Конгресен център и хотелски комплекс „Конго Кинтеле“ - в пълна хармония с контекста

(0 гласа, средно 0 от 5)
01._Avci_Architects_Kintele_Congress_Centre_Large_01
Име на проекта: Конгресен център Конго Кинтеле
Архитект: Avcı Architects
Интериор: Avcı Architects
Местоположение на проекта: Конго, Бразавил
Обща площ на проекта: 75 000 кв.м.
Фотокредит: Emre Dorter

02._Avci_Architects_Kintele_Hotel-Courtyard_Large_02

Конгресният център и курортният хотел „Конго Кинтеле“ (KCC), които бяха  номинирани за наградите WAF 2018, са проектирани от архитектурно бюро Avcı Architects с офиси в Лондон и Истанбул. Сградите се намират в новоразвиващ се район в Бразавил и ще бъдат домакин за провеждане на срещи на върха на Африканския съюз. Сградният комплекс е в пълна хармония с географския, климатичен и културен контекст, покривайки критериите за устойчиво развитие, които Avcı Architects поставят като основополагаща точка във всички свои проекти.

Конгресният център и курортният хотел „Конго Кинтеле“ (KCC)
се намират в новоразвиващ се район в Бразавил, на север от новия Олимпийски център. От южната  страна на сградата се разкрива панорамна гледка към река Конго, а от север – залесен и незастроен пейзаж. Топографията на обекта представлява долина, издълбана от голямата река Конго, която създава остров M'Bamaou на преден план, като сградите се намират успоредно на контурите на тази долина, спускащи се към реката.

09._Avci_Architects_Kintele_Arcade_Large_06

Позиционирането на сградите на Конгресния център „Конго Кинтеле“ до голяма степен е продиктувано от тази топография. Целта е да бъде сведено до минимум прекомерното разкопаване на земята, заради обекта. По-големите обекти като: Конгресната зала с 1500 места; Президентската зала за 300 души; Банкетната зала с 1000 места и Общественият площад за 1000 души са решени последователно в една линия, като за разделяне помежду им служат вътрешни дворове. Всички те имат подход откъм обществената ограждаща колонада, която свързва всички тези елементи. Хотелът е разположен на 5 метра над тази обща алея със свободен достъп,  за да даде оптимална гледка към реката, като същевременно рамкира публично/частно диференциране на функциите  на сградата. По този начин формата на конгресния център на Конго Кинтеле се вписва в пейзажа без да закрива ненужно околното пространство с преоразмерен обем, и същевременно осигурява красива гледка към река Конго от всички хотелски стаи.

11._Avci_Architects_Kintele_Congress_Centre_Large_07

350-метровата колонада също действа като линейно обществено пространство. Тя предпазва хората от постоянно присъстващия дъжд, типичен за тази част на света през по-голямата част от годината. Двата края на колонадата същевременно  действат и като обществени входове към целия комплекс. Прикрепени към тази обществена колонада са Прес - Центъра към Западната порта и Музеят до Източната порта. В този край Музеят съставлява южния край на Пиацата, докато магазините и отвореният за външни посетители ресторант, оформят северната и източната рамка на Пиацата. Това открито пространство също е защитено  от дъжда, посредством квадратен отвор върху навеса, който събира дъждовната вода и я спуска към плитък вътрешен басейн.

08._Avci_Architects_Kintele_Piazza_Larg-500572
Квадратен отвор в покрива  позволява на дъжда да пада в центъра на плитък басейн.

Връзка с климата
Поне 6 месеца в годината валежите са постоянно присъстващ климатичен феномен в Конго, което определя начина, по който хората си взаимодействат в общественото пространство. Затова в този смисъл бяха положени големи усилия да се подслонят хората, докато са навън на открито, но същевременно без това да ги отдалечава от природата по време на дъжд, тъй като докато вали, все още е много топло и влажно. Ето защо, както е важно да се подслоняват хората от дъжда, важно е също така да се позволи на въздуха да циркулира и охлажда полузакритите пространства. Наличието на вода също би следвало да се подчертае, чрез спускането й от покривите тя да се вижда и чува, докато достигне земята и запълни откритите басейни, които поемат преливането от големи покривни площи, като се използват гаргойли (водоливници) и водопади.

Гаргойлите представляват каменни декоративни скулптури за отвеждане на вода, с гротескно изображение на фантастични същества, обикновено в стил готика, като  предназначението им не е толкова декоративно, колкото да отвеждат водата далеч от сградата.

12._Avci_Architects_Kintele_Congress_Centre_Large_08

Друг аспект на местния тропически климат е наличието на постоянно висока влажност. Това  създава трудности при използването само на естествената вентилация, като начин за минимизиране на консумацията на енергия. Поради това използването на климатизация на обществени пространства е от съществено значение за постигане на приемливи съвременни стандарти на комфорт. Основната цел на екипа на Avcı Architects в този случай е да бъдат сведени до минимум ресурсите за охлаждане, като се намали проникването на слънчева светлина върху откритите стъклени фасади. По този начин остъкляването винаги е изведено на фасадата на север (в случая северната фасада е тази, върху която попада високото обедното слънце, поради географската ширина под Екватора),  и докато ниското слънчево огряване от изток и запад се свежда до минимум от вертикални засенчващи елементи и перфорирани метални паравани.

04._Avci_Architects_Kintele_Congress_Centre_Large_03

Използването на материали в Курортния хотел и Конгресния център „Конго Кинтеле“ бе до голяма степен продиктувано от изискването за бързина на строителството и наличието на съвременни строителни и облицовъчни материали, каквито в Република Конго не съществуват. Затова, въпреки че би било по-изгодно, бетонната рамка беше изключена в полза на стоманата и по-лесни за транспортиране, по-леки облицовъчни материали - алуминиева ламперия вместо масивни облицовъчни елементи, като блокови или тухлени материали. Освен това допълнителни усилия са били необходими, за да се вложат естествени материали – дърво  и камък.


16._Avci_Architects_Kintele_Hotel_Foyer_Large_09

По-големите обеми са подчертани с перфорирани облицовъчни фасадни елементи, лазерно изрязани в геометрични „конгоански шарки”, извлечени от традициите на по-обширния регион, за да се приобщят сградите към средата. На места тези мотиви се повтарят в интериора, като фигури върху пода или екрани, които разделят вътрешните пространства, а понякога и като външни елементи на стената, създаващи засенчване или уединение между вътре и отвън. Вертикалните засенчващи елементи са по-светло оцветени с бронзово / месингово покритие, поставено на фона на по-големи панели с по-тъмен цвят и разбира се,  стъкло. Цялостната цветова палитра на проекта се базира на серия от по-светли и по-тъмни нюанси на бронз и месинг.

17._Avci_Architects_Kintele_Hotel_Foyer_Large_10

Kintele Resort Hotel

Курортният хотел с 200 стаи действа като допълнение към конгресния център „Конго Кинтеле“. Хотелът предлага удобства, както за гостите на президента и антуража му  с 6 президентски апартамента,  така и с поредица апартаменти и стандартни стаи.


19._Avci_Architects_Kintele_Hotel_Room5_Large_14

На приземния етаж са ситуирани СПА комплексът, ресторантът, баровете и басейнът. Всички са разположени на 5 метра над нивото на конгресния център, осигурявайки панорамна гледка към долината на Конго. Пешеходните връзки водят от басейна на хотела надолу към открита зелена площ за грандиозни събития,  също служещ като уширение към Обществения площад, което отново се свързва с колонадата, която обрамчва направлението Изток-Запад.

18._Avci_Architects_Kintele_Congress_Centre5_Large_12
19._Avci_Architects_Kintele_Congress_Centre_Masterplan_Large_13
07._Avci_Architects_Kintele_Piazza_Large
06._Avci_Architects_Kintele_Congress_Centre_Large-017
13._Avci_Architects_Kintele_Congress_Centre_Large-18
Hotel_Kintele_019Сподели

Тагове: avci architects | конгресен център конго кинтеле

 
Уебсайт на автора: www.avciarchitects.com

Новини

27 Юли 2020, 14.54
Съвременните сгради се изграждат на принципите на устойчивото строителство,...
21 Юли 2020, 14.43
След проведена процедура за избор на изпълнител, Недвижими Имоти Дивелъпмънтс...
08 Юли 2020, 16.20
Специализираната изложба „Стройтех“ остава една от най-предпочитаните  от...
Медийни партньори
VIP медиен партньор