Сградата с покрив на яхта

(1 глас, средно 5.00 от 5)
box_bild-quer_platinum-1
Ефектната жилищна кооперация от времето на Gründerzeit се намира в 5-и район на австрийската столица (Fendigasse20) и очарова с жилищното пространство под покрива.
Таванът и неговата архитектура е била специално адаптирана по модел на яхтите, за да се гарантира, че пространството под нея ще е наистина достатъчно, и няма да стане твърде горещо през лятото. 

box_bild-quer_platinum-11
Не по-малко важен е и друг детайл: за високото строителство архитектите е трябвало да докажат земетръсна устойчивост. Затова на самата фасада е монтиран т.нар. виброметър - уред, който измерва устойчивостта на сградата при земетресение. Дизайнът на новия покрив, който имитира яхта ясно се откроява и е най-голямата забележителност за цялата жилищна сграда.

Sgradata_predi_preustroistvoto
Тя е вдигната по времето на т.нар . Gründerzeit  (има се предвид периода между 1848 -1873 г., когато във Виена има истински архитектурен бум, когато са построени голяма част от световните забележителности днес – като например Рингщрасе, Ратхаус и пр.). 

box_bild-quer_platinum-12
Покривът с формата на яхта придава и известно корпоративно излъчване на сградата. Всички ремонти дейности и стъпките по разширяването на кооперацията, най-вече на покрива са имали за цел да се оптимизира екологичното представяне на сградата, както и подобряване на качеството на живот.

box_bild-quer_platinum-6
Така допълнително са създадени около 1790 кв.м. жилищна площ и около 150 кв.м. бизнес пространство на приземния етаж. Върху тях се появяват 31 апартамента горе и 2 офиса на партера.
 
Кооперацията е обновена през 2011-2012 год. , когато са включени компоненти на модерната пасивна къща. Върху съществуващите 5 етажа, в които има предимно дву- и тристайни апартаменти е била надградена с футуристична 3-етажна покривна конструкция с луксозни мезоненти.

box_bild-quer_platinum-7
Архитектурно бюро ulreich.at са изпълнители на това нестандартно решение. Те самите поясняват, че са специалисти в санирането на старо строителство, и при тях сградите винаги придобиват най-модерно излъчване. И не само това. Проектите им се базират на зрелищна архитектура, която кореспондира с открити зелени площи, както и енергийни концепции, които в световен мащаб диктуват модата.

box_bild-quer_platinum-8
Екология и околна среда
Сградите от времето на Gründerzeit  са над 100-годишни и повечето от тях имат своя история на създаването в тези романтични години. Затова е важно да се запази духът на тази кооперация и нейното излъчване да бъде в синхрон с модерната архитектура, обясняват от архитектурното бюро.
Допълнително се прибавят и иновативни технологии, които пестят енергия и създават приятен жилищен климат. Тук са използвани най-новите еко- и строителни компоненти и изолации.  
Самата сграда е оборудвана  с централно отопление. За приятния жилищен климат допринася и използването на конструкции, изцяло от дърво. Както новите, така и санираните жилища  имат стенно и подово отопление.

box_bild-quer_platinum-5
Що се отнася до откритите пространства целта е да се създадат зелени оазиси в сърцето на града. Най-често това са градини, балкони и тераси.

Всяка обновена сграда повишава нивото на целия квартал и стимулира и други притежатели на недвижими имоти да инвестират в този район и да реновират жилищата. Но така пазарната им цена се покачва, нещо, което пък не се нрави на наемателите, които искат по-ниски цени на апартаментите.

Турът за журналисти и посещение до представените сгради бе организиран в рамките на провелата се във Виена международна архитектурна конференция"The future of building", в която участваха експерти от 47 страни.

Автор: Светлана Желева
 
Сподели

Тагове: виена | реновиране | сграда с покрив на яхта

 

Новини

18 Януари 2019, 14.11
Как Общият устройствен план (ОУП) на София да се базира на данни; Как да се...
16 Януари 2019, 10.26
13% ръст на приходите за 2018 г. спрямо 2017-та отчита R&M БългарияR&M - световен...
10 Януари 2019, 16.17
Петнайстото издание на "Баня на годината" отново дава шанс на талантливите...
Медийни партньори
VIP медиен партньор