Foster + Partners откриха магазин на Епъл

(1 глас, средно 5.00 от 5)
foster-partners-paris-champs-elysee-apple-store_dezeen_2364_01
Foster + Partners откриха магазин на Епъл (Apple Store) в парижки апартамент на Шанз-Елизе. Покрив от соларни панели, който изглежда като калейдоскоп краси двора на най-новия магазин на Епъл, проектиран от световноизвестното архитектурно бюро. Той бе открит през ноември 2018 година и е разположен между Шанз-Елизе и Rue Washington.

foster-partners-paris-champs-elysee-apple-store_dezeen_2364_02

Магазинът е замислен внимателно да съчетава оригиналните, стари детайли с нов, съвременен, изпълнен със светлина интериор. Клиентите влизат през парижки пасаж от XIX-и век с витрини от двете страни, след това се отзовават в двор (патио), украсен с големи китни дървета. Дворът, от своя страна е покрит с фотоволтаици, подредени като калейдоскоп, съставен от огледални пирамиди, които отразяват шарена светлина върху вътрешните фасади и пода. Ако се промени гледната точка, т.е. ако се погледне от пода нагоре, слънчевите панели на покрива отразяват частички от сградите наоколо, което архитектите описват като „препратки към кубизма". Отраженията се променят през различните часове на деня и нощта, докато клиенти и обитатели на сградата се движат през нея навън, а силуетите им пробягват по стените.
 
foster-partners-paris-champs-elysee-apple-store_dezeen_herol_8-_06

 
Във вътрешния двор ще се провеждат различни събития на Епъл, които ще включват както образователни, така и развлекателни презентации и лекции. Патио-то „придърпва" виталността от тази историческа разходка дълбоко към самата сграда, като създава уникално интериорно изживяване, което кипи от живот и енергия, коментират от Foster + Partners.

foster-partners-paris-champs-elysee-apple-store_dezeen_2364_col_0-07
 
Редица по-тихи пространства със зелени стени и столове са с непосредствена близост до двора, и служат за почивка и отмора на посетителите. Вътре в сградата реставрираното в първоначалния си вид главно стълбище от мрамор и дърво, познато в старите времена като „Стълбище на честта" води към горните етажи.

Първоначално замислена да помещава буржоазни апартаменти в сградата, тук са настъпвали различни частични промени. Архитектурното бюро си поставило за цел да възкресят оригиналния дух на сградата като реставрират детайлите и взаимно свързаните пространства от епохата на XIX-и век. Те целенасочено са премахнали по-късни детайли от нея, които са заменени със съвременна архитектура.
 
foster-partners-paris-champs-elysee-apple-store_dezeen_2364_col_9-04


 
Това пренасяне на мащаб и стил позволява на посетителите да оценят историята на това място в Париж като преминават от стая в стая, хвърляйки поглед от историческите елементи към модерните пространства, и обратното, обясняват от архитектурното бюро.

Всяка от стаите на магазина е с балкон, който гледа към широкия булевард Шанз-Елизе. С неговата гледка към Айфеловата кула и архитектура тип „изящни изкуства" (Beaux-Art) , магазинът се превръща в една от най-уникалните точки на компанията Епъл по света, разположена върху един от най-красивите булеварди.
 
foster-partners-paris-champs-elysee-apple-store_dezeen_2364_col_10-05
 
„Този проект е емблематичен за идеята да се поставят един до друг историческо и съвременно, интериор и екстериор, земя и небе". От архитектурното бюро също уточняват, че сградата е била дом на бразилския изобретател и пионер в авиацията Алберто Сантос-Дюмон.

foster-partners-paris-champs-elysee-apple-store_dezeen_2364_col_6-03

Foster + Partners от 10 години работят по архитектурни проекти на калифорнийската технологична компания Епъл. Британското архитектурно бюро е проектирало магазин на Епъл и в Макао, Китай, също през 2018 година. Той се отличава с високи бамбукови растения, които се извисяват през неговия централен атриум.

Автор: Светлана Желева ( Източник: www.dezeen.com)
 
Сподели

Тагове: foster + partners | магазин на епъл

 

Новини

03 Юни 2020, 13.45
Международен панаир Пловдив отново отваря врати, а първата стъпка на големия...
29 Май 2020, 10.34
Наградата Лайф Челиндж 2018 бе присъдена на архитектурния екип от Life Bonell i Gil &...
27 Май 2020, 15.40
СИНХРОН-С ООД разработи и внедри система за противопожарна защита на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор