„GARITAGE PARK“ - Комплекс със смесени функции

(0 гласа, средно 0 от 5)
T_kazakov_SGI_Garitage_Park_02_632x450
Обект: Garitage Park – Офис сграда 1 и Офис сграда 2, гр. София  
Проектант: Stephen George International 
Автор/Авторски колектив: арх. Тихомир Казаков, арх. Александър Доу, арх. Стоимен Демерджиев, арх. Антон Антонов, арх. Ралица Лазарова, арх. Явор Димитров, арх. Йордан Начев, арх. Трифон Пеев, арх. Мария Мишинева, художник  Росен Дамянов

Площ: 44 910 кв.м офис и търговски площи 
             37 120 кв.м подземни паркинги
Статус: Влизане в експлоатация, 2019г.
Фотограф: Минко Минев 

Локация:
Мястото, където се развива комплексът „Гаритидж Парк“ носи предимствата на близостта с Витоша и пряката гледка към планината, и в същото време панорамния поглед към града. Наклонът на терена дава възможност за каскадно разположение на всички обекти в комплекса, което прави общия изглед на комплекса много характерен и живописен. Имотът е разположен в югоизточната част на София, в район с изградена инфраструктура, който се развива през последните няколко години. Налице е директен достъп до Околовръстния път, който позволява бърз и удобен трансфер до центъра на града или летище София. Наблизо се намира метростанция „Бизнес парк София“ и осигурява бързо пътуване до най-отдалечените квартали на столицата. 
 
T_kazakov_SGI_Garitage_Park_01_624x450_lokacia

 
Цел на проекта:
Комплексът е многофункционален - обхващащ административни и обслужващи функции, спортна и развлекателна дейност, рекреационна зона, образователна функция и жилищна зона. Основният фокус на „Гаритидж Парк“ са хората, които ще живеят, работят, учат или прекарват свободното си време в комплекса. Ето защо общата концепция на проекта е насочена към създаване на среда, която да предразположи всички жители и гости да се чувстват комфортно и у дома си. Основната цел на архитектурната намеса, всъщност е усещането за липсата на такава, чрез изграждането на множество зелени пространства, в които сградите се загубват и в същото време се свързват с природата. 
Основна част от концепцията на „Гаритидж Парк“ е устойчивостта във всичките й аспекти. Това е първият проект в Централна и Източна Европа, който преминава през сертификационния процес на BREEAM за социална, икономическа и екологична устойчивост на строителния процес.
 
T_kazakov_SGI_Garitage_Park_03_624x450_03

Същност на проекта:
Офис сградите са условно разделени на офисни етажи, обслужващи нива и подземни паркинги. За удобство на посетителите и ползвателите сградите осигуряват два пъти повече паркоместа – подземни и надземни, в сравнение с изискуемите по българското законодателство. Подземните нива са изцяло заети от паркоместа с осигурен контролиран достъп. Приземното ниво е изцяло с обслужваща функция. На този етаж за разположени помещение за супермаркет, магазини, автомивка и спортна зона, включваща плувен басейн с полуолимпийски размери, SPA център и просторна фитнес зона. За удобство на ползвателите и посетителите на ниво 0 са осигурени заведения за хранене – ресторант и кафенета с изглед към парковата зона. 
Визията на офис сградите е семпла и модерна. Идеята на комплекса е да оформи рамка по протежение на ул. „Околовръстен път“, подчертавайки формиращия се вторичен административен център в тази зона на града. Търсеният ефект на сградите е създаване усещане за въздушност. Подбраните материали за северната фасада (обърната към ул. „Околовръстен път“) са търсени да бъдат максимално прозрачни, с цел да подчертаят ритмичната конструкцията на сградата. Всяка  сграда се различва със свой многоетажен атриум, акцентиран от ажурна цветна метална стълба, подчертаваща индивидуалността.
 
T_kazakov_SGI_Garitage_Park_05_624x450_fasada

Сградата видимо „плава“ над терена, с изцяло остъкленото ниво 0, изпълнено с обществени функции. Визията на сградите от страната на парковата зона е характерна, подчертана от колонада, развита в две етажни нива, осигуряваща пешеходна променада – връзка на всички сгради по протежение на комплекса, наситена с обслужващи функции и места за развитие на социална дейност. Когато посетител влиза в сградата, той няма ограничение в погледа и може да вижда през стъклените прегради зоната на парка. Връзката между сградите допълнително подчертава стремежът, архитектурата да е насочена към зеленината. Тази връзка осигурява пешеходен достъп до зеленината, развита от южната страна на Офис сградите.
 
T_kazakov_SGI_Garitage_Park_14_624x450_recepcia
 
Офис сградите са проектирани за изпълнение на най-високите изисквания за работни пространства. Развити са условно на 5 надземни нива, предоставящи просторни отворени (open space) офис площи. Етажните планове са функционални и предлагат възможност за използване на нивата като един цял офис, или разделянето му на 2 или 4 офиса. Към всеки един офис има възможност за предвиждане на собствени помещения за кухня, сървърни пространства и зали за срещи. За удобство на наемателите, помещенията са проектирани с отваряеми прозорци, заложени тераси от север и предвидена слънчева защита. 
Заложени са висококачествени материали за изпълнение, осигуряващи възможност за функциониране на всякакъв тип офиси. В проекта са заложени повдигнати подове и окачени тавани, осигуряващи необходимото пространство за монтаж на системи и оборудване. 
 
T_kazakov_SGI_Garitage_Park_13_624x450_13
 
Офис пространствата са търсени да обслужват изискванията на широк кръг ползватели и предлагат достъпен лукс, осигурен от просторни офис помещение, с възможност за обзавеждане според съответните нужди, ефектни входни пространства, обществено обслужване и бърз достъп до всички нива. Сградите са модерни, интелигентни и  енергийно ефективни. 

T_kazakov_SGI_Garitage_Park_11_400x600_interior
Въздействие за промяна на околното пространство
Създаването на толкова мащабен многофункционален комплекс, несъмнено води до промяна на околното пространство. Създават се множество офис пространства, търговски и спортни зони, които ще привлекат множество хора и така ще се създаде нов градски център. Също така, се създава и подобрява комуникативната мрежа в района, развитието на градския транспорт, интегрирането на градския пейзаж по „Околовръстен път“.  

Благодарение на създаването на този комплекс се предвижда изграждането на нова метростанция, която ще подобри достъпа до този район, както за комплекса, така и за всички други сгради в околността. Това от своя страна ще намали автомобилния трафик до този бързоразвиващ се район и свързаните с това вредни въглеродни емисии. 
С примера си проектът въздейства положително на добрите практики за „зелена архитектура“, като задава първия тон в сертифицирането на сгради по BREEAM. Постигайки високите параметри на устойчивата българска архитектура, „Гаритидж парк“ предизвиква смелите и отговорни български архитекти да проектират по съвременните методи за социална, икономическа и екологична устойчивост на строителния процес.

Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2019" и получи номинация в категория "Бизнес и административни сгради".
 
Сподели

Тагове: stephen george international | арх инова 2019 | гаритидж парк

 
Уебсайт на автора: www.archinova.bg

Новини

27 Юли 2020, 14.54
Съвременните сгради се изграждат на принципите на устойчивото строителство,...
21 Юли 2020, 14.43
След проведена процедура за избор на изпълнител, Недвижими Имоти Дивелъпмънтс...
08 Юли 2020, 16.20
Специализираната изложба „Стройтех“ остава една от най-предпочитаните  от...
Медийни партньори
VIP медиен партньор