Търговски център S’MALL, Сливен

(0 гласа, средно 0 от 5)
Nanova_17_01_632x450
Проектант: СТУДИО 17,5-М
Автор/Авторски колектив: арх. Милена Нанова

Конструкции: инж. Георги Колчаков, БЕТА КОНСУЛТ
РЗП - 4100 м2
Реализация 2015 г.

Търговски център "ЕС МОЛ СЛИВЕН" е част от цялостен устройствен план за развитие на централната зона на града. Сградата е разположена на главната улица „Цар Освободител”. Заедно с вече изградения комплекс „Сити Център Сливен”, те представляват естествено продължение на пешеходната търговска улица и оформят връзката й с централния пазар.

Търговският център е заобиколен от знакови сгради като Общинският дом на град Сливен, построен 1936г. с часовниковата кула – символ на града, Народното читалище „Зора”, църквата „Св. Димитър”, Драматичният театър, Хотел „Централ” и паметникът на Хаджи Димитър. Този контекст обуславя главното предизвикателство пред проектантския екип – да съчетае отговорното отношение и респекта към изгражданата в продължение на повече от сто години и разнообразна в стилово отношение градска среда със създаването на една съвременна сграда, която отговаря на новите потребности на града. Проектът предлага композиция от изчистени и обобщени обеми, с минималистичен детайл, които не се конкурират със спокойния силует на Общинския дом или с фасадите на жилищните сгради, оформящи рамката на площада.
 
Nanova_17_03_03
 
Обемно-пространственото решение е подчинено на основната градоустройствена идея.
Главният подход към търговския център е откъм централната улица и площада пред общината. Той е подчертан от мощна конзола над входа и остъклен панорамен асансьор, които представляват перспективна задънка на пешеходната зона. Югоизточната фасада оформя уличния силует. Вторият етаж се наддава еркерно, така че да осигури възможност за преминаване покрай витрините на магазините през покрит пасаж, който отвежда към другата търговска сграда. Пасажът дублира тротоара като разликата в нивата се преодолява със стълби и рампи, съобразени с изискванията за достъпна среда.

Поради денивелацията на ул. „Цар Освободител” сградата има два подхода – на кота +/-0.00м и на кота -4.29м. От североизточната страна, в задната част на сградата е намира стопански двор. Зареждането и отвеждането на отпадъци е решено с товарен асансьор, разположен в близост до евакуационното стълбище от север. Той обслужва всички етажи и осъществява връзката със стопанския двор.
 
Nanova_17_interior_04_04
 
Плановото решение е характерно за типологията на сградата. Разгънатата застроена площ е около 4100 кв.м и включва четири етажа. Търговските единици са организирани около богато остъклено атриумно пространство през три нива. Магазините са разположени периферно и са достъпни от околовръстен пасаж. Голяма част от търговската площ е отредена за нуждите на магазин H&M на три етажа, със самостоятелен вход, отделно стълбище и асансьор. На третия етаж се предвижда заведение за хранене с голяма тераса към ул. „Цар Освободител”. Вертикалните комуникации включват две разсредоточени двураменни евакуационни стълби, един сервизен асансьор и панорамен пътнически асансьор, разположен до главния вход.
 
Nanova_17_interior_05_05
 
Особеното в плановата схема е отварянето на пространството на атриума навън, през голяма витрина по цялата височина, която преминава в горно остъкляване. Тя осъществява непосредствена връзка между интериора на търговския център и околната среда. Северната фасада е широко отворена към прекрасната панорама на Сливенския балкан, църквата „Св. Димитър”и Общинския дом. Градината от север става естествена част от интериора, а вътрешността и животът в сградата се експонират навън. Светлините от магазините, рекламите, движещият се панорамен асансьор и посетителите, създават един динамичен образ, който участва активно в перспективата на градското пространство. Наслагването на отражения от църквата, дърветата и съседните фасади върху огледалното стъкло обогатяват зрителното въздействие. Така екстериор и интериор се преплитат в зоната на най-активно възприятие откъм пешеходната улица.

Останалата част от сградата - на северозапад към обществения паркинг и на югозапад към съседното здание е максимално затворена. Обемите са компактни и обобщени. Фасадното и цветово оформление на сградата подчертава тектониката им. Комбинацията от бяло и антрацитно сиво, стъкло и дървесен фладер са в хармонично единство. Търсен е спокоен силует, чисти обеми и стилово съответствие с търговската сграда в съседство.

Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2019" в категория: "Търговски сгради".

S_Mol_02_700x470
Nanova_17_interior_06_600x900
Nanova_17_interior_07_600x900
Nanova_17_terasa_08_600x900





 
Сподели

Тагове: арх инова | студио 17.5-м | търговски център сливен

 
Уебсайт на автора: www.archinova.bg

Новини

04 Септември 2020, 08.20
Международната академия на архитектурата (МAA) обявява две международни...
27 Юли 2020, 14.54
Съвременните сгради се изграждат на принципите на устойчивото строителство,...
21 Юли 2020, 14.43
След проведена процедура за избор на изпълнител, Недвижими Имоти Дивелъпмънтс...
Медийни партньори
VIP медиен партньор