Офис сграда „Ричхил“, София

(0 гласа, средно 0 от 5)
A_Zahariev_AAArch_Richhill_1_632x450
Офисна сграда „Ричхил“
Проектант: А и А Архитекти
Автор/Авторски колектив: арх. Ангел Захариев, арх. Асен Милев, арх. Сийка Митова

Локация: София
Година на проектиране: 2015-2016
Година на завършване: 2018
Инвеститор: Ричхил ООД
Площ: 27 700 кв.м

Концепцията на Бизнес Център Ричхил се базира на идеята за създаването на офисна сграда, която да представя същността на технологичните компании – иновативност, динамичност, визионерство. Основната задача при разработването на архитектурния проект беше намирането на оригинален визуален образ, който да пресъздава тези характеристики и да ги комбинира с особенностите на локацията. 

Сградата се състои от два офисни блока, обединени на ниво партер и на първи етаж. Всеки блок има по седем офисни етажа, като размерът на етажните плочи е различен в двата блока. Под сградата е изграден двуетажен подземен паркинг.

Разделянето на два блока има за цел да разчупи обема на сградата и да смали нейната визуална тежест, за да може да се впише по-добре в околната среда. Това решение създава и по-голяма гъвкавост при отдаваенто под наем – двата блока могат да оперират почти самостоятелно. Двата блока са скосени в план, образувайки обща композиция насочваща погледа към празното пространство между сградите, където се намира просторното входно фоайе.

A_Zahariev_AAArch_Richhill_2_02

Сградата се намира в гъсто застроена среда от офисни сгради с преобладаващи плътни части по фасадите от каменни облицовки и мазилки. Контрастирайки на тази среда, фасадите на Бизнес Център Ричхил са облечени изцяло с остъклена фасада и разноцветни елементи от перфорирана ламарина, разположени пред отваряемите прозорци.

Елементите са оцветени в две различни тоналности за всеки офисен блок - оранжево-червено и синьо-зелено. По този начин се генерира цветови код за идентичност на всеки блок, който е следван и в интериора на общите части.

A_Zahariev_AAArch_Richhill_9_09

Прецизно оразмерените елементи от перфорирана ламарина, изпъкнали пред стъклената фасада и защитаващи отваряемите прозорци, променят образа на сградата в зависимост от гледната точка. При форнтален поглед те задават колорита на фасадата, но запазват и ефирността от отраженията по стъклените повърхности. При страничен поглед елементите се сливат и фасадите изглежат почти плътно оцветени. Използването на ярки цветни елементи по фасадите е опит за разбиване на стереотипа, че ярките цветове трудно намират подобаващо място в съвременната архитектура.

Тук е важно да се отбележи, че архитектурната концепция е последователно развита на всички нива – от градоустройственото решение до интериора на сградата.

Просторното и богато осветено входно фоайе създава плавен преход между външното и вътрешното пространство. То разпределя потоците към офисите в двата блока и към заведенията за хранене. Към него е изградена голяма мултифункционална зала с подвижни преградни стени, с възможност за обединяване с фоайето при необходимост от провеждане на по-мащаби събития.

A_Zahariev_AAArch_Richhill_6_624x400

Архитектурният език на сградата е продължен и в интериора на общите части - Таванът на фоайето, централната рецепция и мебелите за сядане са оформени с пана наподобяващи формите на сградата, а цветовите комбинации продължават логиката на цветовия код заложен при фасадите.

Фасадите на Бизнес Център Ричхил са изпълнени с окачена фасада, включваща последен модел стъкла с много нисък соларен фактор и висока светло-пропускливост.
Покривите са изпълнени със завишени стандарти за топлоизолация и са озеленени с интензивно покривно озеленяване. Освен, че визуално подобрява образа на сградата, покривното озеленяване предовратява риска от прегряване през летните месеци и води до постепенно оттичане на водата при силни дъждове. Част от покривното озеленяване е от високи дървесни видове.

Сградата е снабдена с вентилационна система с рекуперация на температурата на обработения и пресния въздух. Освен нея, във всички офисни помещения има отваряеми прозорци за допълнителен комфорт на обитателите. Изпълнена е последен модел VRV климатична система с висок коефициент на трансформация на енергията. Част от повърхностните води се събират за повторно използване за поливане на зелените площи.

В сградата е проектирана и изпълнена иновативна BMS система, интегрираща различните видове инсталации и контролираща енергийните разходи.
Офисите са оборудвани с двойни подове и окачени тавани.

В окачената фасада са вградени отваряеми прозорци за допълнителна вентилация и комфорт на служителите. Освен стандартните санитарни възли, сървърни помещения и кухненски боксове, към всеки офис има и външна тераса. Кухненските боксове са гъвкави и могат да варират като местоположение и размер на етажа. Някои от етажите имат привилегията да изпозлват по-големи тераси с естествено озеленяване.

A_Zahariev_AAArch_Richhill_4_04

Етажните разпределения позволяват голяма гъвкавост в изградането на различни видове офиси – както тип „open space”, така и коридорен тип. Оптималното разстояние от фасадата до централното комуникационно ядро позволява достъп до естествена светлина до всяка точка на офиса.
Заради локацията на сграда, от офисните прострнства се разкриват впечатляващи гледки към Витоша и София.

Единият от блоковете е почти изцяло зает от офисите на Телелинк Холдинг и дъщерните й компании. В проектираният от АиА Архитектии интериор на офисите на Телелинк Холдинг е продължен архитектурния език на сградата в по-дребен мащаб.

Офисните простраснтва са преливащи, обособявайки работни кътове разделени от зали за срещи и мениджърски кабинети. На втори етаж е разположена централната рецепция на компанията, конферентен блок с различни по големина зали за срещи, както и голяма зона за рекреация.

A_Zahariev_AAArch_Richhill_7_07

В интериора на Телелинк Холдинг се разчита на контраста между нюансите на мокета, неутралните светли тонове стените и мекотата на дървените плоскости на мебелите и вратите. Част от стените на помещенията са решени с различни графини изображения, създаващи разнообразие и идентичност в пространството. Специално внимание е обърнато на централната рецепция и зоната за рекреация, със специално създадените за проекта мебели.

Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2019" в категория: "Бизнес и административни сгради".


Сподели

Тагове: а и а архитекти | арх инова 2019 | офис сграда ричхил

 
Уебсайт на автора: www.aaa.bg

Новини

06 Март 2020, 18.25
Общо 56 представители на компании от три континента се очаква да пристигнат у...
06 Март 2020, 16.42
Престижният конкурс „Баня на годината“ отличи най-добрите и талантливи...
05 Март 2020, 11.33
Open Space пространството е сред най-разпространените оформления на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор