Китай откри най-футуристичната библиотека на всички времена

(1 глас, средно 5.00 от 5)
35b_Tianjin_Library__Ossip.0_na4alo
Местните вече я наричат "Окото на града"

Холандската архитектурна компания MVRDV заедно с Института за градско планиране и дизайн на град Тиендзин, Китай проектираха впечатляваща библиотека. Тя е част от културния център в Бинхай – един от най-новите квартали на Тиндзин, построен през 2010 г. Сградата е част от по-мащабен план, с който се обособява културното сърце на града.

40_Tianjin_Library__Ossip_40

Библиотеката изпъква със своя дизайн върху площ от 33 800 кв.м. На праволинейната й външна фасада е „противопоставен" зрелищен вътрешен атриум, в чийто център има сферична огледална зала, която местните вече наричат "Окото на Бинхай".

22_Tianjin_Library__Ossip_1_22

То е центърът на библиотеката и създава среда в която можеш да седнеш, да четеш, да се помотаеш, да се покатериш, за да стигнеш до книгите си. В неговото сърце се намира друга зала, която отразява околната среда като й дава 360–градусова панорама в пространството вътре. Библиотеката има запас от около 1.2 млн. книги върху етажерките с кръгова архитектура.
Сградата е 5-етажна, а книги се срещат буквално на всеки ъгъл.

Тиендзин е крайбрежен метрополис отвъд Пекин. Библиотеката представлява стъклена кутия, обвита в хоризонтални жалузи, които съответстват на непрекъсната система от рафтове.Тя започва от пода и свършва до тавана и изглежда сякаш се „спуска" като вълна по интериорните стени.

38b_Tianjin_Library__Ossip_38

Абсолютният акцент на главния приземен етаж е бляскавото кълбо, което също служи и като сграда. Обграждащите топката рафтове, които също се използват и за стълби, и за места за сядане, а също и като таван, изглеждат, че се излъчват от самия глобус. Ефектът е много впечатляващ за всеки посетител.

24_Tianjin_Library__Ossip_24

Архитектите смятат, че  това е „градският хол". „Открихме библиотеката и така  създадохме красиво обществено пространство. Рафтовете за книгите са мултифункционални, а ъглите и извивките са предназначени да стимулират различни дейности в библиотеката. Те заедно образуват „окото" на сградата: да видиш и да бъдеш видян".

10_Tianjin_Library__Ossip_10

Библиотеката е построена за рекордно кратко време от 3 години като част от комплекс от пет културни сгради в района на Бинхай, свързани с обществен коридор със стъклени покриви. Първите два етажа на библиотеката се състоят от зали за четене, книги и фоайета, а на горните етажи се намират заседателни зали, офиси, компютърни и аудио кабини и два вътрешни двора.

Светлана Желева ( по материали от чуждия печат)

Сподели

Тагове: библиотека | бинхай | китай

 

Новини

18 Януари 2019, 14.11
Как Общият устройствен план (ОУП) на София да се базира на данни; Как да се...
16 Януари 2019, 10.26
13% ръст на приходите за 2018 г. спрямо 2017-та отчита R&M БългарияR&M - световен...
10 Януари 2019, 16.17
Петнайстото издание на "Баня на годината" отново дава шанс на талантливите...
Медийни партньори
VIP медиен партньор