Национална галерия – Квадрат 500 – Фаза 1

(0 гласа, средно 0 от 5)
935dbd09c0a7727e2143877810820513_XL
Национална галерия – Квадрат 500 – Фаза 1
Проектант: „Янко Апостолов Архитекти” ЕООД,  арх. Янко Апостолов

История на проекта
През 2010 г. арх. Янко Апостолов печели организирания от Министерство на културата международен архитектурен конкурс. След сключен договор между министерството и ''Янко Апостолов Архитекти'' ЕООД в периода 2011-2013г. беше изготвен пълен проект на целия комплекс, включващ крила Изток, Запад, Север и Юг. Междувременно, с осигуреното от Министерство на културата европейско финансиране започна реализирането на Фаза 1 от комплекса – крила Изток, Север и Запад, както и Скулптурната градина, разположена във вътрешния двор на комплекса. Строителството на тази фаза приключи през 2014 г., когато сградата получи разрешение за ползване и след продължилото една година подреждане на експозицията, галерията беше открита през  май 2015 г. Предстои реализацията на последния етап - Фаза 2 от комплекса – крило Юг.

12_1_Yanko_Apostolov_YAA_Kvadrat_500_diagram-2

За институцията Национална галерия и Квадрат 500
Разположен в историческия център на София, комплексът събра в едно колекциите на Националната художествена галерия и Националната галерия за чуждестранно изкуство, обединени в една институция – Национална галерия. С колекция от над 45 000 единици от най-доброто от българското и световното изобразително изкуство, намиращо се в България, това е най-големия музей за визуални изкуства в страната. Колекцията му е много разнородна и включва българска и световна живопис, графика и скулптура, множество икони, африканска и индийска култова и религиозна скулптура, различни видове приложно изкуство. Комплексът ''Квадрат 500'' е проектиран да задоволи нуждите на институцията както от съвременни изложбени пространства за постоянни и гостуващи експозиции, така и от офиси, фондохранилища, реставрационни ателиета и обществени пространства.

13_1_Yanko_Apostolov_YAA_Kvadrat_500_diagram-4

Описание на комплекса
Проектът е развит около напълно обновен вътрешен двор, който е сърцето на проекта. Той е повдигнат на нивото на улицата и новия вход на комплекса и представлява обща скулптурна градина, пространство за изкуство и забавление, спокоен, светъл фон на галериите на музея, голямо обществено пространство, което позволява организирането на новите обществени програми на музея. С повдигането на нивото на двора до улиците около комплекса се осигурява едно ново ниво за депа за съхранение и други сервизни дейности, които не изискват естествена светлина. Остъклен атриум, разположен по фасадата на крило Север, с галерии в него, осъществява визуалната връзка между изложбените зали и скулптурната градина.

1_Yanko_Apostolov_YAA_Kvadrat_500_01

Организация на неизложбените пространства
Основните обществени пространства на комплекса (многофункционална зала, образователен център, библиотека, ресторант, книжарница) са проектирани в неизграденото крило Юг на Квадрат 500. В реализираната част от комплекса е изградено кафе с конферентен център, разположено на последния етаж на крило Изток, с изключителна гледка към историческия център на града. Изградена е и малка книжарница, предлагаща каталози и сувенири, свързани с колекцията на галерията.

На трети етаж е обособена офисната зона, обединяваща кабинетите на ръководството на галерията, кураторския екип и всички други служители от администрацията. Също там са разположени и реставрационните ателиета. Всички технически помещения за съсредоточени в сутеренните нива. На това ниво са разположени и фондохранилищата за съхранение на колекцията.

9_1_Yanko_Apostolov_YAA_Kvadrat_500

Изложбени пространства
Основната част от комплекса заемат експозиционните пространства. Те са разположени в първи сутерен, първи, втори и четвърти етаж в крило Изток, втори и четвърти етаж в крило Север, както и първи, втори и трети етаж в крило Запад. Прецизният контрол на температурата, влажността и светлината в изложбените пространства е задължителен за всички съвременни художествени галерии. В новоизградените крила на комплекса е изградена прецизна система за климатизация, осигуряваща постоянен температурен и влажностен режим в изложбените пространства. Комбинация от прецизно амбиентно и насочено осветление осигурява правилната осветеност на всеки от изложените артефакти. На последния етаж на новоизграденото крило Север е разположена зала с оберлихти, предоставяща осветеност с добре контролирана естествена светлина, комбинирана с изкуствена такава, като смесването им се контролира автоматично в зависимост от интензитета на външната светлина.

5_1_Yanko_Apostolov_YAA_Kvadrat_500

Комплексът ‘’Квадрат 500’’ осигури така нужните на Националната галерия нови качествени експозиционни пространства, депа за съхранение, офиси за администрацията и реставрационни ателиета. Неговото пълно завършване ще постави институцията Национална галерия на едно ново, много по-високо ниво, съизмеримо с европейските и световни институции от този род.

Yanko_Apostolov_Architects_arch_Nikolay_Borisov_Build
Спиридон Катоподис - Търговски директор в ETEM връчи наградата на арх. Николай Борисов - „Янко Апостолов Архитекти” ЕООД
Проектът 
Национална галерия – Квадрат 500 – Фаза 1 с проектант: „Янко Апостолов Архитекти” ЕООД,  арх. Янко Апостолов участва в архитектурен конкурс АРХ ИНОВА 2017 като спечели Първа  награда в категорията “Сгради с учебно и културно предназначение” .
 
Сподели

Тагове: арх инова | арх. янко апостолов

 

Новини

04 Септември 2020, 08.20
Международната академия на архитектурата (МAA) обявява две международни...
27 Юли 2020, 14.54
Съвременните сгради се изграждат на принципите на устойчивото строителство,...
21 Юли 2020, 14.43
След проведена процедура за избор на изпълнител, Недвижими Имоти Дивелъпмънтс...
Медийни партньори
VIP медиен партньор