Мобилно училище от контейнери - хит във Виена

(0 гласа, средно 0 от 5)
monti_081_print-632499

Преместваемото модулно училище е иновативен виенски проект. То може да бъде демонтирано за много кратко време и да бъде отново монтирано и използвано на друго място, където има недостиг на места в училище.


Необходимостта от нови училищни сгради в австрийската столица непрекъснато расте. Община Виена се стреми да реши проблема чрез различни мерки. В града се строят нови училища, разширяват се и се модернизират старите, а използаването на мобилното модулно училище, наричано галено "Монти", представлява иновативно и гъвкаво решение на проблема, разказва Ойроком-ПР София, част от мрежата за международни връзки на Община Виена.

Името идва от улица "Монреалщрасе" в 16-и район Отакринг, където първоначално се е намирало училището. След две години този успешен проект се премества в 21-ви район и се превръща в целодневно училище.

Преместваемата сграда отговаря на всички изисквания за съвременно учебно заведение и на стария си адрес разполага с шест светли класни стаи, просторни общи помещения и зони за почивка. В нея има и учителска стая, санитарни помещения, гардеробна и портиерна, както и складови помещения.

monti_101_print-624480

Сега мобилното училище бързо и с минимални усилия ще бъде преместено на  новото място и приспособено към нуждите на новото училище. Сградата ще бъде разширена, за да се превърне в целодневно училище с пет класни стаи, а към него ще бъдат построени столова и кухня.

Освен това на покрива ще бъде инсталирана фотоволтаична система. Очаква се "Монти" да остане на новото си място около пет години, тъй като засега в този район има недостиг на местата в училище. След това сградата може да се демонтира отново в най -кратки срокове и да се да се премести там, където е необходимо.

monti_010_print-624480

Заместник-кметът на Виена по образованието - Кристоф Видеркер, отбелязва, че успехът на този иновативен проект е доказателство за гъвкавостта на виенската образователна система. Системата на мобилното училище е разработена по поръчка на Община Виена от строителната фирма "Винер Инфращруктур проект ГмбХ", която е част от общинския Виенски холдинг.

Фотограф: © David Bohmann 
Сподели

Тагове: виена | мобилно училище | училища

 

Новини

23 Септември 2021, 09.17
Г-н Марин Захариев, зам. кмет на Община Смолян, ще открие събитието в четвъртък -...
20 Септември 2021, 10.56
До 31 октомври се удължава срокът за участие в конкурса “Български...
16 Септември 2021, 08.24
На 14-ти септември 2021 г. се състоя втория етап от журирането на Осмото издание на...
Медийни партньори
VIP медиен партньор