Жилищна сграда G TOWER, гр. София

(0 гласа, средно 0 от 5)

A_Zahariev_AAArch_GTower_3-632450

Жилищна сграда G TOWER, гр. София
Проектант: А и А Архитекти
Авторски колектив: арх. Ангел Захариев, арх. Асен Милев, арх. Женя Атанасова

G-Tower е нова висока жилищна сграда, която има за цел чрез средствата на архитектурата да създаде нови качества на локацията чрез изграждането на нов визуален репер, както и да търси решения на чувствителни теми, като възрастов и социален микс на обитателите, осигуряване на сигурност и формирането на локални общности, чрез освобождаването на голямо общо простраствоо за отдих и комуникация на обитателите.

Сградата е разположена на бул.”Монтевидео” в София. В превод, името на булеварда означава „виждам нашир и надлъж всичко, което може да се види”. Това инспирира създаването на проект, осигуряващ уникални гледки към Витоша и града от всяко жилище в сградата. Сградата е издигната във височина, с минимална стъпка върху терена, освобождавайки допълнително пространство на терена за отдих, спорт и социални контакти на обитателите.

A_Zahariev_AAArch_GTower_7_624x450

Комбинацията от жилища с различен размер предполага съвместно обитаване на различни вързастови и социални групи. През последните десетилетия това е търсено решение на все по-фрагментираната социална тъкан на градовете в Зпадна Европа и Америка. Тенденциите у нас също водят до изостряне на този проблем и проектът може да бъде разглеждан като пример, насочен в положителна посока. Изграждането на различни споделени пространства за отдих и спорт се предполага, че ще насърчи комуникацията и взаимодействието между обитателите.

В G-Tower са проектирани различни по размер жилища – от студиа, до апартаменти с 3 спални. Помещенията във всеки апартамент залагат на оптимални размери спрямо съвременните стандарти за обитаване: просторни спални, функционални дневни и трапезарии, удобни бани и закачливи тераси. Всеки апартамент има дневна, ориентирана към най-благоприятната посока и изключителна гледка към София и Витоша както и спални ориентирани към по-тихите зони. Във високите етажи на сградата са разположени апартаметни с директен достъп към дневните помещения от панорамен асансьор разположен по източната фасада на сградата.

A_Zahariev_AAArch_GTower_6_624x450

Заради градоустройствените ограничения, сградата се прибира стъпаловидно на юг и изток. Тези отсъпи са овладяни в архитектурата на сградата, образувайки разнообразен силует и обширни тераси към някои от апартаментите. По терасите са изградени метални рамки – перголи, като опит да бъдат регулирани бъдещите индивидуални намеси по терасите от страна на собствениците.

Архитектурният образ е изграден на базата на контраста между бялата повърхност на плътните части на основното тяло на сградата и матрицата от тъмните отвори на прозорците. Разнородната матрица от прозорци се подрежда в ъглите на сградта, където са разположени част от терасите към апартаментите, преминавайки плавно към вертикалните полета на остъклените фасади на изток, ориентирани към гледките към София. Терасите са решени с топли цветове, целящи създаването на по-голям уют на обитателите. Ядрото, както и част от стъпаловидните високи етажи на сградата са решени с тъмна облицовка, разкриваща се зад бялата обвивка. Разположението на терасите и отворите на прозорците следват и промяната в етажните разпределения. Така се постига още по-жив и разнообразен образ на сградата.

A_Zahariev_AAArch_GTower_9_624x450

Интериорът на общите части е решен в лимитиран брой материали и цветове, и максимално опростени детайли. На част от стените се развива декоративно пано, изобразяващо стилизиран образ на сргадата на фона на планината Витоша. 

Комбинацията от мащабен проект, атрактивна визия, реконструиран булевард, изграждащо се метро, университет - поставят G-Tower в ролята на авангард в трансформацията на локацията в резултат от засиления инвестиционен интерес към района. Проектът маркира катергорично мястото и е знак, че на местния пазар на недвижими имоти, тепърва ще навлизат нови типове жилищни сгради.

Инвеститор: Главболгарстрой АД
Площ: 11 600 кв.м

Проектът участва в архитектурен конкурс "Годишни архитектурни награди АРХ ИНОВА 2019" в категория: "Многофамилни жилищни сгради".

A_Zahariev_AAArch_GTower_1_623x450
A_Zahariev_AAArch_GTower_2_600x650
A_Zahariev_AAArch_GTower_8-600x788



Сподели

Тагове: g tower | а и а архитекти | арх инова 2019

 
Уебсайт на автора: www.archinova.bg