Офис сграда "ЕЛИПС ЦЕНТЪР", София

(0 гласа, средно 0 от 5)

A_Panov_LPgroup_1-11_EllipseCenter_08-632450
Офис сграда "ЕЛИПС ЦЕНТЪР"
Проектант: „ЛП Арх“ ООД
Автор/Авторски колектив: арх. Атанас Панов, арх. Лорита Панова, арх. Искрен Манев, арх. Ивайло Игнатов, арх. Николай Велчев

Офис сграда с магазини, ресторант, подземен гараж и трафопост
Местоположение: гр. София, м. „Цариградско шосе 7-11км“
Възложител: „Илпа Девелопмънт” ЕООД

Разположение
Теренът на офис-сграда "Елипс Център" се намира на бул. "Цариградско шосе", в участъка 7ми -11-ти км. В югоизточна посока (посока Пловдив) достъпът е по локалното платно на бул. "Цариградско шосе", а в северозападна (посока „център“) - под моста при бул. "Копенхаген". Имотът е с почти правилна квадратна форма с незначителен наклон в посока север-юг. В началните етапи на проектиране през 2007 г., в близост до имота не е налична застройка. Единствената висока сграда по онова време е офисна сграда през булеварда, в посока североизток.

A_Panov_LPgroup_1-11_EllipseCenter_03-624450

Строежът на сградата започва през 2008. Стоманобетонната конструкция е завършена през 2010. През 2017 завършването на сградата е възобновено, въз основа на цялостна концепция за модернизация, изготвена от оригиналния архитектурен екип на „ЛП груп“.
Местоположението, осигуряващо ясна видимост на бъдещата сграда и в двете посоки на бул. “Цариградско шосе“ - както в посока центъра на града, така и излизайки от него, изисква  търсенето на знаково архитектурно-обемно решение.

Описание
Сградата съдържа две подземни паркинг нива и 13 надземни етажа, с предимно офисни функции.
Основният пешеходен достъп е откъм северния ъгъл на имота към локалното платно на бул. „Цариградско шосе“ по пешеходна алея покрай ниското тяло на комплекса. Второстепенни директни входове са осигурени към специфични функционални зони като офисната част в ниското тяло на комплекса и търговските площи на ниво приземен етаж на кулата. Всички функционални зони на комплекса са достъпни и през фоайетата на сградата, през асансьорите и стълбищните клетки.

A_Panov_LPgroup_1-11_EllipseCenter_01-500700

На ниво първи етаж се разполага ресторант, възползващ се от прилежащата богато озелена покривна тераса върху ниското тяло. Офисните нива са предвидени така, че да могат да бъдат реализирани независими отдаваеми площи във варианти от един до четири наематели.

Разпределенията и проектите на общите сградни инсталации целят възможността всеки вариант да е независимо приложим на всеки от етажите, според изискванията на крайния наемател.

Осовото изместване на етажите по отношение на вертикалното ядро създава голямо разнообразие и гъвкавост при разпределяне на офис-площите според нуждите на наемателите, което принципно не е лесна задача при пунктови сгради и е безспорно пазарно предимство.

Нова специфична отдаваема площ се въвежда с концепцията за модернизация - т. нар. „лоджия“.
Представлява външна покрита зона за ползване от съответния офис, разположена върху съществуващите конструктивни плочи и ограничени от прибрани фасадни стени. Разположени са от етажи L1 до L11 зад страничните фасади на сградата (в тясната част на елипсата), една над друга, следвайки наклона на кулата. Лоджиите осигуряват място за отдих на всеки офис, давайки възможност на работещите да излязат на свеж въздух на самия етаж, на който работят. Тези зони функционират още по-добре в големите офиси, при които са свързани директно с вътрешната зона за почивка и прилежаща кухня. Лоджиите са също мястото, от което децентрализираните вентилационни системи на сградата поемат пресен въздух за обработка от рекуператорните вентилационни блокове.

A_Panov_LPgroup_1-11_EllipseCenter_05-500700
Като основни предимства на проекта се открояват високата енергийна ефективност, независимостта на отдаваемите площи, зелените площи, внасящи комфорт, лоджиите на всеки етаж и разбира се – местоположението.

Защитата на приложеното архитектурното-обемно решение преди началото на строителството, може би щеше да е по-трудно и по-спорно, защото все пак сградата в силуета на булеварда, като един от основните фактори за пространственото му оформление щеше да е все още хипотетична. Фактът, че тази сграда не остава незабелязана, че стана достатъчно известна дори незавършена и ненаселена, говори достатъчно сам по себе си. Тя стои на мястото си, т.е. присъства, въпреки построените огромни сгради наоколо.

Посоката на голямата ос на елипсата – косо по отношение на булеварда, наклона на вертикалната ос, простата мрежа на фасадната конструкция – незавършваща във височина, са тези които внасят динамика и „пространствено напрежение“ и правят сградата значима в силуета – „лендмарк“. Всичко това й гарантира дълъг живот извън състезанието на форми, размери и декорации.

Технико-икономически показатели:
УПИ: 3660 кв.м
Застроена площ: 1982.10 кв.м
РЗП: 12771.93 кв.м
РЗП с подземни нива: 18772.58 кв.м

Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2019" в категория: " Бизнес и административни сгради".

A_Panov_LPgroup_1-11_EllipseCenter_04-600800
A_Panov_LPgroup_1-11_EllipseCenter_07-600800

Сподели

Тагове: арх инова 2019 | елипс център | лп архитекти

 
Уебсайт на автора: www.lpgroup.bg

Новини

27 Юли 2020, 14.54
Съвременните сгради се изграждат на принципите на устойчивото строителство,...
21 Юли 2020, 14.43
След проведена процедура за избор на изпълнител, Недвижими Имоти Дивелъпмънтс...
08 Юли 2020, 16.20
Специализираната изложба „Стройтех“ остава една от най-предпочитаните  от...
Медийни партньори
VIP медиен партньор