“Трикуетра” Варна – на кръстопътя на епохите

(1 глас, средно 5.00 от 5)

fce57a3d3a4867e40122babfe6c729ee-632x479
Естетизация на ул.“Михаил Колони“ и площад „Екзарх Йосиф“, град Варна
Проектант: арх. Жулиан Начев, Начев студио, www.nachev.com

Едва ли вървейки по днешните улици в съвременните градове, се запитваме често върху какво стъпват краката ни. Пластовете история остават неразказани и скрити от очите с изключение на малкото възстановени експозиции от миналото. И все пак, не всичко е изгубено и днес сме свидетели как останките от древни времена „пробиват“ пътя си към нас, неочаквано и в нова форма.

Един проект за модернизация на две улици и малък площад в центъра на Варна, излиза извън границите на обичайната реконструкция и подмяна на компрометирани настилки и съоръжения. И ако се потопим още малко в детайлите, неусетно преминаваме границата настояще и минало, за да се озовем пред прага на хилядолетната история, случвала се точно тук далеч преди нас.

5776826615f42a8069d0b48d1b0df0d9-624470
Задачата е формулирана като „Благоустрояване на междублокови пространства в район „Одесос“2, за улица “Михаил Колони“ с интегриране на велоалея и модернизация на площад „Екзарх Йосиф“. Сформира се сърцат екип с водещ проектант арх. Жулиан Начев, арх. В.Попов (консултант), арх. К. Димов, арх. М. Петрова, арх. И. Русанова, Християн Облаков (консултант/краевед), Милен Маринов (художник/реставратор).

Те се изправят пред сложен кръстопът - от една страна се поставят чисто техническите проблеми, които трябва да бъдат преодолени с бъдещия проект, от друга страна никой от авторите не би допуснал историята на това място да бъде безвъзвратно погълната от щрихите на новото време. А на отсрещната страна за баланс застава заделеният бюджет, който да послужи за реализацията. Проектът е разработен с търсене на оптимален синхрон между нови функции и необходимости с традиционни дадености. Демонстрирано е уважение към предходните творци назад във времето, които са оставили своя отпечатък в тази микро-територия.

6cab1000f06fab0d6fa2610936a44828-624483

И така достигаме до началото, възелът, от който се разплита идеята на целия проект „трикуетра“. Малко предистория. Основното предизвикателство още в проектната фаза било свързано с очакванията, че в зоната на площада, ще бъдат разкрити останки от късноримската крепостна стена на “Одесос”. След проведените археологически разкопки и последвалия оглед, от комисия от „НИНКН“ се взима решение находките да се експонират по подходящ начин. И тук се заражда една красива идея за нестандартно „включване“ на археологическите ценности под специален „похлупак“ - конструкция от бронирано стъкло и кортен стомана. Конструкцията е обмисляна много детайлно, като в нея са преплетени и технологии, и естетика, модерна визия и загадъчна символика. За да изпълнява безупречно функцията си, съоръжението е снабдено с вентилационна система, която всмуква свеж въздух от гърба на указателната табела и обдухва стъклата от вътрешната им страна, за да се избегне запотяване на стъклата през студените месеци.

58bf51682d82e50f9a9d9baec3e29d6c-624445

Но на цялото това творение е вдъхнат живот, най-вече чрез интересна форма - триъгълник със заоблени върхове, създаден от пресичането на три взаимосвързани арки. В конкретния случай формата не е поднесена директно в пълния ѝ вид, тя е пресъздадена в триизмерен план, една част остава над повърхността на настилката, напомняща водно огледало, навътре към подземната кухина се обособява обем с реставрираната част от стената, а последната завършваща част е единствено маркирана като контур в настилката. По този начин авторите поставят отворена загадка към минувачите, сами да разкрият подробностите. А древният символ, залегнал във формата, е свързан с множество тълкувания и превъплъщения. Авторите го поставят в основата на мястото на днешния площад „Екзарх Йосиф“, но същевременно пресечна точка на три махали, там където някога е бил цветният пазар „Ченгене“ и е царяло небивало оживление, където са се зародили първите клиники, а още по-назад ...там където някога се е простирала Северната Римска стена...

db31083c5d0a4fa52804d0658f56db99-624483

И не случайно фокусната точка на проекта въздейства и с асоциацията за „око“, видимо от птичи поглед, това е символ на взаимосвързаността, на безкрайната приемственост – възелът на троицата или келтският възел. Много са посланията, залегнали зад това изображение през вековете, но всяко едно от тях съдържа идеята за обединеност.  Погледът „през времето“, който разкрива под нивото на терена, през специално създадената под наклон конструкция, останките от късно-римска стена и османски път, е също толкова обединяващ хората днес и предците им, вървели по този път...Тук се събужда интересът, отваря се „книгата“ в търсене на отговори и накрая остава онова чувство на приемственост, което трудно се поддържа в темпото на днешния ден. Това отворено, ново пространство посреща всеки, решил да се докосне до корените на земите, в които е роден, а оттам си тръгва с повече познание и с повече обич към произхода си.

9_arch_Nachev_624x483

Ето така е белязана една историческа находка със знаците на модерната архитектура, атракция достатъчно силна и експресивна, за да привлече вниманието на минувачите, но и също толкова въздействаща чрез съдържанието си, за да остави траен спомен у тях. Истинска радост за окото са младите хора,  скупчени над реликвата, снимащи и четящи редовете история, изписани върху разяснителната табела.

6-arch_Nachev_624x440

Новият облик на площада запазва концепцията за съществуващата чешмичка, която обаче, придобива съвсем различна визия. Тя е изместена встрани от пешеходния трафик и е изцяло обновена - чешма за питейна вода с бутони за активация на земята, ведно с водна атракция – малко водно огледало и завеса. По този начин е постигнато увеличено пешеходно пространство, чрез премахване на асфалта и паркоместата. Дадена е възможност за краткосрочно паркиране като на места върху тротоара са оформени с допълнителни бордюри и „джобове“ за автомобилите в района на училището.

2_2_arch_Nachev_predi-sled_624x483

Проектът обръща нещата - за отрицателно време районът се превръща от малко междублоково пространство с множество паркирали автомобили в оживена и любима пешеходна зона с ведро оформление и приятни кътове за почивка. Концепцията съчетава рационални решения с разумно вместване в бюджета и оригинално позиционирани места за сядане, зелени пространства и водни ефекти.

Важен момент е стиловото интегриране на благоустроената зона с останалото заобикалящо я пространство, така че да бъде едновременно модерно, но и да не стои като красива „кръпка“. За тази цел зоната е разработена в характерните за тази част на града цветове, подборът на материали и осветителни тела също е в унисон с останалата пешеходна зона. Използван е рециклиран паваж, изваден от старите Варненски улици.

360b7c599321dafc73b315e4fadb6bec-624482

За да се постигне максимален ефект в рамките на зададения бюджет, авторите разработват два синхронични типа трактовки на зоната, спрямо вложените материали. По-луксозната част е покрита с клинкерни павета, бордюри и кашпи от високоякостен бял бетон, а за другата част е използван по-икономичен вариант - само с бетонови павета и двупосочна велоалея, върху съществуващото асфалтово пътно платно.

Клинкерните павета осигуряват красота и издръжливост, имат многократна употреба и лесно полагане. Някои критерии и изисквания правят клинкерните павета по-подходящи, не само заради натуралните им цветове, които не избледняват, нито се променят, независимо от метеорологичните условия или експлоатация спрямо другите видове павета, но и с най-добрия аргумент, че благодарение на свойствата си остаряват с благородство през дългия си живот. В резултат на своите огромни технически и естетически възможности, клинкерните павета трансформират всяко пространство, изпълвайки го с характерен рисунък и естествени, топли цветове, за много, много години експлоатация.

Системата ACO SlotDrain е идеална за преход между две различни настилки, дискретно подчертавайки архитектурната линия. Изискването на проектанта за незабележимо и ненатрапчиво линейно отводняване  е решено със слотовите решетки, формиращи чиста, незабележима линия в настилката с един, два или три отвора. Хидравличният капацитет е гарантиран с помощта на различни сечения на долната част на линейния отводнител.


7a495b1e3c6d60b07fa5f2b905e80b0e-624530

В дизайнът на пространството е залегнала овалната форма без остри ръбове, също и за специално проектираните и изработени от бетон с висока плътност овални кашпи и бордюри, които да изграждат зелени острови. По този интелигентен и красив начин е решен проблемът с повдигнатите, прораснали над нивото на тротоара корени на дърветата и е съхранена съществуващата едроразмерна растителност. Кашпите предоставят и удобно място за временно сядане.

c82b662c7bfe3cefbc6c5b80184ae2a7-624483

Зоната е третирана с оглед на подобрен достъп и безопасност на преминаващите хора и велосипедисти. За максимален комфорт реконструкцията въвежда уравнено ниво, без слизания и качвания в кръстовищата и еднопосочна кръгова велоалея, свързваща двете двупосочни велоалеи от велопаркинга пред училището до бул.“Приморски". Реализирано е стесняване на платната и добавяне на 10 нови повдигнати пешеходни пътеки, което води до намаляване на скоростта на автомобилния трафик в зоната. За облагородяването на пространството определено важна роля имат и завишаването на обема на зелените площи, естетическите решения за отводняване и покриване на инсталационните ревизионни отвори.

Безопасността на преминаване гарантират и капаците за достъп с вграждане на настилка ACO Uniface Covers, съобразени със съответния клас на натоварване. Дискретността на системата, от своя страна, е идеално съвместима с различните типове настилки, заложени в проекта, без визуално прекъсване на повърхността, дори при наличието на множество капаци за достъп в пешеходната зона. Комфортът на зоната се гарантира с наличието на гумени уплътнения, гарантиращи водоплътност и предпазващи от миризми.

11_arch_Nachev_624x479

Подизпълнители и доставчици:

Монтаж на бронирани стъкла: Полиринг ЕООД

Полиринг ЕООД  работи в областта на проектиране, производство, доставка и монтаж  на изделия от плоско  строително стъкло при  довършителни строителни и ремонтни дейности  на жилищни сгради и такива за обществено ползване. Опитът от над 20 години в страната и чужбина - Италия, Франция, Австрия и др. ни кара да търсим  предизвикателства в нестандартни проекти. Тежест от над 1300 килограма на всеки от елементите, дебелина от над 30 мм на стъклото, хоризонтален монтаж, специфична форма и изключително висока отговорност, заради стойността и спецификата на местонахождението на обекта – това е професионално предизвикателство. Стъклата са монтирани върху метална конструкция, закрепени само по периферията. За отделяне на двата материала са използвани подложки, лепила и силикони с висока трайност при външни условия. Повече за проектите и продуктите на Полиринг ЕООД ще откриете на www.poliring.net

921efeb5651e5bd860d3af7d030ee76b-624470Стоманена облицовка Cor-ten: ЧЗПСМ ООД, Добрич
Предизвикателството пред нас в този проект беше решението на  проектантския екип да се работи с материала cor-ten (кортен). Все още непознат за нашата страна, а с големи възможности при работа с него и  вложен в изделия. В нашия случай има следните предимства:
- нормално конструктивно поведение;
- непроменяем в годините цвят, който не се нуждае от никаква поддръжка;
-изключително благодатен от дизайнерска гледна точка.
За да запазим цветовата гама се наложи да покрием нитовите съединения във вакуум камера с разпрашен титанов нитрид.
Повече за дейността на
ЧЗПСМ ООД можете да разберете на тел.+359 896677999, email: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

effb78cac904a559bdea5b02715749a3-624481

Клинкерни павета: МАЛПЕСА серамика
Възможностите за дизайн с този материал са безкрайни. Голямото разнообразие от цветове и формати, както и множеството аранжировки при полагането, превръща клинкерното паве в материал, който перфектно съчетава технически и естетически преимущества. Клинкерните павета поддържат своята естествена красота през годините, тъй като широката им гама от цветове остава непроменена. Техническите характеристики на клинкерната настилка създава удобно пространство за ходене и движение. Съставът на клинкерното паве потиска шума от автомобилния трафик. Всяка клинкерна настилка може да бъде адаптирана по атрактивен и функционален начин. Не маловажен е и фактът, че клинкерните павета произведени от МАЛПЕСА серамика имат 50 годишна гаранция. Представителят за Балканите на Малпеса серамика е фирма БДК-М ЕООД.
За контакти: www.klinkerbg.com   e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.    тел. 0899 423 379


c9be9e7be86a58b0aaa3ccc79822bfcc-710530-624x466
Двойно слотово отводняване: ACO – Строителни елементи ЕООД

4PLA3458-624480
Проектът е победител в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди ARCHINOVA 2021" в категория: "Реализации и проекти за урбанизация-градска среда, паркове и др."


68b2957346a659bf548079e1de33908b-800530
e05a24f62f0d64c418dfef10f1155b56-800550

Сподели

Тагове: арх инова 2021 | арх. жулиан начев | благоустройство

 

Новини

01 Декември 2022, 17.55
Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява МРРБ да промени в кратки...
01 Декември 2022, 16.44
Заповядайте на 13 декември 2022 год. от 14:00 часа в Аула Максима на УАСГ София....
24 Ноември 2022, 16.15
Г-жа Татяна Карабоикова,  г-жа Джузепина Дзара - посланик на Италия в...
Медийни партньори
VIP медиен партньор