Детска болница Лейди Силенто (Lady Cilento) в Южен Бризбейн, Австралия

(3 гласа, средно 3.33 от 5)
148833031877001_LCCH_ChristopherFrederickJones_01
Архитекти: Conrad Gargett и Lyons
Местоположение: South Bank 3, Clem Jones Promenade, Brisbane QLD 4101, Australia
Площ: 115000 кв.м
Година на завършване: 2014 г.
Фотограф: Christopher Frederick Jones 

С реализирането на този проект е било възможно изцяло да се преосмисли моделът на здравеопазване.
Детската болница Лейди Силенто (Lady Cilento) в Южен Бризбейн, Австралия е завършена през 2014 г. Това е единственото специализирано педиатрично лечебно заведение за щата Куинсланд (втория най-голям и третия най-гъсто населен). Болницата поема най-тежките случаи при подрастващите от целия щат. Освен спешно отделение, тя предлага цял набор от педиатрични услуги, а пациентите й се увеличават с всеки изминал ден: гастроентерология, онкология, лечение на хемофилия, частична фиброза, детска церебрална парализа, УНГ, включително рехабилитация и много още. Новата болница Lady Cilento всъщност представлява сливане на две предишни здравни заведения в едно ново, и има 12 нива.
Нейният иновативен и цветен дизайн съчетава съоръжения за диагностика и лечение, които са последен писък на модата и са пригодени специално за деца.

148833042717122_LCCH_ChristopherFrederickJones_1_leglo
С този проект е било възможно изцяло да се преосмисли моделът на здравеопазване. Процесът по дизайна на сградата е започнал с проучване на типологията на модерната болница. Проектът е дал поле за изява и за него са се състезавали от една страна застъпници на класическия болничен облик (медикоцентричен модел) и модернисти.

148833031877402_LCCH_ChristopherFrederickJones_02-
Ярко оцветеният екстериор, в който се вграждат зелени и лилави цветове на местните насаждения на растението бугенвилея свидетелства за сграда, предназначена за деца. По своята форма и размери тя представлява пространство от т.нар. Tower on podium тип, т.е. кула върху подиум. В случая става въпрос за една средна по височина, добре структурирана сграда с живописни покриви. (Tower  on podium е сграда с много нива, организирана около централно ядро като първите 2-5 етажа са структурирани като подиум).
Концепцията на дизайна е базиран на т.нар.  „живо дърво". Мрежа от „клони" се простират от две вертикални предверия в центъра на сградата.

148833039300306_LCCH_ChristopherFrederickJones_02
Те се извисяват над улиците и върху тях има множество балкони, от където се виждат живописни гледки. Всеки от тях гледа към ключова забележителност наоколо, например към прилежащи паркови площи,  р. Бризбейн, по-отдалечени планини или небостъргачите в централен Бризбейн. 

Тази мрежа свързва елегантно външното и вътрешно пространство в болницата и внасят естествена светлина в сградата. Вертикалните и хоризонталните площи създават един вид „карта" на сградата и по тях посетителите се ориентират къде точно се намират.

3_processed_Lady_Cilento
Ярки цветове, естествени материали и 2D-3D измерно изкуство са използвани в голямо количество в болницата, за да подпомогнат малките пациенти да се чувстват добре и ги карат лесно да се разсеят от своите здравни неволи. Фокусът на изкуството е достъпност, разбираемост, връзка с обществените пространства и с пейзажите.

Пейзажният тип архитектура на арх. бюра Lyons и Conrad Gargett играе много важна роля в дизайна на болницата и включва голям зелен наклонен покрив, присадени 30-годишни смокинови дървета, детски площадки, които са произведения на изкуството и обществен площад. Болницата разполага с 11 градини на покрива за рехабилитация и възстановяване.

4_processed_Lady_Cilento-
Дизайнът може да се нарече „спиращ дъха",  и нищо не подсказва външно, че е лечебно заведение. За малките пациенти и техните родители е осигурена приветлива и ярка среда. Цветовете, използвани върху вътрешната и външната част на сградата са много сходни с цветовете, които се откриват в природните пейзажи на Куинсланд. Има и по-неутрални, но и по-топли, които напомнят на екзотични птици, пеперуди от джунглите и флората на щата.

kolaj_ozeleniavane_01
Достъпът до зелените площи е ключов елемент в дизайна. Градини на покрива, зелени стени са само част от атмосферата на болницата и са в посока грижите и притесненията  да отлетят, доколкото е възможно.
7_processed_Lady_Cilento
Болницата Lady Cilento е получила награда от австралийския Институт на ландшафните архитекти в категория "Градски пейзаж". Журито се произнася, че субтропичните пейзажи на покрива, общите пространства и вертикалните градини са доказателство за ефективно сътрудничество между партньорите на проекта по тази комплексна и предизвикателна сграда. 
Повече информация за детската болница 
Lady Cilento може да получите от видеото тук:

Параметри:
-Струва повече от 100 млн. долара.
-Детската болница е държавна собственост.

Превод от www.architizer.com : Светлана Желева  

148833040373809_LCCH_ChristopherFrederickJones_01
148833041926317_LCCH_ChristopherFrederickJones_03
148833043628926_LCCH_ChristopherFrederickJones_04
148833038814503_LCCH_ChristopherFrederickJones_05

       
Сподели
 

Новини

04 Септември 2020, 08.20
Международната академия на архитектурата (МAA) обявява две международни...
27 Юли 2020, 14.54
Съвременните сгради се изграждат на принципите на устойчивото строителство,...
21 Юли 2020, 14.43
След проведена процедура за избор на изпълнител, Недвижими Имоти Дивелъпмънтс...
Медийни партньори
VIP медиен партньор