Най-високият дървен небостъргач е във ...Виена

(1 глас, средно 5.00 от 5)

Ho_Ho_image_001-632600
Обект: Ho-Ho Wien / HolzHochhaus
Архитекти: Rüdiger Lainer, Partner Architekten ZT GmbH, Richard Woschitz, Ronald Mischek
Обща разгърната площ: 25 хил. кв.м.

Дървеният небостъргач на Виена е висок 84 метра и се смята за един от най-престижните проекти на австрийската столица. Той се намира в новия жилищен квартал Зеещадт Асперн (22-ри квартал) и в него са вложени над 65 млн. евро.
Фокусът тук е екологичният начин на строителство, т.е. преобладава  дървеният материал. Високата 24-етажна сграда е построена така, че да е енергоспестяваща. Концепцията за дървен небостъргач е на Каролине Палфи, изпълнителен директор на ЕООД. За осъществяването на този проект Палфи с екип от архитекти, строителни експерти и специалисти по противопожарна безопасност, преработиха съществуващите хибридни строителни методи като ги превърнаха във фактори за ефикасност и допълнителна защита срещу пожари.
 Innenraum-623610
Фоайе,    Източник: www.hoho-wien.at

Благодарение на иновативната екологична технология, небостъргачът се състои 75 на сто от дърво. Дървото е основният строителен материал над основата, която е от бетон. Каролине Палфи по един причудлив начин вплита в строителството и източната философия на елементите, като ги обединява в нова концепция на 7-те елемента: огън, вода, въздух, земя, дърво, метал и етер.

Следвайки принципа: „Всичко под един покрив", проектът Ho-Ho Wien / HolzHochhaus - в превод Дървеният небостъргач, обединява хотел, ресторанти, козметични салони, СПА зони, офиси и апартаменти.
Концепцията свързва още живот, кариера, семейство и свободно време на едно място. Другото удобство е, че небостъргачът е на метри от метростанцията „Зеещадт"/U2/.

Business-623610
Един от офисите в небостъргача   Източник: www.hoho-wien.at

Още през 2020 г. във високата сграда се настаниха и първите наематели, които бяха фирми. Те коментираха, че много ценят атмосферата, която създава небостъргача.  Самият собственик на обекта Гюнтер Керблер също се премести в офиса си в небостъргача. Типичната миризма на дърво пронизва всичките стаи, зали и помещения, и радва всички.

Beauty-_623610
Козметичен салон     Източник: www.hoho-wien.at

Увеличават се и наемателите във високата сграда: водеща австрийска верига пекарна, галерия, клуб за здраве, магазин за хора със слухов дефицит. Тук имат офиси както големи компании, така и малки фирми, сред които е и водеща фирма за недвижими имоти.

Restaurant-624610
Ресторант   Източник: www.hoho-wien.at

Строителите обещават още тази година да бъде открит хотелът Dormero. Строителството на небостъргача започна в средата на 2016 г. и бе почти готов в началото на 2019 г. Отвътре покривите и стените са от смърч. Дървеният небостъргач на Виена се появява като отговор на климатичните предизвикателства, желанието да се спестят въглеродни емисии и ограничаване на глобалното затопляне с 2 градуса.

Трябва да се отбележи, че в  световен план небостъргачи от дърво почти няма.
Само за сравнение: в Милано, Италия бе осъществен голям проект, реализиран от дърво - Via Cenni. Комплексът включва четири 9-етажни жилищни блока с височина 27 метра, 124 жилища с площ от 50 до 100 кв.м, магазини, социални центрове. За строителството му са вложени 6 100 куб.м дървесина.

Apartements-500700
Wellness-500700
Health-500700
Hotel-500700


Сподели

Тагове: ho-ho wien | виена | дървеният небостъргач

 

Новини

01 Август 2022, 17.35
Срокът за участие се удължава до 10-ти август 2022 год.Календар на конкурсаНачало...
29 Юли 2022, 15.15
Изложбата „Дизайн по Дунав“ показва как урбанистите сближават хората в...
21 Юли 2022, 15.52
Интелигентният сензор за температура и влажност Shelly Plus H&T.     ...
Медийни партньори
VIP медиен партньор