Луксозно „ ПРИЗЕМЯВАНЕ”…потапяне в традицията, но с еквивалент на лукс!

(3 гласа, средно 5.00 от 5)
1_Vip_zala_restorant_PR_632x450
Спа комплекс "Белчински Извор", село Белчин, България
Проектантски екип: Мими Фъркова, интериорен дизайнер, арх. Борислава Манолова, арх. Христо Тритаков 
Инвеститор: Главболгарстрой
Реализация: 2019 година
Фотограф: Пламен Андреев

Мебели от масив: HAMEFA
Първокласни български мебели HAMEFA са изпълнители на всички дървени елементи под формата на обшивки, облицовка, мебели, които богато присъстват в целия комплекс. Масивните плотове на масите в ресторанта, с декоративни фигури в тях, придават усещане за тежест и комфорт, а композицията от вино етажерки с камини излъчват уют. Всички мебели в еко къщите са проектирани специално за комплекса и произведени от дъб и иглолистен масив, което придава индивидуален облик на всяка къща. Showroom HAMEFA в Bulgaria mall и www.hamefa.com

Екипът на Мистър Грийн проектира, изпълнява и поддържа две вертикални градини в СПА комплекс "Белчински извор". Едната е разположена непосредствено до басейна, а другата в ресторанта, като общата им площ е 20 кв.м и приютяват над 800 живи растения с минимална загуба на площ. Растителността подобрява  качеството на въздуха, както и естетическите качества на пространствата, като създава директна връзка с природната среда. Автоматизираното напояване и осветление гарантират оптимален резултат с минимум ресурси. Повече за вертикалните градини на Мистър Грийн на https://mrgreenwalls.com

Рано или късно всеки един от нас обръща посоката - назад към корените и традициите, тези които поради една или друга причина са били загърбени в ежедневието. Всъщност това влечение към миналото никога не е преставало да бъде живо, макар и в режим на хибернация, изчакващо своя момент да се възроди. Оказва се, че този момент не е задължително да бъде предшестван от целенасочени духовни практики, той може да бъде толкова неочакван и изненадващ, почти колкото едно пътуване само на 50 километра от задъхващата се столица.

2_restorant_PR_624x450
Ресторантът,   Фотограф: Пламен Андреев

Днес ви предлагаме едно луксозно „ ПРИЗЕМЯВАНЕ”, с подходящата провокация на сетивата.
На първо място се налага да разнищим двете крайности – лукс и традиция и да обясним нагледно как те могат да съществуват едновременно, и то в пълна хармония.

7_luksozna_vila_PR_624x450

Луксозна вила,    Фотограф: Пламен Андреев

Не е нужно да се заблуждаваме – съвременният човек се стреми към лукса всячески, независимо от това, до каква степен се простират възможностите му да си го набави. Свикнали сме да търсим удобствата, както и да пребиваваме в красиво оформени пространства, а думата „традиции”,  мигновено извиква в съзнанието ни споменът от тежката миризма на някоя „къща - музей” от ученическите ни екскурзии. Дори и ведрата вълна „еко - туризъм” не успя напълно да заличи характерния за градския човек скептицизъм.
И така, натоварени с всякакви предубеждения не спираме да изследваме родния небосклон, а понякога се натъкваме и на открития …

4_basejn_pr_624x402
Басейнът,    Фотограф: Пламен Андреев

Добре дошли в Спа комплекс "Белчински Извор" !

Разположен в подножието на планините Рила, Верила, Витоша и Плана,  комплексът посреща своите гости с един нетрадиционен по своему домашен уют.
СПА Комплекс Белчински Извор е забележителен комплекс, предлагащ едновременно потапяне в традицията, но с еквивалент на лукс, заедно с 5-звездно СПА изживяване, далеч от стреса и напрежението на съвременния град.

На площ от 3000 кв.м. са ситуирани ресторант, Vip Salone, многофункционална зала, летен бар, СПА зона с басейн, релакс зона, термална зона, масажна зона, рецепция.

6_relax_zona_PR-6-624375
Релакс зоната,   Фотограф: Пламен Андреев

Комплексът разполага с 4 луксозни вили и 10 къщи за гости. Две от луксозните вили са със самостоятелна термо зона със сауна, парна баня, джакузи с минерална вода и възможност за масажи. Мебелираната веранда улавя магнетичната гледка към културно-историческия комплекс „Цари Мали град“ и към басейна на комплекса.

2_restorant_detajli_PR_624x377


Ресторант, детайли    Фотограф: Пламен Андреев

Топлината, която ни обгръща още от прага, има и своя материален израз – дървото,
в най-красивата му светлина, сякаш под отблясъците на огъня в камината. Много мисъл и любов прозират от всеки един „крафт” детайл, заел точното си място в един изключителен синхрон. Високите тавани с открити греди и декоративни закрепващи елементи, покоряват със своето величие. Колкото очаквано, толкова и неочаквано продължава разказът с изненадите. Тъкмо си сигурен, че си схванал идейния замисъл и следва красиво опровержение. Традициите тук сякаш са „прескочили” за малко в XXI век, взели са най-добрите достижения и са се настанили естествено, обратно насред невероятната природа. Интериорът е богат и същевременно лек и ефирен, толкова изразителни текстури, че се създава усещане за реален образ, но с висока резолюция.
 
9_studio_PR_624x428
Студио,    Фотограф: Пламен Андреев

Всичко това е постигнато с помощта на релефи и контраст,
не толкова като цвят, а най-вече по интензитет на текстурата – мек, играещ си със светлината плюш, жилкова дървесина, ръчно тъкан текстил с всичките му обаятелни несъвършенства, протрита кожа, заедно с всички отпечатъци на времето, ръчно дялан камък, носещ цялата палитра „събития”, преминали върху му през годините. И ако дотук картината не е достатъчно красноречива, последният щрих идва от оригиналната интерпретация на традиционния български плет. Този толкова тривиален елемент за бита на предците ни, всъщност носи много силен сантиментален оттенък, и ако все още не сме успели да се „приземим”, със сигурност това ще стане, когато погледът ни засече вертикалните пана от преплетени клони. Не по-малко „хипнотизиращи” са и стенните декорации от дървесни пънове, всеки от които с уникален рисунък, портрет на един, макар и дървесен „живот”.

Вертикалните градини от каскадна зеленина разчупват дървесните и каменните декорации, следвайки най-естествения за природата ритъм.

5_spa_zona_PR_624x450

СПА зоната,   Фотограф: Пламен Андреев

След зашеметяващото посрещане и сладък пир за сетивата идва ред на отпускащата атмосфера на SPA преживяването.  Тук стилът следва общата идея, но представена предимно чрез аксесоарите.

Една дума, може би най-точно пасва като описание на допълващите аксесоари „дръзки”.  Плетени кошове и „делви”, клони с декоративни и чисто прагматични функции, каменни мивки върху дървесен ствол, вертикални зелени пана - риск за окото да се отегчи не съществува.

8_apartament_PR_624x448


Апартамент,       Фотограф: Пламен Андреев

В помещенията за „настаняване” следват същинските изненади. Едва ли сте очаквали вместо нощно шкафче до леглото си да откриете заоблен куфар от плюш, стоящ на собствени крака и затварящ се с красиви механизми от метал, нито непретенциозно събрани около трапезарната маса столове с различен стил и цвят.  Мебелите са от масив, но не на тях се дължи ретро – усещането, то ни завладява по един закачлив начин, със свежи включвания на забавни елементи, аксесоари и осветителни тела. Точно този целенасочен подход можем да наречем „тънката граница” пред това да останем леко разочаровани, но уважили традицията или от това, да се почувстваме луксозно въпреки традицията.


10_studio_PR_624x449
Студио,   Фотограф: Пламен Андреев

Проектът участва в конкурса за интериорен дизайн Dibla Design Awards 2019, като спечели Наградата в категория: "Хотел".

Мими Фъркова, интериорен дизайнер: През 2010 - 2011 г.  завършва магистратура “Интериорен дизайн” във Florence Design Academy, Флоренция, Италия ; През 2012 г - стаж в Miodesign Studio; От 2013 г. е автор на самостоятелни проекти с екип от професионалисти в сферата на интериорния дизайн - жилищни и обществени интериори: заведения, хотели, магазини, офиси, музеи и др.; Последни проекти:  Friends Bar&Grill - град Кюстендил; Клубно селище “Белчински извор”, Спа комплекс, ресторант и къщи за настаняване;  In-out зона на ресторант Виктория в хотел Тримонциум - Пловдив; Награди: 1-во място - конкурс "Къща на годината" 2019 година на списание "Идеален дом" в категория "Обществен интериор" с Friends Bar&Grill;  1-во място в Dibla Design Awards 2019 - категория "Хотел" - в екип с арх. Борислава Манолова и арх. Христо Тритаков


Автор: Весела Маркова


Сподели

Тагове: интериорен дизайн | спа комплекс белчински извор | хотел

 

Новини

04 Септември 2020, 08.20
Международната академия на архитектурата (МAA) обявява две международни...
27 Юли 2020, 14.54
Съвременните сгради се изграждат на принципите на устойчивото строителство,...
21 Юли 2020, 14.43
След проведена процедура за избор на изпълнител, Недвижими Имоти Дивелъпмънтс...
Медийни партньори
VIP медиен партньор