планировка.

913275fc4addc67b7398265f28ee9419-2904325b0196a19549abc376b44e00bbdad7e7-290433


Архитектурниият облик, дължи голяма част от общото си въздействие на силуета, съставляващ технологичното продължение на конструктивния скелет и ограждащите елементи. Като допълнение, завършекът с фасадната дъсчена обшивка равномерно покрива всички плътни участъци на външните стени и подовете. Архитектите се спират на жълтия цвят за подовата настилка в съблекалните и залата, докато подът на халето е решен с трамбован чакъл, който успешно дренира водата, изтичаща от плавателните съдове. Мащабните плъзгащи витрини създават плавно, естествено преливане на вътрешните пространства навън, а при хубаво време халето и залата се отварят напълно към двора, с което допълнително се засилва усещането за свързаност с природата.

64824174e437f46dee6afc5983dd90f2-624442

Ландшафтното оформление следва същите отправни точки за максимална принадлежност към околните пространства. Пред постройката е реализиран понижен двор, насипан с чакъл, който плавно прелива към останалата част на имота. Околното пространство е оставено свободно, с перспективата постепенно във времето да бъдат добавяни нови разнообразни възможности за спорт и рекреация сред природата. От друга страна мястото за подобни дейности в близост до границата на горския масив съвсем преднамерено е ограничено, с презумпция опазването на естествения природен контур, където дори малките, диворастящи храсти остават непокътнати.

4ba503d531afdbb6b771a70efa4d4f13-624480

Сградата функционира на клубен принцип, но е отворена и за широк обществен достъп. Условията на обширното околно пространство дават възможност за организиране широк спектър от дейности на открито, спортни и образователни хепънинги. Прекрасна гледка към околните пространства се разкрива от покривната тераса, играеща ролята и на изгледна площадка с широк подход и плавно сълбище, която е още едно чудесно допълнение към различните събития.

Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди Арх Инова 2021" като спечели Наградата в категория: "Реализации - Обществени, индустриални сгради и хотели".

b9745c9ca6f8a9febefd4b62d596ce2c-622501

Подизпълнители:


biopdes.com--150x70


 
Стоманени конструкции и довършителни работи:
Био ПИ ДИ ЕС Инженеринг ЕООД
На този обект фирма Био ПИ ДИ ЕС Инженеринг ЕООД е извършила изграждането на стоманените конструкции, както и редица довършителни работи. Фирмата е специализирана и в изграждането на големи инфраструктурни обекти и водни съоръжения. Голяма част от портфолиото на фирмата са проектирането и изграждането на електрически инсталации и централи от Възобновяеми Енергийни Източници, проектиране на Кабелни линии и Разпределителни Уредби за Ниско и Средно напрежение, Улично Осветление и светофари и др.

Технически характеристики:
Проект - 2019 г.
Реализация - 2020 г.
Застроена площ - 107 м²
Площ на имота - 6225 м²




Сподели

Тагове: арх инова 2021 | клуб за водни спортове | студио диагонали

 

Новини

21 Януари 2022, 11.46
Проекти на студенти, завършили специалност „Архитектура" на Варненския...
19 Януари 2022, 15.41
Разработен е предварителен проект на кодекс, който да обедини ключовите...
22 Декември 2021, 12.02
Професионалната платформа за интериорен дизайн и архитектура - Dibla, съвместно...
Медийни партньори
VIP медиен партньор