Отвъд „оковите” на технологията - новият офис на Siemens - „едно препоръчително пътешествие из агрегатните състояния на водата”

(1 глас, средно 1.00 от 5)

Arhitek_sn_006-01-632450

Интериорен дизайн: арх. студио ARXITEK
ARXITEK е софийско архитектурно студио, създадено през 2016 г. от арх. Елина Серева и дипл. инж. арх. Калина Александрова. Екипът предлага услуги в областта на архитектурата, интериорния дизайн, управление на проекти и сценография.

Фотограф: Диян Станчев

Мебели: Мебелна къща Алия 13 ЕООД, инж.Аделина Тошева, тел. 0885 926 322, Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
Всички мебели в помещението, както и таваните са изработени от Мебелна къща Алиа 13. Осъществяването на идеята за монтаж на силно въздействащите тавани, конструктивното оформление и визуалният ефект на шведската стена, изработката на масивните дъбови маси и пейки, които допринасят за уюта и топлината в помещението, функциалността и красотата на кухненската част, са резултат от професионалния опит на екипа на Алиа 13, прецизност и безкомпромистност по отношение на качеството на изпълнение и непрекъснатата комуникация с възложителите.

Осветителни тела: MOLTO LUCE
Официален представител за България: Дено ТЕК ООД, тел. +359888863212, Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
Фирмата за осветителни тела MOLTO LUCE е създадена 1981 година във Велс, Австрия.
В широката гама продукти можете да откриете решения за всяко едно помещение на дома - от сервизно и архитектурно осветление, през системни решение до декоративни тела. Разгледайте нашите продукти на сайта ни www.moltoluce.at

Стъклени витрини и огледала: BANKIA GLASS
Стъклата са 10 мм флоат, темперирани, а профилът за витрини е гръцки. Обковът на стъклените врати е без вкопаване в земята, на фирма Inal - Гърция, като хидравликата е в долната панта. Огледалата са българско производство.
Фирмата е с над 15 годишен опит в областта на обработката на стъкла и огледала, като производственият цех се намира в Банкя.  BANKIA GLASS е специализирана в производството на стъклени врати, стъклени маси, душ кабини, паравани за баня, търговско оборудване, огледала, както и всякакъв вид нестандартни поръчки на стъкла и огледала.

Arhitek_sn_004-004
Източник: www.arxitek.bg     Снимка: Диян Станчев

Колкото повече се издигаме във високотехнологично ниво, толкова по-силно назад ни тегли истинската същност на природата, от която пряко произхождаме. Тази истина се възражда всеки път, когато скъсаме градските окови и се допрем до естествения източник на енергия и баланс за човешкия организъм. И тъй като е немислимо да вярваме, че нещо или някой би могъл да възпре шеметния ход на технологичното развитие, остава опитът да създадем онази равновесна и благотворна среда, която да съвместява природа и технология в едно. 
 Arhitek_sn_002-002

 Източник: www.arxitek.bg     Снимка: Диян Станчев

След бурното развитие на бизнес корпорациите последните десетилетия, офисната среда се оказва сложна материя, която не би могла повече да бъде третирана еднозначно, и тук въобще не става въпрос за временна мода. Целта е доста по-прагматична - да се повиши полезният капацитет на средата, а оттам и на работещите часове наред  в нея хора. По презумпция стерилна и студена, офисната обстановка няма много опции да бъде разнообразена. Остават единствено кътовете за отдих, съпътстващи по-големите корпоративни офиси. „Анти-стрес” зоните, както често ги наричат, всъщност трудно биха се справили с тази болест на съвременното общество наречена „стрес”, няма и как преживяването да се сравни с въздействието на излет в планината, например. Но в един даден момент на силно напрежение или претоварване (все още бихме могли да си спестим гръмките „бърнаут” или „изпушване”), зоната за релакс би могла поне за момент да изключи мисълта от сложния казус.

Arhitek_sn_009-009
Източник: www.arxitek.bg     Снимка: Диян Станчев

Пресъздаването на природата в изкуствена, затворена среда винаги е било предизвикателство, а идеята за пълното й наподобяване граничи с неминуем провал. Затова изразните средства, които използват дизайнерите, са по-скоро символични и такива, които провокират мисълта.

Концепцията на Arxitek studio  за интериора на релакс зоната към новия офис на Siemens  в София се базира на преходните цикли в природата, изразяващи се в четирите годишни сезона.  Като основен изразен елемент е залегнала водата. Визуалните средства доказано успяват да провокират наблюдаващите, а целта е елегантно да отключат мисловния процес, насочвайки го към запечатани в миналото или въображаеми образи и преживявания. С две думи - да го пренесат в сферата на мечтите и спомените. Това със сигурност би свършило чудесна работа за успокояване на нервното напрежение.

Arhitek_sn_010-010
Зона "Зима"   Източник: www.arxitek.bg     Снимка: Диян Станчев

Arxitek studio решава да разработи идеята за пътешествие през характерните агрегатни състояния на водата. От тази изходна точка се стига до появата на различни повърхности, които пресъздават  най-специфичните проявления на водата в природата.

Пропукващи се „Ледникови” късове и скална стена отвеждат в зона „Зима”, където дори има опция за катерене върху шведска стена и спускане с въжета само на крачки от офисните бюра.  

Приближаваме се към най-чистото проявление на водата, веднага след стопяването на ледовете, зона „Пролет” кристално чистите води на планината, пресъздаден тук чрез огледални повърхности по подобие на планински езера.
 Arhitek_sn_001-001

Зона "Лято"     Източник: www.arxitek.bg     Снимка: Диян Станчев

„Лятото” омагьосва с фини блещукания, рефлектиращи в огледални повърхности на тавана, които извикват в ума летните вечери край морския бряг, а въжените хамаци приканват към следобедна дрямка сред освежаващия бриз на вълните. 

Топлата „Есен” тук е в златни, бакърени оттенъци, точно както светят полята след септемврийски дъжд.

Arhitek_sn_008-008
Зона "Есен"     Източник: www.arxitek.bg     Снимка: Диян Станчев

В зависимост от настроението или въпреки него, това „бягство” насред напрегнатия работен ден, може и да се окаже разтоварващо и точно навреме да възвърне силите или да бъде онази живителна „глътка” вода за успешно пробягалия маршрута „маратонец” в края на дена.

Функциите на зоната за отмора на новия офис на Siemens  съвсем не се изчерпват дотук. Създадената допълнителна материална база позволява „изнасяне” на дейността в малко по-неформална среда. Смяната на обстановката почти винаги носи със себе си и различна гледна точка върху нов или вече стартирал проект. Налице е всичко необходимо за допълване и обезпечаване на работния процес, който дори не е необходимо да бъде прекъсван, а би могъл да се слее с един работен обяд.

Arhitek_sn_005-005
Кът за хранене     Източник: www.arxitek.bg     Снимка: Диян Станчев

Тук е обособен кухненски бокс и голяма маса за хранене в близост. Разговорите ще прескачат от формални към неформални, а идеите ще се пораждат неусетно в тази непринудена среда. Не само интересна, но и полезна е амфитеатралната схема за сядане, ситуирана в единия край на помещението. От там се открива чудесна перспектива към екран за презентации или различни мулти-медийни видеа. Всички знаем, как понякога мисълта протича по-добре, ако успеем да извадим погледа от прекия фокус върху обектите пред очите ни. Точно такава е идеята на отделните работни плотове, разположени по протежението на прозореца, осигуряващ прекрасна гледка към  „Витоша”.  А ако добавим чифт стерео слушалки - жуженето на споделеното офис пространство остава някъде назад зад гърба ни.
 Arhitek_sn_011-011

Източник: www.arxitek.bg     Снимка: Диян Станчев

Обособени са и две стаи за срещи с достатъчно много светлина, но и с необходимото за целите им изолирано пространство. В стаята за медитация е абсолютно възможно да се постигне пълно откъсване и уединение. Истински разкош - прекрасна вътрешна градина - се издига точно по средата, а естествената зеленина изглежда прекрасно „огряна” от опънат светещ таван. Освен това в градината е предвидена отделна вентилация и специално озвучаване за постигане на максимален ефект. 
 

Arhitek_sn_012-012
Източник: www.arxitek.bg     Снимка: Диян Станчев

Дизайнерите са включили и множество опции за физическо раздвижване и отпускане, предвид статичния характер на работния процес в офиса. Спортно-развлекателните съоръжения са подбрани с много грижа и мисъл. Няколко секунди на ден провисване, набиране или разтягане на пода мигновено ще донесат облекчение за гръбнака, докато люлеещите движения са полезни за вестибуларния апарат и периферното зрение.

Arhitek_sn_003-003
Източник: www.arxitek.bg     Снимка: Диян Станчев

Партия едроразмерен шах дава отлична възможност за повишаване на настроението или разпускане след натоварения ден. Не е пропуснат и екран за интерактивни видеоигри.

Зоната безспорно дава много опции за работа и подготовка от различен характер и не само работа, тя може да се превърне и в страхотна арена за забавление при наличие на поводи. 

Arhitek_sn_007-007
Източник: www.arxitek.bg     Снимка: Диян Станчев

Вечерното осветление буквално променя декора. Зоната е иделна среда за провеждане на фирмени събития, концерти, презентации и хепънинги от различен характер – всевъзможни дискусии, брейнсторминг, по-големи масови събития като фирмени партита, рождени дни и т.н.   

Стените на помещението са облицовани с релефни панели за оптимизиране на акустиката и същевременно осигуряват необходимата звукоизолация към офисите на етажа.

Един интригуващ пример за това, как могат да бъдат неутрализирани негативните влияния на стресовото ежедневие, без за това да бъде необходима специална организация или време. 

Проектът участва в конкурса за интериорен дизайн Dibla Design Awards 2019, като спечели Наградата в категория: "Офис/Работна среда".

Автор: Весела Маркова 

 

Arxitek_jpg_002_392x591_02
Arxitek_jpg_004_750x496_04
Arxitek_jpg_008_v_statia_750x500_08
Arxitek_jpg_012_750x500_012
Arxitek_jpg_01_394x592_01
Arxitek_jpg_003_393x591_03
Arxitek_jpg_007_v_statia_750x500_07

Сподели

Тагове: arxitek studio | офис на siemens

 

Новини

01 Декември 2020, 11.20
През 2020 година стартира Отворена покана за разработване на концепция за...
24 Ноември 2020, 10.41
За предотвратяване на възможни опити за влизане с взлом Hörmann вече предлага...
05 Ноември 2020, 16.34
Фондация „Карин дом” отваря процедура за избор на строителна компания за...
Медийни партньори
VIP медиен партньор