Най-новата болница в Сингапур – далеч от класическия здравен дизайн

(0 гласа, средно 0 от 5)
image-tools.jpg_na4alo_01
Най-новата болница в Сингапур чертае новите тенденции в построяването на този тип лечебни заведения.
Тя се състои от многопрофилна болница със 707 легла - Ng Teng Fong General Hospital (NTFGH) и 396 легла за продължително лекуване, рехабилитация и палиативни грижи - Jurong Community Hospital (JCH). Обединени, двете дават новия болничен кампус. Построяването му е част от агресивния план за здравеопазване 2020 да се построят по-добри пациентско - централизирани лечебни заведения, които съчетават спешна помощ и предлагане на амбулаторни здравни услуги.

image-tools.jpg_Singapur_02_02

Целта на консултанта по дизайна - Studio 505, Австралия е бил да се направи изцяло нов дизайн, подчинен на идеята, че пациентът е в центъра на вниманието тук. Дизайнът на лечебното заведение се отличава от класическия болничен дизайн, който преобладава в Югоизточна Азия.

image-tools.jpg_Singapur_05_interior_05

Болницата има стаи от по 6 и 12 легла с естествено проветряване, като самото разположение на леглата е такова, че не само подобрява аерацията на стаите с 200 %, но и дава на всеки пациент собствен прозорец. Той е близко до леглото и погледът му пада върху градината. Естественото проветряване и гледката към парка целят да подобрят процеса на излекуване като предоставят подходяща среда за болните.

Дизайнът на болницата в Сингапур е съобразен още с горещото и влажно време на държавата, където само движението на въздушните маси може да причини охлаждащ ефект. Затова сградата е ориентирана в посока северозапад - югоизток. Това е подчинено на преобладаващите ветрове и по този начин намалява огряването на болницата от палещото слънце. За осигуряване на сянка в стаите се грижат не само жалузи, но и външни градини и външни саксии. Саксиите са подравнени в една линия и всеки пациент може да види как растенията хвърлят сянка. Освен това, с тях самата болница изглежда много впечатляващо.
За лечебното заведение са изпробвани няколко модела стаи, дори е направен прототип, при който е тествана гледката навън и гледната точка на пациента.

image-tools.jpg_Singapur_06_interior_06

Самите стаи се отличават със своя ”назъбен” дизайн – терасовидно и многоъгълно. За тях е използван специален иновативен компютърен софтуер, с който да се анализират фактори като: слънцезащита, циркулация на въздушните потоци при проветряване и др. Софтуерът е направил сравнения между класическата болнична стая и многоъгълния вариант.

image-tools.jpg_Singapur_04_plan_04

Болницата Ng Teng Fong General Hospital се извисява като кула и е на 16 етажа, докато Jurong Community Hospital е 12-етажна. Самият кампус е панорамен и е на обща площ над 171 хил.кв.м.
Става дума за свръхенергийно-ефективен дизайн, при който се харчи 38 % по-малко енергия, сравнено с типична сингапурска болница и 69 % по-малко, сравнено спрямо средностатистическа американска болница.

Върху двете сгради има 90 W фотоволтаичен парк, специално проектиран да поддържа необходимата температура в оперативните стаи и да замени на 100 % потребностите на кампуса от топла вода.  Сградата се осветява със специално флуорисциращо и LED-осветление.

image-tools.jpg_Singapur_08_08

Очаквано, лечебното заведение се вписва по възможно най-хармоничния начин в околната среда. За това свидетелстват и редица многобройни „зелени” награди, тъй като самата сграда е построена по стандарти, които се базират на енергийна ефективност, водна ефективност, запазване на околната среда, оценка на вътрешния болничен климат и др. Сред отличията е много ценно и признанието от Американския институт на Комитета на архитектите за околна среда (COTE).

image-tools.jpg_Singapur_09_09

Болницата във факти:
  - Завършена е през 2015 г.
  - Възложител е Здравното министерство на Сингапур
  - Инвестиция: 500 млн. долара
  - Консултант по дизайна: Studio 505, Австралия
  - Местно архитектурно бюро: CPG Consultants
  - Медицинско и болнично планиране: HOK, Сан Франциско, САЩ

Автор: Светлана Желева
(По материали от чуждия печат)

Сподели

Тагове: cpg consultants | болница | сингапур

 

Новини

27 Юли 2020, 14.54
Съвременните сгради се изграждат на принципите на устойчивото строителство,...
21 Юли 2020, 14.43
След проведена процедура за избор на изпълнител, Недвижими Имоти Дивелъпмънтс...
08 Юли 2020, 16.20
Специализираната изложба „Стройтех“ остава една от най-предпочитаните  от...
Медийни партньори
VIP медиен партньор