Когато дизайнът се прекланя пред природата

(1 глас, средно 5.00 от 5)
1.1______
Amanyara Ocean Villas, Providenciales, Turks and Caicos
Аманяра означава „спокойно място”, затова едноименният крайбрежен курорт е разположен в североизточната част на остров Провиденсиалес и граничи с обширен природен резерват. Това е главният остров на Карибския архипелаг „Търкс и Кайкос”.  Повечето хотели са по северното крайбрежие около Залива Грейс с дванадесет мили бял пясък и лазурно синя вода, в което се виждат морски звезди в плитчините, а пясъкът е осеян с разноцветни черупки, живописни пазари и многобройни капанчета. Националният парк Тебеширеният пясък в южната част на острова е подходящ за кану, каяк и наблюдение на птици. 

Ще се опитам да изясня как се влиза в десятката на най-скъпите курорти.  Сградите на океанските вили „Аманяра” са по-ниски от дърветата, според  задължителните изисквания на Карибите. Те плуват в зеленината, която ги обгръща заедно с басейните между тях. Пътуването до Аманяра си заслужава, за да се види девствената природа, скалистия недокоснат плаж с плуващите в плитчините костенурки и ярко обагрените риби. Това е главното преимущество на Аманяра – да предлага къс от вечния покой, перфектното място за късни следобедни коктейли и прекрасни залези, които се наблюдават от крайбрежните вили. Когато плажът е толкова впечатляващ, като на този край на острова, може да се забият две пръчки за сянка и това да се нарече курорт. За щастие новата перла на „Аман Резортс”, е постигнала много повече. Тук  никога не знаете дали сте вън или вътре, но навсякъде е удобно и естествено елегантно, а туристът е обгрижван непрестанно. 
2.______
Входът към курорта е приемният павилион, откъдето се разкрива голямото водно огледало, „озеленено” с високи дървета върху малки квадратни постаменти. Водната площ е своеобразен център на обществените активности между библиотеката и бутика, от едната страна, и трапезарията отсреща с тераса към плажа. В средата е кръглата дневна с драматичен висок покрив. Между нея и морето е другата забележителност – петдесет метровия плувен басейн, обрамчен от дървената палуба. Всеки кът от курорта е едновременно просторен и драматичен, но все пак интимен, предлагащ шикозни местенца за усамотение. Той е винаги отворен за природата - слънцето, бриза, звуците и гледките на океана.    
Всяка от вилите представлява малък курорт на площ от четири декара, с три-четири затворени или открити спални павилиона и малък плувен басейн по средата, а отстрани са дневната и трапезарията. Всичките подобни терени ограждат обширно водно огледало или езеро. Според разположението си, вилите са плажни (до пясъка); морски – по-близо до океана,  издигнати на 60 см над водата и езерни. Всички това е условно, като се има предвид, че цялата благословена красота е достъпна за всички. За всяка от вилите се грижи домакин, а придвижването в курорта става с голф-колички. 
2._____-2
Павилионите с обшивка от тиково дърво, са идентични по планировка и обзавеждане, но се различават по разположението и гледките си. Дълбоките им стрехи засенчват външните тераси, обзаведени с места за сядане или матраци. Плъзгащите се витрини могат да се отварят от трите страни, за да улавят охлаждащия морски бриз, а през нощта електронно задвижваните щори превръщат павилиона в затворен пашкул. Обзавеждането е съвременно но семпло, надминаващо  домашния комфорт. Следван е азиатския стил на чистата и семпла обработка на тропическото дърво. Леглото с кралски размер е по средата на павилиона, а душът, който пръска като дъжд е скрит заедно с двете мивки и тоалетната зад тикова преграда в дъното на помещението. Телевизорът и безжичният интернет свързват посетителите с цивилизацията, а свещите по пода и ниските масички създават романтика. Личният шезлонг на плажната палуба е с огромни възглавници и всички останали детайли карат посетителите да се чувстват като кралски особи. 

Трапезарията предлага естествено вентилирано от бриза пространство, свързано с терасата под дърветата или вътрешна климатизирана зала, която се отваря в другата посока към водното огледало. И на двете се сервира изискана азиатска или средиземноморска кухня, с акцент върху морската храна, гарнирана със забележителни гледки към океана. Най-впечатляващата част от комплекса е дневната, с високия 20 м купол от тиково дърво, под който е разположен барът, а кътовете наоколо са персоналните пространства, кадриращи собствените спомени от тропическия рай и океана навън. Пред бара доминира другата знакова забележителност - дългият плувен басейн на брега, с палуба от тъмно тропическо дърво и три белведера в карибски стил, издигнати като тронове по страните му. Оттук започва пътеката, водеща до ресторанта на брега и до площадката, обслужваща водните спортове.  
2._____-3
Дали хотелът си струва четири цифрената цена за нощ? Струва ми се, че на най-скъпата част от комплекта - незасегнатата природа наоколо се любувахме и ние като деца по нашето Черноморие. Но океанските вили „Аманяра” влиза в класацията на най-скъпите курорти в света поради добрата комбинация на удобство, стил, местоположение и обслужване.
Истинската причина за посещението до далечната дестинация, обаче, си остават плажовете наоколо - тържеството на Майката Природа, която е най-добрият ландшафтен архитект. Затова всяка човешка намеса тук е направена разумно и с необходимия респект. Същият подход би имал голям успех и при по-скромно изпълнение, ако се спазва четири компонентната рецепта.

Автор: арх.Анета Трифонова

1.2.________
1.3.____
2.________-1
2._____
3._
3.___-_
3._____-_1
4.___
4._____

 
Сподели
 
Уебсайт на автора: www.designhotels.com

Новини

27 Юли 2020, 14.54
Съвременните сгради се изграждат на принципите на устойчивото строителство,...
21 Юли 2020, 14.43
След проведена процедура за избор на изпълнител, Недвижими Имоти Дивелъпмънтс...
08 Юли 2020, 16.20
Специализираната изложба „Стройтех“ остава една от най-предпочитаните  от...
Медийни партньори
VIP медиен партньор