Луксозно „ ПРИЗЕМЯВАНЕ”…потапяне в традицията, но с еквивалент на лукс!

(3 гласа, средно 5.00 от 5)
1_Vip_zala_restorant_PR_632x450
Спа комплекс "Белчински Извор", село Белчин, България
Проектантски екип: Мими Фъркова, интериорен дизайнер, арх. Борислава Манолова, арх. Христо Тритаков 
Инвеститор: Главболгарстрой
Реализация: 2019 година
Фотограф: Пламен Андреев

Мебели от масив: HAMEFA
Първокласни български мебели HAMEFA са изпълнители на всички дървени елементи под формата на обшивки, облицовка, мебели, които богато присъстват в целия комплекс. Масивните плотове на масите в ресторанта, с декоративни фигури в тях, придават усещане за тежест и комфорт, а композицията от вино етажерки с камини излъчват уют. Всички мебели в еко къщите са проектирани специално за комплекса и произведени от дъб и иглолистен масив, което придава индивидуален облик на всяка къща. Showroom HAMEFA в Bulgaria mall и www.hamefa.com

Екипът на Мистър Грийн проектира, изпълнява и поддържа две вертикални градини в СПА комплекс "Белчински извор". Едната е разположена непосредствено до басейна, а другата в ресторанта, като общата им площ е 20 кв.м и приютяват над 800 живи растения с минимална загуба на площ. Растителността подобрява  качеството на въздуха, както и естетическите качества на пространствата, като създава директна връзка с природната среда. Автоматизираното напояване и осветление гарантират оптимален резултат с минимум ресурси. Повече за вертикалните градини на Мистър Грийн на https://mrgreenwalls.com

Рано или късно всеки един от нас обръща посоката - назад към корените и традициите, тези които поради една или друга причина са били загърбени в ежедневието. Всъщност това влечение към миналото никога не е преставало да бъде живо, макар и в режим на хибернация, изчакващо своя момент да се възроди. Оказва се, че този момент не е задължително да бъде предшестван от целенасочени духовни практики, той може да бъде толкова неочакван и изненадващ, почти колкото едно пътуване само на 50 километра от задъхващата се столица.

2_restorant_PR_624x450
Ресторантът,   Фотограф: Пламен Андреев

Днес ви предлагаме едно луксозно „ ПРИЗЕМЯВАНЕ”, с подходящата провокация на сетивата.
На първо място се налага да разнищим двете крайности – лукс и традиция и да обясним нагледно как те могат да съществуват едновременно, и то в пълна хармония.

7_luksozna_vila_PR_624x450

Луксозна вила,    Фотограф: Пламен Андреев

Не е нужно да се заблуждаваме – съвременният човек се стреми към лукса всячески, независимо от това, до каква степен се простират възможностите му да си го набави. Свикнали сме да търсим удобствата, както и да пребиваваме в красиво оформени пространства, а думата „традиции”,  мигновено извиква в съзнанието ни споменът от тежката миризма на някоя „къща - музей” от ученическите ни екскурзии. Дори и ведрата вълна „еко - туризъм” не успя напълно да заличи характерния за градския човек скептицизъм.
И така, натоварени с всякакви предубеждения не спираме да изследваме родния небосклон, а понякога се натъкваме и на открития …

4_basejn_pr_624x402
Басейнът,    Фотограф: Пламен Андреев

Добре дошли в Спа комплекс "Белчински Извор" !

Разположен в подножието на планините Рила, Верила, Витоша и Плана,  комплексът посреща своите гости с един нетрадиционен по своему домашен уют.
СПА Комплекс Белчински Извор е забележителен комплекс, предлагащ едновременно потапяне в традицията, но с еквивалент на лукс, заедно с 5-звездно СПА изживяване, далеч от стреса и напрежението на съвременния град.

На площ от 3000 кв.м. са ситуирани ресторант, Vip Salone, многофункционална зала, летен бар, СПА зона с басейн, релакс зона, термална зона, масажна зона, рецепция.

6_relax_zona_PR-6-624375
Релакс зоната,   Фотограф: Пламен Андреев

Комплексът разполага с 4 луксозни вили и 10 къщи за гости. Две от луксозните вили са със самостоятелна термо зона със сауна, парна баня, джакузи с минерална вода и възможност за масажи. Мебелираната веранда улавя магнетичната гледка към културно-историческия комплекс „Цари Мали град“ и към басейна на комплекса.

2_restorant_detajli_PR_624x377


Ресторант, детайли    Фотограф: Пламен Андреев

Топлината, която ни обгръща още от прага, има и своя материален израз – дървото,
в най-красивата му светлина, сякаш под отблясъците на огъня в камината. Много мисъл и любов прозират от всеки един „крафт” детайл, заел точното си място в един изключителен синхрон. Високите тавани с открити греди и декоративни закрепващи елементи, покоряват със своето величие. Колкото очаквано, толкова и неочаквано продължава разказът с изненадите. Тъкмо си сигурен, че си схванал идейния замисъл и следва красиво опровержение. Традициите тук сякаш са „прескочили” за малко в XXI век, взели са най-добрите достижения и са се настанили естествено, обратно насред невероятната природа. Интериорът е богат и същевременно лек и ефирен, толкова изразителни текстури, че се създава усещане за реален образ, но с висока резолюция.
 
9_studio_PR_624x428
Студио,    Фотограф: Пламен Андреев

Всичко това е постигнато с помощта на релефи и контраст,
не толкова като цвят, а най-вече по интензитет на текстурата – мек, играещ си със светлината плюш, жилкова дървесина, ръчно тъкан текстил с всичките му обаятелни несъвършенства, протрита кожа, заедно с всички отпечатъци на времето, ръчно дялан камък, носещ цялата палитра „събития”, преминали върху му през годините. И ако дотук картината не е достатъчно красноречива, последният щрих идва от оригиналната интерпретация на традиционния български плет. Този толкова тривиален елемент за бита на предците ни, всъщност носи много силен сантиментален оттенък, и ако все още не сме успели да се „приземим”, със сигурност това ще стане, когато погледът ни засече вертикалните пана от преплетени клони. Не по-малко „хипнотизиращи” са и стенните декорации от дървесни пънове, всеки от които с уникален рисунък, портрет на един, макар и дървесен „живот”.

Вертикалните градини от каскадна зеленина разчупват дървесните и каменните декорации, следвайки най-естествения за природата ритъм.

5_spa_zona_PR_624x450

СПА зоната,   Фотограф: Пламен Андреев

След зашеметяващото посрещане и сладък пир за сетивата идва ред на отпускащата атмосфера на SPA преживяването.  Тук стилът следва общата идея, но представена предимно чрез аксесоарите.

Една дума, може би най-точно пасва като описание на допълващите аксесоари „дръзки”.  Плетени кошове и „делви”, клони с декоративни и чисто прагматични функции, каменни мивки върху дървесен ствол, вертикални зелени пана - риск за окото да се отегчи не съществува.

8_apartament_PR_624x448


Апартамент,       Фотограф: Пламен Андреев

В помещенията за „настаняване” следват същинските изненади. Едва ли сте очаквали вместо нощно шкафче до леглото си да откриете заоблен куфар от плюш, стоящ на собствени крака и затварящ се с красиви механизми от метал, нито непретенциозно събрани около трапезарната маса столове с различен стил и цвят.  Мебелите са от масив, но не на тях се дължи ретро – усещането, то ни завладява по един закачлив начин, със свежи включвания на забавни елементи, аксесоари и осветителни тела. Точно този целенасочен подход можем да наречем „тънката граница” пред това да останем леко разочаровани, но уважили традицията или от това, да се почувстваме луксозно въпреки традицията.


10_studio_PR_624x449
Студио,   Фотограф: Пламен Андреев

Проектът участва в конкурса за интериорен дизайн Dibla Design Awards 2019, като спечели Наградата в категория: "Хотел".

Мими Фъркова, интериорен дизайнер: През 2010 - 2011 г.  завършва магистратура “Интериорен дизайн” във Florence Design Academy, Флоренция, Италия ; През 2012 г - стаж в Miodesign Studio; От 2013 г. е автор на самостоятелни проекти с екип от професионалисти в сферата на интериорния дизайн - жилищни и обществени интериори: заведения, хотели, магазини, офиси, музеи и др.; Последни проекти:  Friends Bar&Grill - град Кюстендил; Клубно селище “Белчински извор”, Спа комплекс, ресторант и къщи за настаняване;  In-out зона на ресторант Виктория в хотел Тримонциум - Пловдив; Награди: 1-во място - конкурс "Къща на годината" 2019 година на списание "Идеален дом" в категория "Обществен интериор" с Friends Bar&Grill;  1-во място в Dibla Design Awards 2019 - категория "Хотел" - в екип с арх. Борислава Манолова и арх. Христо Тритаков


Автор: Весела Маркова


Сподели

Тагове: интериорен дизайн | спа комплекс белчински извор | хотел

 

Новини

06 Март 2020, 18.25
Общо 56 представители на компании от три континента се очаква да пристигнат у...
06 Март 2020, 16.42
Престижният конкурс „Баня на годината“ отличи най-добрите и талантливи...
05 Март 2020, 11.33
Open Space пространството е сред най-разпространените оформления на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор